r
Nosalty Logó

Klasszikus paradicsomos káposzta

5,0

2 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Klasszikus paradicsomos káposzta
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

245
Kalória
8.8g
Fehérje
47.6g
Szénhidrátok
5.1g
Zsír
570g
Víz
3.6g
Koleszterin
12.7g
Rost
24.9g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 245 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 978 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 34 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3085.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    169 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    2640 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.6 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    570 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    132 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    237 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    163 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    99 micro
  • β-karotin
    903 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    41685 micro
  • Lut-zea
    165 micro
Összesen 245 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12341.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    677 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    342 mg
  • Foszfor
    708 mg
  • Nátrium
    10559 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    190.3 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

Víz

  • Összesen
    2279.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    324 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    529 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    946 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    651 micro
  • Kolin:
    264 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    396 micro
  • β-karotin
    3613 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    166740 micro
  • Lut-zea
    659 micro
Összesen 978 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    429 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    367 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    79.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    5796 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 34 kcal

Elkészítés

  1. A káposzta külső leveleit leszedjük, majd negyedekre vágjuk, a torzsát kivágjuk. Ezután nagyjából egységes méretű csíkokra vágjuk, mossuk át jó alaposan, majd tegyük félre.
  2. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd kevés olajon dinsztelni kezdjük egy mélyebb edényben. Ha már szép üveges, mehetnek hozzá a fűszerek is: kömény, pirospaprika, ízlés szerint só és bors.
  3. Felöntjük passzírozott paradicsommal, majd hozzáadjuk a paradicsompürét is, majd felöntjük fél liter vízzel.
  4. Beletesszük a szeletekre vágott fejes káposztát, fedjük le, és hagyjuk párolódni, nagyjából 15 percig. Ha a nagyon klasszikus receptúrát követnénk, akkor itt jön a főzelék sűrítése, amit nagyszüleink rántásnak neveztek: a lisztet a zsírban zsemleszínűre pirították, majd hideg vízzel felengedték, és szűrőn keresztül a káposztához öntötték, csomómentesre keverték. Egy másik sűrítési eljárás alapján a lisztet 2 dl vízzel simára is keverhetjük, és folyamatos kavargatás mellett besűrítjük vele a káposztát). A modern konyhákban sűrítés nélkül is elkészíthetjük: ha kevesebb vizet öntünk hozzá a főzéshez (1 liter helyett fél litert, ahogy én is tettem), úgy is kellően sűrű és krémes lesz a főzelékünk.
  5. Kóstoljuk meg, hogy kellően megpuhult-e a káposzta, ha igen, savasságát lágyítsuk egy kevés cukorral (én nádcukrot használtam), finoman keverjük össze, és már készen is vagyunk.
  6. Süthetünk mellé feltétként sertésoldalast, sült sertéscombot, húsgolyókat vagy tükörtojást.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 20 perc

A paradicsomos káposzta egy igazi menzás klasszikus, ám ha felül akarjuk írni a régi (és nem biztos, hogy pozitív) élményeket, készítsük el otthon a klasszikus receptúrát finomhangolva, hogy megérezzük, valójában mitől is népszerű fogás ez a paradicsomos szószban főtt káposzta. Süssünk mellé oldalast vagy combot.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ez a legjobb tejtermék, ha gyorsítani szeretnénk a bélmozgásunkat

A tejtermékek emésztőrendszerre gyakorolt hatásáról hatalmas vitákat lehetne folytatni, de az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb fermentált tejtermékünk kiemelten sokat tud segíteni a bélmozgás serkentésében. Kivéve, ha tejallergiásak vagy laktózérzékenyek vagyunk, akkor inkább ne fogyasszuk.

Top Receptek

Vadas mártás sertéshússal

Bizony, nem mindenki szereti a vadhúsokat... De nem is teheti meg, hogy megvegye... Sokan örülnének, ha csak mártásos tésztát ehetnének... Személy szerint, a családomat is ideértve, nem ...

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!