r
Nosalty Logó

Klasszikus paradicsomos káposzta

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Hering András
Klasszikus paradicsomos káposzta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 245 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 978 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 34 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3085.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    169 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    2640 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.6 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    570 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    132 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    237 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    163 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    99 micro
  • β-karotin
    903 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    41685 micro
  • Lut-zea
    165 micro
Összesen 245 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12341.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    677 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    342 mg
  • Foszfor
    708 mg
  • Nátrium
    10559 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    190.3 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

VÍZ

  • Összesen
    2279.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    324 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    529 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    946 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    651 micro
  • Kolin:
    264 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    396 micro
  • β-karotin
    3613 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    166740 micro
  • Lut-zea
    659 micro
Összesen 978 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    429 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    367 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    5796 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 34 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A káposzta külső leveleit leszedjük, majd negyedekre vágjuk, a torzsát kivágjuk. Ezután nagyjából egységes méretű csíkokra vágjuk, mossuk át jó alaposan, majd tegyük félre.
  2. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd kevés olajon dinsztelni kezdjük egy mélyebb edényben. Ha már szép üveges, mehetnek hozzá a fűszerek is: kömény, pirospaprika, ízlés szerint só és bors.
  3. Felöntjük passzírozott paradicsommal, majd hozzáadjuk a paradicsompürét is, majd felöntjük fél liter vízzel.
  4. Beletesszük a szeletekre vágott fejes káposztát, fedjük le, és hagyjuk párolódni, nagyjából 15 percig. Ha a nagyon klasszikus receptúrát követnénk, akkor itt jön a főzelék sűrítése, amit nagyszüleink rántásnak neveztek: a lisztet a zsírban zsemleszínűre pirították, majd hideg vízzel felengedték, és szűrőn keresztül a káposztához öntötték, csomómentesre keverték. Egy másik sűrítési eljárás alapján a lisztet 2 dl vízzel simára is keverhetjük, és folyamatos kavargatás mellett besűrítjük vele a káposztát). A modern konyhákban sűrítés nélkül is elkészíthetjük: ha kevesebb vizet öntünk hozzá a főzéshez (1 liter helyett fél litert, ahogy én is tettem), úgy is kellően sűrű és krémes lesz a főzelékünk.
  5. Kóstoljuk meg, hogy kellően megpuhult-e a káposzta, ha igen, savasságát lágyítsuk egy kevés cukorral (én nádcukrot használtam), finoman keverjük össze, és már készen is vagyunk.
  6. Süthetünk mellé feltétként sertésoldalast, sült sertéscombot, húsgolyókat vagy tükörtojást.
  • Receptkönyvben: 303
  • Tegnapi nézettség: 22
  • 7 napos nézettség: 271
  • Össznézettség: 30477
  • Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 20.

Ajánló

Készítsük el rántás/sűrítés nélkül, kevesebb cukor felhasználásával (vagy nádcukorral helyettesítve), így egy sokkal természetesebb, de jóval ízletesebb arcát mutatja meg egykori menzás barátunk.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: tejmentes receptek

Receptjellemzők

Klasszikus paradicsomos káposzta
Hering András 189 recept

A paradicsomos káposzta egy igazi menzás klasszikus, ám ha felül akarjuk írni a régi (és nem biztos, hogy pozitív) élményeket, készítsük el otthon a klasszikus receptúrát finomhangolva, hogy megérezzük, valójában mitől is népszerű fogás ez a paradicsomos szószban főtt káposzta. Süssünk mellé oldalast vagy combot.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...