Klasszikus paradicsomos káposzta
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
375g káposzta75 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
42 kcal
-
125g paradicsomszósz30 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
0 kcal
-
3g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
11g finomliszt41 kcal
Összesen
245
kcal
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
1500g káposzta300 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
168 kcal
-
500g paradicsomszósz120 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
0 kcal
-
12g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
Összesen
978
kcal
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
52.1g káposzta10 kcal
-
3.1g vöröshagyma1 kcal
-
24.3g passzírozott paradicsom6 kcal
-
17.4g paradicsomszósz4 kcal
-
0.5g sertészsír5 kcal
-
0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
1.6g finomliszt6 kcal
Összesen
34
kcal
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 5.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3085.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 169 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 177 mg
-
Nátrium 2640 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.6 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 570 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 132 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 237 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 163 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 99 micro
-
β-karotin 903 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 41685 micro
-
Lut-zea 165 micro
Összesen
245
kcal
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.3 g
Zsír
-
Összesen 20.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12341.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 677 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 342 mg
-
Foszfor 708 mg
-
Nátrium 10559 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 190.3 g
-
Cukor 100 mg
-
Élelmi rost 51 mg
VÍZ
-
Összesen 2279.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 324 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 529 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 946 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 651 micro
-
Kolin: 264 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 396 micro
-
β-karotin 3613 micro
-
β-crypt 36 micro
-
Likopin 166740 micro
-
Lut-zea 659 micro
Összesen
978
kcal
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 429 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 25 mg
-
Nátrium 367 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 79.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 5796 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
34
kcal
Hozzávalók
-
1 közepes db káposzta
-
1 közepes db vöröshagyma
-
70 dkg passzírozott paradicsom
-
1 ek őrölt fűszerkömény
-
2 teáskanál só
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- A káposzta külső leveleit leszedjük, majd negyedekre vágjuk, a torzsát kivágjuk. Ezután nagyjából egységes méretű csíkokra vágjuk, mossuk át jó alaposan, majd tegyük félre.
- A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd kevés olajon dinsztelni kezdjük egy mélyebb edényben. Ha már szép üveges, mehetnek hozzá a fűszerek is: kömény, pirospaprika, ízlés szerint só és bors.
- Felöntjük passzírozott paradicsommal, majd hozzáadjuk a paradicsompürét is, majd felöntjük fél liter vízzel.
- Beletesszük a szeletekre vágott fejes káposztát, fedjük le, és hagyjuk párolódni, nagyjából 15 percig. Ha a nagyon klasszikus receptúrát követnénk, akkor itt jön a főzelék sűrítése, amit nagyszüleink rántásnak neveztek: a lisztet a zsírban zsemleszínűre pirították, majd hideg vízzel felengedték, és szűrőn keresztül a káposztához öntötték, csomómentesre keverték. Egy másik sűrítési eljárás alapján a lisztet 2 dl vízzel simára is keverhetjük, és folyamatos kavargatás mellett besűrítjük vele a káposztát). A modern konyhákban sűrítés nélkül is elkészíthetjük: ha kevesebb vizet öntünk hozzá a főzéshez (1 liter helyett fél litert, ahogy én is tettem), úgy is kellően sűrű és krémes lesz a főzelékünk.
- Kóstoljuk meg, hogy kellően megpuhult-e a káposzta, ha igen, savasságát lágyítsuk egy kevés cukorral (én nádcukrot használtam), finoman keverjük össze, és már készen is vagyunk.
- Süthetünk mellé feltétként sertésoldalast, sült sertéscombot, húsgolyókat vagy tükörtojást.
- Receptkönyvben: 292
- Tegnapi nézettség: 75
- 7 napos nézettség: 523
- Össznézettség: 28624
- Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 20.
Ajánló
Készítsük el rántás/sűrítés nélkül, kevesebb cukor felhasználásával (vagy nádcukorral helyettesítve), így egy sokkal természetesebb, de jóval ízletesebb arcát mutatja meg egykori menzás barátunk.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
tejmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
A paradicsomos káposzta egy igazi menzás klasszikus, ám ha felül akarjuk írni a régi (és nem biztos, hogy pozitív) élményeket, készítsük el otthon a klasszikus receptúrát finomhangolva, hogy megérezzük, valójában mitől is népszerű fogás ez a paradicsomos szószban főtt káposzta. Süssünk mellé oldalast vagy combot.