Marhalapocka

Marhalapocka

Leírás

Marhalapocka – receptek, leírás, tippek

A marhalapocka a lapocka külső felén elhelyezkedő hús. Mivel a marhának nemzetenként, sőt hentesenként változhat a bontása, ezért részeit is hol így, hol úgy nevezik, sőt bizonyos húsrészek esetenként nem is léteznek, mert nem bontják őket külön a többi hústól.

Nálunk a marhalapockát általában ilyen részekre bontják: vastaglapocka, stefánia, hamis vesepecsenye (gavallér spitz, oldallapocka), valamint a lapockacsont és a mellkasi bordák közötti húsok (ez másutt már csontos oldalas). A stefánia a lapockahús legnagyobb egybefüggő része. A marhalapockából főzhetünk levest, apróhúsként pörköltet, gulyást, borjú eseten tölthetjük, süthetjük egyben is

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a marhalapocka?

A marhalapocka egy ízletes, szaftos része a marhahúsnak, amely a szarvasmarha lapocka részéről származik. Jellemzője, hogy gazdag kötőszövetekben, ami hosszan tartó főzés során omlós, ízes hússá alakul. Magyar konyhában is gyakran használják pörköltek, raguk és levesek alapanyagaként.

Hogyan vásároljuk?

Marhalapockát bármely hentesüzletben, és általában piacon, szuper-és hipermarketekben is lehet kapni. Fontos tájékozódni a hús származási helyéről, és előnyben részesíteni a helyi termékeket. Az egészséges hús színe élénk, mélyvörös. A marhalapocka hűtőben 2-3 napig áll el, míg fagyasztva akár egy évet is kibír.

Mire jó a marhalapocka?

A marhalapocka fehérjében, vasban, cinkben és B-vitaminokban gazdag alapanyag. A marhalapocka kötőszövetei (kollagén és zselatin) főzés során oldódnak ki, és ezek jótékony hatással vannak az ízületekre, a bőr rugalmasságára és az emésztőrendszer egészségére.

Kiváló választás marhapörkölthöz és bográcsos ételekhez. A lassan készült ragukban a hús omlós lesz, és átveszi a fűszerek aromáját. Alacsony hőfokon, hosszú ideig sütve különösen finom. Húslevesek alapanyagaként is felhasználható.

Mi készülhet a marhalapockából?

Még több marhalapockás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor tudunk venni marhalapockát hentesüzletben.

hogyan tároljam

A marhalapocka hűtőben 2-3 napig áll el, míg fagyasztva akár egy évet is kibír.

100g Marhalapocka

fehérjetartalom

21.47 g

zsírtartalom

67004.825 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

72.7 g

gramm marhalapocka?

Top ásványi anyagok

Foszfor

222 mg

Nátrium

83 mg

Magnézium

24 mg

Kalcium

13 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.622 g

Kolin

63.7 mg

Niacin - B3 vitamin

6.353 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.725 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.47 g

Zsír

telített zsírsav

1.844 g

egyszeresen telített zsírsav

2.728 g

többszörösen telített zsírsav

0.253 g

koleszterin

67 g

ásványi anyagok

Kalcium

13 mg

Vas

2.06 mg

Magnézium

24 mg

Foszfor

222 mg

Nátrium

83 mg

Cink

5.21 mg

Réz

0.07 mg

Mangán

0.002 mg

Szelén

24.6 µg

szénhidrát

víz

72.7 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.075 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.165 mg

Niacin - B3 vitamin

6.353 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.725 mg

Folát

3 µg

Kolin

63.7 mg

Retinol

2 µg

E vitamin

0.14 mg

D vitamin

4 µg

K vitamin

1.5 µg

B12 vitamin

1.81 µg

A vitamin

2 µg

B6 vitamin

0.622 g

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...