Marhalapocka
Leírás
A szarvasmarha (tehén, üsző, bika, bikaborjú, ökör, tinó) az őstuloktól származó párosujjú patás állat. A gépiesítés előtt a szarvasmarhának fontos igavonó szerepe volt, mára azonban szinte kizárólag húsáért és tejéért tartják. A marhahús vörös hús, nagy mennyiségben tartalmaz vasat. A marhalapocka a lapocka külső felén elhelyezkedő hús. Mivel a marhának nemzetenként, sőt hentesenként változhat a bontása, ezért részeit is hol így, hol úgy nevezik, sőt bizonyos húsrészek esetenként nem is léteznek, mert nem bontják őket külön a többi hústól. Nálunk a lapockát általában ilyen részekre bontják: vastaglapocka, stefánia, hamis vesepecsenye (gavallér spitz, oldallapocka), valamint a lapockacsont és a mellkasi bordák közötti húsok (ez másutt már csontos oldalas). A stefánia a lapockahús legnagyobb egybefüggő része. A marhalapockából főzhetünk levest, apróhúsként pörköltet, gulyást, borjú eseten tölthetjük, süthetjük egyben is
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Hűtőben.
100g Marhalapocka
fehérjetartalom
21.47 g
zsírtartalom
67004.825 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
72.7 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
222 mg
Nátrium
83 mg
Magnézium
24 mg
Kalcium
13 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.622 g
Kolin
63.7 mg
Niacin - B3 vitamin
6.353 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.725 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
21.47 g
Zsír
telített zsírsav
1.844 g
egyszeresen telített zsírsav
2.728 g
többszörösen telített zsírsav
0.253 g
koleszterin
67 g
ásványi anyagok
Kalcium
13 mg
Vas
2.06 mg
Magnézium
24 mg
Foszfor
222 mg
Nátrium
83 mg
Cink
5.21 mg
Réz
0.07 mg
Mangán
0.002 mg
Szelén
24.6 µg
szénhidrát
víz
72.7 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.075 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.165 mg
Niacin - B3 vitamin
6.353 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.725 mg
Folát
3 µg
Kolin
63.7 mg
Retinol
2 µg
E vitamin
0.14 mg
D vitamin
4 µg
K vitamin
1.5 µg
B12 vitamin
1.81 µg
A vitamin
2 µg
B6 vitamin
0.622 g