Marhalapocka
Leírás
Marhalapocka – receptek, leírás, tippek
A marhalapocka a lapocka külső felén elhelyezkedő hús. Mivel a marhának nemzetenként, sőt hentesenként változhat a bontása, ezért részeit is hol így, hol úgy nevezik, sőt bizonyos húsrészek esetenként nem is léteznek, mert nem bontják őket külön a többi hústól.
Nálunk a marhalapockát általában ilyen részekre bontják: vastaglapocka, stefánia, hamis vesepecsenye (gavallér spitz, oldallapocka), valamint a lapockacsont és a mellkasi bordák közötti húsok (ez másutt már csontos oldalas). A stefánia a lapockahús legnagyobb egybefüggő része. A marhalapockából főzhetünk levest, apróhúsként pörköltet, gulyást, borjú eseten tölthetjük, süthetjük egyben is
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a marhalapocka?
A marhalapocka egy ízletes, szaftos része a marhahúsnak, amely a szarvasmarha lapocka részéről származik. Jellemzője, hogy gazdag kötőszövetekben, ami hosszan tartó főzés során omlós, ízes hússá alakul. Magyar konyhában is gyakran használják pörköltek, raguk és levesek alapanyagaként.
Hogyan vásároljuk?
Marhalapockát bármely hentesüzletben, és általában piacon, szuper-és hipermarketekben is lehet kapni. Fontos tájékozódni a hús származási helyéről, és előnyben részesíteni a helyi termékeket. Az egészséges hús színe élénk, mélyvörös. A marhalapocka hűtőben 2-3 napig áll el, míg fagyasztva akár egy évet is kibír.
Mire jó a marhalapocka?
A marhalapocka fehérjében, vasban, cinkben és B-vitaminokban gazdag alapanyag. A marhalapocka kötőszövetei (kollagén és zselatin) főzés során oldódnak ki, és ezek jótékony hatással vannak az ízületekre, a bőr rugalmasságára és az emésztőrendszer egészségére.
Kiváló választás marhapörkölthöz és bográcsos ételekhez. A lassan készült ragukban a hús omlós lesz, és átveszi a fűszerek aromáját. Alacsony hőfokon, hosszú ideig sütve különösen finom. Húslevesek alapanyagaként is felhasználható.
Mi készülhet a marhalapockából?
Még több marhalapockás receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Bármikor tudunk venni marhalapockát hentesüzletben.
hogyan tároljam
A marhalapocka hűtőben 2-3 napig áll el, míg fagyasztva akár egy évet is kibír.
100g Marhalapocka
fehérjetartalom
21.47 g
zsírtartalom
67004.825 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
72.7 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
222 mg
Nátrium
83 mg
Magnézium
24 mg
Kalcium
13 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.622 g
Kolin
63.7 mg
Niacin - B3 vitamin
6.353 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.725 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
21.47 g
Zsír
telített zsírsav
1.844 g
egyszeresen telített zsírsav
2.728 g
többszörösen telített zsírsav
0.253 g
koleszterin
67 g
ásványi anyagok
Kalcium
13 mg
Vas
2.06 mg
Magnézium
24 mg
Foszfor
222 mg
Nátrium
83 mg
Cink
5.21 mg
Réz
0.07 mg
Mangán
0.002 mg
Szelén
24.6 µg
szénhidrát
víz
72.7 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.075 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.165 mg
Niacin - B3 vitamin
6.353 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.725 mg
Folát
3 µg
Kolin
63.7 mg
Retinol
2 µg
E vitamin
0.14 mg
D vitamin
4 µg
K vitamin
1.5 µg
B12 vitamin
1.81 µg
A vitamin
2 µg
B6 vitamin
0.622 g