Narancs

A téli hónapok egyik legnagyobb sztárgyümölcse kétség kívül a narancs, szinte bármilyen ételt ünnepivé varázsolhatunk vele. Fogyaszthatjuk frissen, készíthetünk belőle narancslevet, aszalhatjuk, száríthatjuk, de felhasználhatjuk pácokhoz, szószokhoz, süteményekhez vagy akár húsételekhez is. A kacsának különösen jól áll a narancs!
A narancsot nemcsak azért szeretjük, mert finom, hanem mert nagyon egészséges is! Kiváló C-vitamin-forrás, tele van antioxidánsokkal, segíthet az influenza megelőzésében, leküzdésében. Fogyasztása jótékonyan hat az idegekre, savtartalma serkenti a gyomor és belek működését, vízhajtónak sem utolsó, ráadásul alig van benne kalória, így diétázók is bátran csemegézhetik.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A narancs az egyik legnépszerűbb gömbölyded, élénk narancssárga déli gyümölcs, a citrusfélék családjába tartozik, évezredek óta termesztik, kesernyés külső rétegét “flavedó”-nak, belső rétegét pedig “albedó”-nak nevezik. Őshazája Kína. A narancsfa örökzöld, mérete elérheti a 10 méter magasságot is. A gyümölcs belseje édes-savanykás, sárga és lédús gerezdekre osztható. Három típusát különböztetjük meg: édes narancs, keserű narancs és vérnarancs. Mediterrán és szubtrópusi területen termesztik (például Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban), hazánkban emiatt csak import változatát kóstolhatjuk.
A narancsot nemcsak enni lehet, sóval vagy cukorral vegyítve akár bőrradírt is készíthetünk belőle, amivel eltávolíthatjuk az elhalt felső hámréteget. Héját több mindenre is felhasználhatjuk: az ecetbe áztatott narancshéj tökéletes tisztítószer, készíthetünk belőle illóolajat, használhatjuk szagtalanításra, de akár rovarok ellen is bevethetjük!
Vásárláskor mindig nézzük át alaposan a kiválasztott darabokat, kerüljük a régi, puha, fonnyadt narancsot, nézzük meg a származási helyét, és próbáljunk vékonyhéjút választani, mert annak általában több a leve és húsosabb.
Számos ételt, süteményt, húsételt tesz ellenállhatatlanná a narancs, tálalhatjuk friss sajtok, feta, kecskesajt, krémsajt vagy mozzarella mellé, savanyíthatunk vele tésztaszószokat, de salátában landolva is nyálcsorgatóan isteni!
Készítsünk a felhasználásával narancsos kacsamellet, narancsos édeskömény-salátát, narancsos tiramisu tortát, narancsos apácafingocskát, narancsos olívaolaj tortát, céklacarpacciot naranccsal és fetával, háromszínű narancsos kávétortát, pozsonyi kiflit narancsos-gyömbéres diótöltelékkel, vegyes baracklekvárt naranccsal és vaníliával, karácsonyi mimózát, kandírozott narancskarikákat, narancsos csipkebogyólevest vagy egy lélekmelengető gyümölcsös-fűszeres forralt bort.
Még több narancsos receptért görgess lejjebb!
Szezonja jellemzően novembertől egészen februárig tart.
Tároljuk otthon hűvös, száraz, páramentes helyen, akár a hűtőszekrényben vagy kamrában, így akár több hétig is friss marad. Ha nagyobb mennyiségben vásárolunk belőle, akkor érdemes hálóba vagy papírzacskóba tenni. A mandarinhoz hasonlóan fogyasszuk el minél hamarabb azokat a darabokat, amiken van egy-egy apró sérülés, mert ezek hamarabb elkezdhetnek penészedni.
fehérjetartalom
0.94 g
zsírtartalom
0.063 g
szénhidráttartalom
11.75 g
víztartalom
86.75 g
Kalcium
40 mg
Foszfor
14 mg
Magnézium
10 mg
Vas
0.1 mg
B6 vitamin
0.06 g
C vitamin
53.2 mg
Kolin
8.4 mg
Niacin - B3 vitamin
0.282 mg
fehérje
0.94 g
Zsír
telített zsírsav
0.015 g
egyszeresen telített zsírsav
0.023 g
többszörösen telített zsírsav
0.025 g
ásványi anyagok
Kalcium
40 mg
Vas
0.1 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
14 mg
Cink
0.07 mg
Réz
0.045 mg
Mangán
0.025 mg
Szelén
0.5 µg
szénhidrát
rost
2.4 g
cukor
9.35 g
víz
86.75 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.087 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.04 mg
Niacin - B3 vitamin
0.282 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.25 mg
Folát
30 µg
Kolin
8.4 mg
Alfa-karotin
11 µg
Béta-karotin
71 µg
Béta-kriptoxantin
116 µg
Lutein+zeaxantin
129 µg
E vitamin
0.18 mg
A vitamin
11 µg
C vitamin
53.2 mg
B6 vitamin
0.06 g
Ugyan a húsvéti ünnepkör szinte kötelezőnek tűnő eleme a copfosra fonott kalács, nem biztos, hogy minden évben neki szeretnénk állni ennek az időigényes és precíz feladatnak. Szerencsére nem is kell: nézzük, mi sülhet még a kalácstésztából!
Lakos BenedekZöldségleves, csirkés főételnek való és egy gyors, de annál finomabb pohárkrém csábít a konyhába, hogy elkészítsd magadnak!
NosaltyA befőttesüvegek jelenleg még nem részei a hivatalos visszagyűjtési hálózatnak, viszont több lehetőség is van a fenntartható újrahasznosításukra.
Németh OrsiVannak ételek, melyeket a gyerekek legtöbbje imád - néhány kivétellel, de ők, mint tudjuk, csak a szabályt erősítik. A gombóclevesek, a rántott csirke, bármi, ami nutellás vagy csokis, de a borsóleves is nagy kedvenc legtöbbjüknél. Ezen a héten nekik kedvezünk!
Levesünk citromtól lesz friss és karalábéval fő, főételünk céklától piros és tunkolható, míg desszertünk a legszebb gyermekkori napokra emlékeztet.
Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!