Narancs

Narancs

Leírás

Narancs – receptek, leírás, tippek

A téli hónapok egyik legnagyobb sztárgyümölcse kétség kívül a narancs, szinte bármilyen ételt ünnepivé varázsolhatunk vele. Fogyaszthatjuk frissen, készíthetünk belőle narancslevet, aszalhatjuk, száríthatjuk, de felhasználhatjuk pácokhoz, szószokhoz, süteményekhez vagy akár húsételekhez is. A kacsának különösen jól áll a narancs!

A narancsot nemcsak azért szeretjük, mert finom, hanem mert nagyon egészséges is! Kiváló C-vitamin-forrás, tele van antioxidánsokkal, segíthet az influenza megelőzésében, leküzdésében. Fogyasztása jótékonyan hat az idegekre, savtartalma serkenti a gyomor és belek működését, vízhajtónak sem utolsó, ráadásul alig van benne kalória, így diétázók is bátran csemegézhetik. 

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a narancs?

A narancs az egyik legnépszerűbb gömbölyded, élénk narancssárga déli gyümölcs, a citrusfélék családjába tartozik, évezredek óta termesztik, kesernyés külső rétegét “flavedó”-nak, belső rétegét pedig “albedó”-nak nevezik. Őshazája Kína. A narancsfa örökzöld, mérete elérheti a 10 méter magasságot is. A gyümölcs belseje édes-savanykás, sárga és lédús gerezdekre osztható. Három típusát különböztetjük meg: édes narancs, keserű narancs és vérnarancs. Mediterrán és szubtrópusi területen termesztik (például Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban), hazánkban emiatt csak import változatát kóstolhatjuk.

A narancsot nemcsak enni lehet, sóval vagy cukorral vegyítve akár bőrradírt is készíthetünk belőle, amivel eltávolíthatjuk az elhalt felső hámréteget. Héját több mindenre is felhasználhatjuk: az ecetbe áztatott narancshéj tökéletes tisztítószer, készíthetünk belőle illóolajat, használhatjuk szagtalanításra, de akár rovarok ellen is bevethetjük!

Hogyan vásároljuk?

Vásárláskor mindig nézzük át alaposan a kiválasztott darabokat, kerüljük a régi, puha, fonnyadt narancsot, nézzük meg a származási helyét, és próbáljunk vékonyhéjút választani, mert annak általában több a leve és húsosabb.

Mi készülhet narancsból?

Számos ételt, süteményt, húsételt tesz ellenállhatatlanná a narancs, tálalhatjuk friss sajtok, feta, kecskesajt, krémsajt vagy mozzarella mellé, savanyíthatunk vele tésztaszószokat, de salátában landolva is nyálcsorgatóan isteni!

Készítsünk a felhasználásával narancsos kacsamellet, narancsos édeskömény-salátát, narancsos tiramisu tortát, narancsos apácafingocskát, narancsos olívaolaj tortát, céklacarpacciot naranccsal és fetával, háromszínű narancsos kávétortát, pozsonyi kiflit narancsos-gyömbéres diótöltelékkel, vegyes baracklekvárt naranccsal és vaníliával, karácsonyi mimózát, kandírozott narancskarikákat, narancsos csipkebogyólevest vagy egy lélekmelengető gyümölcsös-fűszeres forralt bort.

Még több narancsos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Szezonja jellemzően novembertől egészen februárig tart.

hogyan tároljam

Tároljuk otthon hűvös, száraz, páramentes helyen, akár a hűtőszekrényben vagy kamrában, így akár több hétig is friss marad. Ha nagyobb mennyiségben vásárolunk belőle, akkor érdemes hálóba vagy papírzacskóba tenni. A mandarinhoz hasonlóan fogyasszuk el minél hamarabb azokat a darabokat, amiken van egy-egy apró sérülés, mert ezek hamarabb elkezdhetnek penészedni.

100g Narancs

fehérjetartalom

0.94 g

zsírtartalom

0.063 g

szénhidráttartalom

11.75 g

víztartalom

86.75 g

gramm narancs?

Top ásványi anyagok

Kalcium

40 mg

Foszfor

14 mg

Magnézium

10 mg

Vas

0.1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.06 g

C vitamin

53.2 mg

Kolin

8.4 mg

Niacin - B3 vitamin

0.282 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.94 g

Zsír

telített zsírsav

0.015 g

egyszeresen telített zsírsav

0.023 g

többszörösen telített zsírsav

0.025 g

ásványi anyagok

Kalcium

40 mg

Vas

0.1 mg

Magnézium

10 mg

Foszfor

14 mg

Cink

0.07 mg

Réz

0.045 mg

Mangán

0.025 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

rost

2.4 g

cukor

9.35 g

víz

86.75 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.087 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.04 mg

Niacin - B3 vitamin

0.282 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.25 mg

Folát

30 µg

Kolin

8.4 mg

Alfa-karotin

11 µg

Béta-karotin

71 µg

Béta-kriptoxantin

116 µg

Lutein+zeaxantin

129 µg

E vitamin

0.18 mg

A vitamin

11 µg

C vitamin

53.2 mg

B6 vitamin

0.06 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...