r
Nosalty Logó

Eredeti pozsonyi kiflik

4,0

2 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gerzsenyi Flóra
Eredeti pozsonyi kiflik
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelékek

9715
Kalória
187g
Fehérje
1142.6g
Szénhidrátok
507.6g
Zsír
314.6g
Víz
2.1kg
Koleszterin
73.9g
Rost
530.6g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tészta

Töltelékek

Összesen 9715 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tészta

Töltelékek

Összesen 9715 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tészta

Töltelékek

Összesen 373 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    187 g

Zsír

  • Összesen
    507.6 g
  • Telített zsírsav
    190 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    116 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    170 g
  • Koleszterin
    2053 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12001.6 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    370 mg
  • Kálcium
    3936 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    1196 mg
  • Foszfor
    3893 mg
  • Nátrium
    2504 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    25 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1142.6 g
  • Cukor
    531 mg
  • Élelmi rost
    74 mg

Víz

  • Összesen
    314.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    2591 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    293 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    855 micro
  • Kolin:
    1311 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2542 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    569 micro
  • β-crypt
    45 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1752 micro
Összesen 9715 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    187 g

Zsír

  • Összesen
    507.6 g
  • Telített zsírsav
    190 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    116 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    170 g
  • Koleszterin
    2053 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12001.6 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    370 mg
  • Kálcium
    3936 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    1196 mg
  • Foszfor
    3893 mg
  • Nátrium
    2504 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    25 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1142.6 g
  • Cukor
    531 mg
  • Élelmi rost
    74 mg

Víz

  • Összesen
    314.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    2591 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    293 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    855 micro
  • Kolin:
    1311 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2542 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    569 micro
  • β-crypt
    45 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1752 micro
Összesen 9715 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    19.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    462.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    152 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    12.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 373 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A tésztához a száraz összetevőket egy keverőüstbe szitáljuk (liszt, só, porcukor), és összemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal.
  2. A száraz élesztőt elkeverjük a tejjel és a többi nedves hozzávalóval (tojássárgája, citromhéj), és belekeverjük a lisztes-vajas morzsába. Kézzel vagy géppel jó alaposan kidagasztatjuk a tésztát.
  3. Cipót formázunk belőle, és légmentesen lezárva, hűtőszekrényben pihentetjük másfél-két órát. Hidegen kelesztjük, ezzel visszatartva az élesztőgombák munkáját.
  4. A kidermedt tésztát elosztjuk kb. 26-28, 50 grammos darabra, majd kis gombócokat formázunk belőlük.
  5. A kiflik formázásához a golyókat a munkalapon kissé kilapítjuk a tenyerünkkel, majd ovális alakúra nyújtjuk őket sodrófával, kb. 2 mm vastagra. Hosszanti irányban teszünk rá a töltelékből (kb. 1 evőkanálnyit), a tésztalapok egyik felére mákos, a másik felére diós kerüljön. Ezután feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és a vágási felülettel lefelé sütőpapíros tepsire, egymáshoz nem túl közel helyezzük. A mákos kifliket ácskapocs formára, a diósakat pedig patkó formájúra alakítsuk!
  6. Ezután jön a lekenés, ami két körben fog történni: először az összes kiflit jól átkenjük felvert tojássárgájájával, majd 30 perc elteltével (ez alatt rászárad) megkenjük őket tojásfehérjével is, és újból 30-40 percet hagyjuk száradni. Fontos, hogy hideg helyen tároljuk, így gyorsabban dermed a tojás, és nem kel a tészta feleslegesen. Ennek a módszernek köszönhetően lesznek a kiflik szép márványosak sülés után.
  7. A száradás alatt a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  8. Süssük a kifliket 180 fokon 15 percig, a sütő közepe felett eggyel, hogy szépen barnuljak. Egyszerre egy tepsit süssünk. Félidőnél érdemes megfordítani őket, hogy egyenletesen piruljanak!

Töltelékek

  1. A mákos töltelékhez a 130 ml tejet 200 g cukorral, egy csomag vaníliás cukorral és egy fél citrom héjával folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Hozzáadjuk a darált mákot, és kevergetve addig melegítjük, míg jól besűrűsödik. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A diós töltelékhez a 100 ml tejet 200 g cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, rumaromával, fahéjjal és egy fél citrom héjával folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Hozzáadjuk a darált diót, és kevergetve addig melegítjük, míg besűrűsödik. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 180 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A pozsonyi kifli (szlovákul Bratislavský rožok; németül Pressburger Kipfel) egy ívelt, omlós, édes sütemény mákkal vagy dióval töltve, tojással megkenve, fényesre sütve. Kb. 200 éve Pozsonyban kezdték el készíteni, és onnan terjedt el nálunk is, vagyis az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területein. Nyakunkon a karácsony, ezzel a hiánypótló recepttel viszont méltó módon megkoronázhatjuk az idei évünket. A mákos és diós töltelék szaftos, a tészta omlós és aranybarna. Tökéletesen eltalált íz-, szín- és állagharmónia, ami a karácsonyt még meghittébe teszi. Szívből ajánljuk mindenkinek!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Zserbószelet cukormentesen

Ha szeretnénk egy cukormentes alternatívát a zserbóra, amit ráadásul sütni sem kell és még vegán is, akkor itt egy szuper recept! Nem kell izgulni, ízben mennyei lesz.

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!