Eredeti pozsonyi kiflik
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tészta
-
700g finomliszt2548 kcal
-
16 kcal
-
90g porcukor348 kcal
-
5g só0 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
190g tej106 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
165g tojás208 kcal
Töltelékek
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tészta
-
700g finomliszt2548 kcal
-
16 kcal
-
90g porcukor348 kcal
-
5g só0 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
190g tej106 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
165g tojás208 kcal
Töltelékek
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tészta
-
27g finomliszt98 kcal
-
0.2g instant élesztő1 kcal
-
3.5g porcukor13 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
-
7.3g tej4 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
11.6g vaj83 kcal
-
6.4g tojás8 kcal
Töltelékek
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 187 g
Zsír
-
Összesen 507.6 g
-
Telített zsírsav 190 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 116 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 170 g
-
Koleszterin 2053 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12001.6 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 370 mg
-
Kálcium 3936 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 1196 mg
-
Foszfor 3893 mg
-
Nátrium 2504 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 25 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1142.6 g
-
Cukor 531 mg
-
Élelmi rost 74 mg
VÍZ
-
Összesen 314.6 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 2591 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 293 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 855 micro
-
Kolin: 1311 mg
-
Retinol - A vitamin: 2542 micro
-
α-karotin 31 micro
-
β-karotin 569 micro
-
β-crypt 45 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1752 micro
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 187 g
Zsír
-
Összesen 507.6 g
-
Telített zsírsav 190 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 116 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 170 g
-
Koleszterin 2053 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12001.6 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 370 mg
-
Kálcium 3936 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 1196 mg
-
Foszfor 3893 mg
-
Nátrium 2504 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 25 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1142.6 g
-
Cukor 531 mg
-
Élelmi rost 74 mg
VÍZ
-
Összesen 314.6 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 2591 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 293 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 855 micro
-
Kolin: 1311 mg
-
Retinol - A vitamin: 2542 micro
-
α-karotin 31 micro
-
β-karotin 569 micro
-
β-crypt 45 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1752 micro
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 19.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 462.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 152 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 96 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 12.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 98 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
Hozzávalók
Tészta
-
700 g finomliszt
-
5 g instant élesztő
-
90 g porcukor
-
5 g só
-
190 ml tej
-
1 citromból nyert citromhéj
-
300 g vaj
Töltelékek
-
230 ml tej
-
400 g porcukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet fahéj
Elkészítés
Tészta
- A tésztához a száraz összetevőket egy keverőüstbe szitáljuk (liszt, só, porcukor), és összemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal.
- A száraz élesztőt elkeverjük a tejjel és a többi nedves hozzávalóval (tojássárgája, citromhéj), és belekeverjük a lisztes-vajas morzsába. Kézzel vagy géppel jó alaposan kidagasztatjuk a tésztát.
- Cipót formázunk belőle, és légmentesen lezárva, hűtőszekrényben pihentetjük másfél-két órát. Hidegen kelesztjük, ezzel visszatartva az élesztőgombák munkáját.
- A kidermedt tésztát elosztjuk kb. 26-28, 50 grammos darabra, majd kis gombócokat formázunk belőlük.
- A kiflik formázásához a golyókat a munkalapon kissé kilapítjuk a tenyerünkkel, majd ovális alakúra nyújtjuk őket sodrófával, kb. 2 mm vastagra. Hosszanti irányban teszünk rá a töltelékből (kb. 1 evőkanálnyit), a tésztalapok egyik felére mákos, a másik felére diós kerüljön. Ezután feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és a vágási felülettel lefelé sütőpapíros tepsire, egymáshoz nem túl közel helyezzük. A mákos kifliket ácskapocs formára, a diósakat pedig patkó formájúra alakítsuk!
- Ezután jön a lekenés, ami két körben fog történni: először az összes kiflit jól átkenjük felvert tojássárgájájával, majd 30 perc elteltével (ez alatt rászárad) megkenjük őket tojásfehérjével is, és újból 30-40 percet hagyjuk száradni. Fontos, hogy hideg helyen tároljuk, így gyorsabban dermed a tojás, és nem kel a tészta feleslegesen. Ennek a módszernek köszönhetően lesznek a kiflik szép márványosak sülés után.
- A száradás alatt a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- Süssük a kifliket 180 fokon 15 percig, a sütő közepe felett eggyel, hogy szépen barnuljak. Egyszerre egy tepsit süssünk. Félidőnél érdemes megfordítani őket, hogy egyenletesen piruljanak!
Töltelékek
- A mákos töltelékhez a 130 ml tejet 200 g cukorral, egy csomag vaníliás cukorral és egy fél citrom héjával folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Hozzáadjuk a darált mákot, és kevergetve addig melegítjük, míg jól besűrűsödik. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
- A diós töltelékhez a 100 ml tejet 200 g cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, rumaromával, fahéjjal és egy fél citrom héjával folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Hozzáadjuk a darált diót, és kevergetve addig melegítjük, míg besűrűsödik. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 138
- Tegnapi nézettség: 77
- 7 napos nézettség: 612
- Össznézettség: 25494
- Feltöltés dátuma: 2022. december 15.
Ajánló
Hagyományosan a karácsonyi időszakban fogyasztjuk. Nagyon hasonlít a bejglihez, amit ugyancsak leggyakrabban mákkal vagy dióval töltünk, de más formában és konzisztenciában. Érdemes tudni, hogy a mákos kiflik ácskapocs, a diósak pedig patkó formát viselnek, így könnyen megkülönböztethetőek.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
A pozsonyi kifli (szlovákul Bratislavský rožok; németül Pressburger Kipfel) egy ívelt, omlós, édes sütemény mákkal vagy dióval töltve, tojással megkenve, fényesre sütve. Kb. 200 éve Pozsonyban kezdték el készíteni, és onnan terjedt el nálunk is, vagyis az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területein. Nyakunkon a karácsony, ezzel a hiánypótló recepttel viszont méltó módon megkoronázhatjuk az idei évünket. A mákos és diós töltelék szaftos, a tészta omlós és aranybarna. Tökéletesen eltalált íz-, szín- és állagharmónia, ami a karácsonyt még meghittébe teszi. Szívből ajánljuk mindenkinek!