Kívül ropogós, belül szaftos mákos guba
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 13% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
A mákos gubához
-
58g kifli163 kcal
-
117g tej65 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
6 kcal
-
12g porcukor45 kcal
-
17g mák88 kcal
-
2g vaj17 kcal
A vaníliasodóhoz
-
167g tej93 kcal
-
17g tojássárgája54 kcal
-
13g porcukor52 kcal
-
6 kcal
-
19 kcal
Összesen
631
kcal
- 13% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
A mákos gubához
-
350g kifli977 kcal
-
700g tej392 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
70g porcukor271 kcal
-
100g mák525 kcal
-
14g vaj100 kcal
A vaníliasodóhoz
-
1000g tej560 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
114 kcal
Összesen
3787
kcal
- 13% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
A mákos gubához
-
13.6g kifli38 kcal
-
27.2g tej15 kcal
-
4.3g tojás5 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
2.7g porcukor11 kcal
-
3.9g mák20 kcal
-
0.5g vaj4 kcal
A vaníliasodóhoz
-
38.9g tej22 kcal
-
3.9g tojássárgája13 kcal
-
3.1g porcukor12 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
1.2g étkezési keményítő4 kcal
Összesen
148
kcal
- 13% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.9 g
Zsír
-
Összesen 22.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 246 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1561.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 678 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 302 mg
-
Nátrium 466 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78.9 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 42.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 122 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 100 micro
-
Kolin: 195 mg
-
Retinol - A vitamin: 120 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 267 micro
Összesen
631
kcal
- 13% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 131.4 g
Zsír
-
Összesen 136.4 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 41 g
-
Koleszterin 1475 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9370.7 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 196 mg
-
Kálcium 4069 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 445 mg
-
Foszfor 1812 mg
-
Nátrium 2796 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 473.2 g
-
Cukor 267 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 257 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 733 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 297 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 603 micro
-
Kolin: 1167 mg
-
Retinol - A vitamin: 721 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 135 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1602 micro
Összesen
3787
kcal
- 13% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 364.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 158 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 109 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.4 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 10 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
148
kcal
Hozzávalók
A mákos gubához
A vaníliasodóhoz
-
1 l tej
-
5 db tojássárgája
-
80 g porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 ek étkezési keményítő
Elkészítés
A mákos gubához
- A kifliket karikákra vágjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük egy nagy tepsin, ahol 10 perc alatt kiszárítjuk őket. Nem baj, ha némelyik darab megpirul, csak ne égjenek oda, az a lényeg. Ha kivettük a kiflit, a sütőt levesszük 180 fokra.
- A tejet, tojást és vaníliás cukrot elkeverjük egy nagy tálban, majd beletesszük a még langyos sült kiflit. A kezünkkel alaposan átforgatjuk, hogy a kifli jól megszívja magát. Ekkor hozzáadjuk a mák és a porcukor keverékét, és ezzel is jól átforgatjuk.
- Egy nagyobb fémtepsit kivajazunk, majd elegyengetjük benne a mákos gubát. Betesszük a sütőbe, és nagyjából 15-20 perc alatt készre sütjük. Ekkor még 5 perc alatt jól rápirítunk a tetejére, a felső sütési funkcióval. A guba helyeken legyen aranybarna és ropogós, de ne száradjon ki, középen maradjon jó szaftos.
A vaníliasodóhoz
- A tej 3/4-ét feltesszük alacsony lángon melegedni, a maradékot pedig alaposan kikeverjük a tojássárgájával, vaníliás cukorral, átszitált porcukorral és keményítővel. Ha átszitáljuk a száraz hozzávalókat, kisebb lesz az esélye a csomósodásnak.
- Amikor a tej már meleg (de nem tűzforró), akkor fokozatosan, óvatosan hozzáadjuk a tojásos keverékhez, azaz hőkiegyenlítést végzünk. Ha az egészet hozzáadtuk, alaposan elkeverjük, majd egy szűrőn át visszaöntjük az eredeti lábosba.
- A sodót alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg kellően sűrű nem lesz. Nem számítsunk pudingszerű állagra, annál egy fokkal hígabb lesz az öntet. Ha belemártunk egy kanalat, és annak hátulján egy csíkot húzunk az ujjunkkal, akkor a vonalnak meg kell maradnia, nem szabad egybefolynia. Ekkor tudhatjuk, hogy elkészültünk.
- A még meleg gubát a sodóval tálaljuk.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 230
- Tegnapi nézettség: 78
- 7 napos nézettség: 238
- Össznézettség: 9673
- Feltöltés dátuma: 2022. december 12.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret
-
alkalom:
Lakos Benedek
369 recept
Ez a mákos guba egy vitát kíván lezárni: miszerint igenis létezik egy arany középút a guba megsütött és sületlen szélsőségei között, ezen az úton pedig egy olyan édesség található, ami ötvözi a két ellentét legjobb tulajdonságait, azaz egyszerre ropogós és szaftos is.