Szaftos bakonyi sertésszelet
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
250g sertéscomb455 kcal
-
125g csiperkegomba27 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11g finomliszt41 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
25g tv-paprika4 kcal
-
45g paradicsom8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
100g alaplé7 kcal
-
75g tejföl149 kcal
-
29 kcal
-
20g füstölt szalonna131 kcal
-
0 kcal
Összesen
937
kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
1000g sertéscomb1820 kcal
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
180g paradicsom32 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
400g alaplé28 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
114 kcal
-
80g füstölt szalonna524 kcal
-
0 kcal
Összesen
3744
kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
35.2g sertéscomb64 kcal
-
17.6g csiperkegomba4 kcal
-
1.1g sertészsír10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.6g finomliszt6 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
3.5g tv-paprika1 kcal
-
6.3g paradicsom1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
14.1g alaplé1 kcal
-
10.5g tejföl21 kcal
-
1.1g étkezési keményítő4 kcal
-
2.8g füstölt szalonna18 kcal
-
0 kcal
Összesen
132
kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.8 g
Zsír
-
Összesen 63.2 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 227 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1595 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 68 mg
-
Kálcium 131 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 761 mg
-
Nátrium 542 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 442.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 129 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 61 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 221 mg
-
Retinol - A vitamin: 104 micro
-
α-karotin 50 micro
-
β-karotin 264 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1158 micro
-
Lut-zea 132 micro
Összesen
937
kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 239.3 g
Zsír
-
Összesen 252.8 g
-
Telített zsírsav 98 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 98 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 35 g
-
Koleszterin 908 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6380 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 272 mg
-
Kálcium 525 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 332 mg
-
Foszfor 3043 mg
-
Nátrium 2170 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.4 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 1769.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 515 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 117 mg
-
D vitamin: 245 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 80 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 178 micro
-
Kolin: 885 mg
-
Retinol - A vitamin: 415 micro
-
α-karotin 199 micro
-
β-karotin 1056 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 4631 micro
-
Lut-zea 529 micro
Összesen
3744
kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 8.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 224.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 62.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 163 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
132
kcal
Hozzávalók
-
2 ek sertészsír
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
3 ek finomliszt
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 közepes db tv-paprika
-
1 nagy db paradicsom
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 ek füstölt pirospaprika
-
1 teáskanál majoranna
-
400 ml alaplé
-
300 ml tejföl
-
2 ek étkezési keményítő
-
80 g füstölt szalonna
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
Elkészítés
- A hússzeleteket kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk, majd felforrósított serpenyőben 2 evőkanál zsíron előpirítjuk őket. Kérget sütünk mindkét oldalukra, majd kiszedjük, és félre tesszük őket.
- A visszamaradt zsiradékon a gombát magas hőfokon hirtelen lepirítjuk, majd kiszedjük, és félretesszük .
- Ugyanebben a serpenyőben a kockára vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk.
- Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és megszórjuk pirospaprikával (ennél a lépésnél vegyük le a tűzről a serpenyőt, vagy csökkentsük a hőfokot).
- Erre jöhet az apró kockákra vágott paradicsom és paprika, ezt pár perc párolás után felöntjük 3-4 dl alaplével vagy vízzel.
- Megszórjuk köménnyel, majoránnával, és sózzuk, borsozzuk, majd addig rotyogtatjuk, amíg egy szaftos alapot nem kapunk. Ekkor botmixerrel simára turmixoljuk az egészet.
- A tejfölt csomómentesre keverjük a keményítővel és egy nagy kanál szafttal (hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön), majd belekeverjük az alapba, és hagyjuk, hogy sűrűn kevergetve felforrjon és besűrűsödjön.
- Visszatesszük bele a lepirított gombát, majd a hússzeleteket is, egyesével. Lefedjük, és lassú tűzön átpároljuk, 10-15 percig. Ha megpuhult a hús, és összeállt a ragu, akkor elkészült az étel.
- Nokedlivel, tejföllel, valamint friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
- Elkészítettem: 23 alkalommal
- Receptkönyvben: 282
- Tegnapi nézettség: 63
- 7 napos nézettség: 400
- Össznézettség: 22708
- Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
A bakonyi módra, vagyis gombával tökéletesre főtt sertésszelet egy klasszikus magyar főétel, amit roppant egyszerűen el lehet készíteni, de ugyanígy el is lehet rontani. Íme egy recept, ami megkönnyíti a dolgotokat, hogy zökkenőmentesen össze tudjatok dobni egy jó nagy adaggal, mondjuk hétvégére a családnak. Tökéletesen szaftos és omlós hús gazdag, krémes gombás raguban. Tésztával, rizzsel vagy galuskával tálaljuk, no meg persze savanyúsággal, valamint egy nagy adag tejföllel.