Sütőpor

Sütőpor

Leírás

Sütőpor – receptek, leírás, tippek

A sütőpor a tészták térfogatnövelésére használatos, mely a vegyi anyagokból képződő szén-dioxid által emeli meg a sülő süteményeket. A süteményekbe a sütőport mindig szitáljuk, vagy keverjük össze a liszttel, mert így egyenletesen oszlik el benne, másrészt megakadályozzuk az idő előtti kémiai reakciókat is.

A sütőpor gyakorlatilag a szódabikarbóna, a szalalkáli és a foszforsav savanyú sójának meghatározott arányú keveréke.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a sütőpor?

A sütőpor egy kémiai térfogatnövelő szer, amelyet sütéshez használnak, hogy a tészták és sütemények könnyűek és levegősek legyenek. Az adott tészta sülése közben szén-dioxidot szabadít fel, ami megemeli a tésztát.

Hogyan vásároljuk?

Sütőport minden szuper- és hipermarket polcán találunk, általában többféle márkajelöléssel. A lejárati dátumot mindenképp ellenőrizzük, és ha sütésnél nem kell egy teljes zacskó sütőport felhasználnunk, akkor tegyük száraz helyre a maradékot. Ha nincs otthon sütőpor, akkor negyed teáskanál szódabikarbóna és egy fél teáskanál savas közegű összetevő, például citromlé vagy ecet egyvelege hasonló hatást fejt ki.

Mire jó a sütőpor?

Sütőport általában a konyhában használunk sütemények és kelt tészták készítéséhez, de takarításhoz is felhasználhatjuk, például zsíros foltok eltávolítására, ha vízzel összekeverjük. Sőt, egyesek szerint szagtalanító hatása is van, ezért cipőbe szórják.

Mi készülhet a sütőpor felhasználásával?

Készülhet Ciniminis keksz, Tom Cruise kókuszos-fehércsokis kuglófja, könnyű kráterszelet, tepertős shortbread, egyszerű csokis perec, sajtos perec omlósan, tangó szelet, mákos-mézeskalácsos joghurtpite, meggyes csokoládés szelet, lisztmentes máktorta mascarponekrémmel és gránátalmával, sörkrém pohárban, gyümölcskenyér, csirke tikka masala naan kenyérrel és illatos rizzsel, egyszerű bundás alma, almás pite mandulával és fahéjas-almás morzsás muffin.

Még több sütőporos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Saját csomagolásásban, száraz, hűvös helyen tároljuk.

100g Sütőpor

fehérjetartalom

0.1 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

24.1 g

víztartalom

4 g

gramm sütőpor?

Top ásványi anyagok

Foszfor

9918 mg

Nátrium

7893 mg

Kalcium

7364 mg

Magnézium

39 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.1 g

Zsír

ásványi anyagok

Kalcium

7364 mg

Vas

11.27 mg

Magnézium

39 mg

Foszfor

9918 mg

Nátrium

7893 mg

Cink

0.02 mg

Réz

0.013 mg

Mangán

0.014 mg

Szelén

0.2 µg

szénhidrát

rost

0.2 g

víz

4 g

vitaminok

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...