r
Nosalty Logó

Airfyerben sült lakáskenyér

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Feri
Airfyerben sült kenyér
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Előtészta, kovász

Kenyérsütés

1356
Kalória
39.1g
Fehérje
284.2g
Szénhidrátok
3.8g
Zsír
270.8g
Víz
-
Koleszterin
10.8g
Rost
999mg
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Előtészta, kovász

Kenyérsütés

Összesen 1356 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Előtészta, kovász

Kenyérsütés

Összesen 2716 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Előtészta, kovász

Kenyérsütés

Összesen 223 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2777.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    433 mg
  • Nátrium
    2054 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    284.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    270.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 1356 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5555.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    252 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    175 mg
  • Foszfor
    866 mg
  • Nátrium
    4108 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    568.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    541.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    349 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    133 micro
Összesen 2716 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    455.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    337 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    44.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 223 kcal

Elkészítés

Előtészta, kovász

  1. Kezdjük az előtésztával, a kovászunkkal amely több napra elegendő és hűtőben tárolható. Rendes és nem porélesztőt használunk a sütéshez és az előtésztához, ami a kovászunk.
  2. Az élesztőt feloldjuk langyos kézmeleg vízben, összekeverjük a száraz alapanyagokat, vagyis a sót és a lisztet, majd hozzáadjuk az vízbe felmorzsolt és feloldott élesztőt. Először evőkanállal keverjük össze darabosra az alapanyagokat, majd mikor már nagyjából elegyedtek az alapanyagok, csak akkor következik a kézi gyúrás, így nem ragad a kezünkhöz nagyon a tészta a gyúrásnál. Közepesen kemény tésztát gyúrunk 8-10 perc alatt, amit fedővel letakart fém vagy üveg kelesztőtálba teszünk keleszteni 5-6 órára. Figyeljünk oda, hogy a tészta kapjon levegőt a kelesztés közben, hagyjunk egy kis rést a fedővel.
  3. Ha kész van, nem légmentesen, de teljesen lefedve a hűtő aljára rakjuk, mert ott jobban hűt a hűtő és nem kel túl az élőtészta, ami állítólag 10 napig is jól elvan hűtőben, de annál hamarabb elfogy ez a mennyiség. 5 napra elegendő mivel 16 dkg-ot kell tenni egyszerre az előtésztánkból a kenyér tészta alapanyagaihoz. Állítólag ha a hűtőnk túlhűt és fagy a tészta, az se vészes probléma, de fagyott előtésztát nem lehet belerakni a kenyér tésztába a dagasztáskor. Ennyit az előtésztáról kovászunkról, ugye milyen egyszerű?

Kenyérsütés

  1. A dagasztás: Az előtésztához hasonlóan az élesztőt feloldjuk langyos kézmeleg vízben, összekeverjük a száraz alapanyagokat vagyis a sót és a lisztet, majd hozzáadjuk az vízbe felmorzsolt és feloldott élesztőt. Először evőkanállal keverjük össze darabosra az alapanyagokat, majd mikor már nagyjából elegyedtek az alapanyagok, hozzáadjuk a 16 dkg előtésztát (ha hűtő hideg, nem baj). Csak ezek után következik a kézi gyúrás, így nem ragad a kezünkhöz nagyon a tészta a gyúrásnál és biztosítva van, hogy kellően egyenletesen struktúrált tésztát kapunk. Rugalmas, lágy állagú tésztát kell kapnunk. Lehet, hogy egy extra evőkanál víz vagy lisztre szükség lesz, ez a lisztünk minőségétől függ és természetes velejárója a dagasztási folyamatnak az igazítás. A dagasztás folyamatát is időzítővel mérhetjük, az utolsó 7 percnél adunk a tésztához egy evőkanál olajat, melyhez használhatjuk az előzőekben felhasznált evőkanalat teljes nyugodtsággal. Simára gyúrjuk a tésztánkat, míg le nem jár az időzítő. Addigra az olaj is elegyedik a tésztával, ne kenjünk össze mindent. A dagasztási folyamatnak az a lényege, hogy beállítjuk a tészta kívánt puha, lágy és rugalmas állagát. Ha az ujjunkkal megnyomjuk a begyúrt tésztát nagyjából olyan állagot kell kapnunk és elérnünk, mint az emlékezőhabos szivacsmatrac vagy párna. A tésztánk akkor jó, ha habkönnyű, nem ragad és nem porlik, teljesen elválik a kezünkből és az edény falától.
  2. Kelesztés: Gombócot formázunk a tésztából, ami annyit jelent, hogy a gombóc tetejének irányából, ami az arcunk felé néz, elkezdjük hajtogatni óvatosan a tésztagombóc alját, úgy hogy feszesen végigsimítjuk a gombócot fentről lefelé menő mozdulatokkal, majd az esetleges túlhúzásokat a feszesség kedvéért begyűrjük a gombóc aljára. Úgy tudom legjobban elmagyarázni, hogy meggyűrüzzük a gombócot, koncentrikus ritmikus mozgásokkal és ez esetben a gyűrűk a kezeink és mint egy lufi fújásnál a gombóc alját, a lufi végét eldolgozzuk. De egyszerűbben elmondva a gombócot fentről lefelé simítani kell koncentrikusan és ettől lesz feszes anélkül természetesen, hogy a gombóc felületén szakadást eredményeznénk. Gyakorlat, tapasztalat kérdése az egész, érdemes keresni valamilyen főzős videót a kenyérformázással, kelt tésztákkal kapcsolatban. Tehát eltelt a 15 perc gyúrás, túl vagyunk a nehezén és most a következő kelesztési időket kell követni: 20 percet pihentetjük a gyúrótálban duplára hajtogatott konyharuhával letakarva a gombócot, majd átgyúrjuk egy percig, utána gyűrűzéssel ismét feszes gombóccá formázzuk. Ezt követő 30 percet, fél órát kelesztjük konyharuha alatt, majd ismét gyűrűzéssel feszes gombóccá formázzuk, ezt követően ismét egy percig átgyúrjuk, majd utolsó harmadik menetben még 15 percet kelesztjük duplára hajtogatott konyharuha alatt.
  3. Formázás: A kelesztést követően, egy minimális liszttel kinyomkodjuk a tésztából a levegőt, úgy hogy egy közepes méretű köralakot formázzuk a tésztánkból. Fent háromszöget formázunk a tésztából és függőlegesen fentről haladva lefele, kicsit végig behajtjuk a tészta szélét majd egy határozott mozdulattal fentről magunk irányába lefelé feszesen felcsavarjuk, vekni alakúra formázzuk. Ekkor belehelyezzük a veknire formázott tésztánkat az airfryerbe (légkeveréses sütő) és 30 percet pihentetjük benne. Ha letelt a 30 perc és megkelt a tészta akkor bevágjuk a tetejét sréhen egy éles késsel 1-2 cm mélyen.
  4. A sütés: Kész vagyunk! Ezt követően visszatesszük a sütőbe a megformázott és bevágott tészta vekninket, majd 30 percig sütjük a 200 fokon. Gondolom más hőfokon rendes sütőben, technikák finomításával még szebb eredményt lehet elkérni, de ez most az Airfryer és még inkább a lakáskenyér ünnepe, hisz divat az otthon sütés. Ha jelzett az airfryerünk, hogy kész a kenyér, utolsó simításként gyorsan fújjuk le a forró kenyeret olajos víz keverékével, fújjuk le vastagon fényesre, de ne csorogjon a kenyéren. A lényeg, hogy egy fényes és márványosan repedezett, gusztusos, ropogós, cserepes hatást keltő textúrákat érjünk el. Szükségünk lesz egy steril szórófejes flakonra, amibe 1 rész olaj és 2 rész vizet teszünk 1 dl-nél többet nem érdemes egyszerre csinálni, hűtőben tartsuk az elegyet (snackwater, kenyérsimogató víz vagy szaknyelven permetvízet). Sütés után, hogy ne rontsuk el a kenyerünket minimum 30 percet hűtjük és pihentetjük az aifriyer belsejében, a sütőből kivéve. Ha hamar felvágjuk, a tészta szalonnás és ragacsos lesz. Remélem sikerült kedvet csinálnom a lakáskenyér kenyérsütéshez! És, hogy miért kardió a kenyér, azért, mert egyrészt munka van vele, másrészt pedig egy főre jutó szénhidrát bevitel csupán a két fős kenyérből 220 gramm.
  5. Minimális víz hozzáadása mellett, a receptet változtatások nélkül elkészíthetjük még egészségesebben. A finomliszt felét lecserélhetjük 6 dkg teljes kiőrlésű rozslisztre, illetve adjunk a tésztához bátran két csapott evőkanál búzakorpát és egy evőkanál lenmagos vagy egyéb magkeveréket ízlésünk szerint.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés módja: kenyérsütő
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 19

Hit helyett élet ha már a kenyérről van szó, ami alatt azt értem, hogy ne hidd el, hogy jó kenyeret tudsz venni még a boltokban, minden teli van tartósítószerrel és adalékanyaggal, a multik és kapzsi vállalkozások megszentségtelenítették azt ami szent: a kenyeret. Válaszd az igazi élet szimbólumát a valódi kenyeret a kor szellemének megfelelő csomagolásban, egy airfryerben. Igaz élet, igaz kenyér, a kenyérigazság: házilag, adalékanyag és tartósítószermentesen tápanyagokkal gazdagon. Ilyen az igazi testi és lelki átalakulás, transzformáció. Legyél győztes és süss házi kenyeret! Úgy megörültem a jó otthoni lakáskenyér receptnek, mert mindenkinél, ahogy kerestem az interneten az volt az érzésem, hogy bonyolult a recept. Végülis az elismert Limara konyhajának oldaláról, a blogbejegyzésekből kirakósoztam össze az elérhető, nagybetűs kenyeret, amit mindenki számára közkincsé teszek, akárcsak a híres büfében készült kínai tésztámat. Nem nagyzolok, habár ez a kenyér szuperlatívuszokat érdemelne, mert ez az új kenyér recept ugyanolyan klasszikusra sikeredett, mint a szeretett kínai tésztánk melyet már több millióan olvastatok. Ez a kenyér olyan finom és okos, hogy minden nap elfogy, ugyanakkor ez nem az a recept ahol olyan ételt fogsz enni, amit nem bírsz abbahagyni. Egyszerűen nagyszerű. Mindenkinek ajánlom a kenyérsütést, mert a kenyérsütés megnyugtatja az idegrendszered, megvéd a napi stressztől. Én személy szerint nem csak a friss kenyér hívogató illatát és ábrázatát szeretem, hanem imádom amikor a friss élesztő és liszt keveréke légiesen és méltóságteljesen bejárja a lakóhelyünket. Két dolog kell a jó kenyérhez: az alapanyagok, amire mindenki gondol egy kenyér elkészítésekor és a mumusnak tűnő a pofonnál sokkal egyszerűbb és jobb megoldás az úgynevezett öregtészta, ami egy előre elkészített és bekevert több napra elegendő előtésztát jelent. Ettől az előtésztától kapja meg a kenyér a jellegzetes összeérett ízét. Nem értek hozzá annyira, de tapasztalataim szerint állagjavító szerepe van az előtésztának a kenyér szemszögéből nézve, de ha valakinek van élettudományi vagy kémiai, biológiai vagy élelmiszer mérnöki végzettsége az kommenteljen nyugodtan. Én mindenesetre úgy rendszerezném a kelt tésztákkal való sütést, hogy minden amivel kelesztjük az kovásznak nevezhető érlelési időtől függően (kivéve a nyers élesztővel való sütést), így ez a Limara féle öregtészta, ami egy előtészta, az a kovász egy fajtája. Pont. Az előnye az, hogy szinte biztos a siker, nekem még nem sikerült ezt a receptet elrontanom, de aki nem figyel a pontos kelesztési időkre egy időzítővel, annak túlkelhet a tészta és elronthatja a kenyerét, de nyugodjatok meg, ez nem valószínű, hogy előfordul. Chat GPT a kovászról: (érdemes elolvasni) "Szó szerinti jelentése: A kovász egy előkeverék (általában víz és liszt keveréke), melyben élő mikroorganizmusok – élesztők és savbaktériumok – szaporodnak, és amelyet a kenyér tésztájának megemelésére használnak. Szimbolikus jelentése: A kovász a fermentáció, az átalakulás és a megújulás katalizátoraként is értelmezhető. Átvitt értelemben olyan alapvető, belső erőt vagy katalizátort jelképez, amely képes az egész rendszer (vagy személy) átalakulását, fejlődését előidézni." Szóval most, hogy tisztába kerültünk a fogalmakkal jöjjön a világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb receptje az Airfryer kardió hála kenyér. A kenyérsütés időigényes de lehet közben ebédet főzni vagy házimunkát végezni vagy dolgozni, aki például home officeban dolgozik otthonról, mindösszesen 15 perc dagasztási idő az amire időt kell szakítani a többi kelesztési fázis már gyerekjáték, mert csak időnként át kell gyúrni a tésztát, majd formázni és megsütni. Tehát, dagasztás, kelesztés, formázás és sütés. Nyugalom, minden sütési titkot részletesen és precízen leírok a bolti és pék minőség elérésének érdekében. Első és legfontosabb titok, hogy a saját nyugalmunk megőrzésének érdekében a stressz levezetéseként és a természettel való kapcsolódás végett, kézzel gyúrjuk az élőtésztát, a kenyerünket. Én zenét szoktam hallgatni, de saját gondolatokkal, elmélkedés közben is lehet tésztát gyúrni.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Az 5 legolcsóbb feltét az édes gofrira, (nem csak) hó...

A gofri azért szuper édesség, mert elképesztő gyorsan kikeverhetjük a tésztáját, megsüthetjük a kis gofrisütőnkben, majd mehetnek is rá a feltétek: na de mi van akkor, ha követeli otthon a család az édességet, de hó vége van, és nincs otthon se eprünk, se drága mogyorókrémünk?

Top Receptek

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Kijevi krémes

Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)

Sajtos rudak sertészsírral

Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!