Mangó
Leírás
Mangó – receptek, leírás, tippek
A mangó az egyik legkedveltebb trópusi gyümölcs, amelyet az édes, lédús húsa és egzotikus íze miatt fogyasztanak világszerte. A mangó eredetileg Dél-Ázsiából származik, de ma már termesztik Afrikában, Dél-Amerikában és a Karib-térségben is. A gyümölcs színe zöld, sárga vagy narancs, a fajtától függően, és nagyméretű magot rejt.
A mangó frissen fogyasztva isteni, de sokoldalúan felhasználható desszertekben, italokban és sós ételekben egyaránt. Tele van vitaminokkal, különösen C- és A-vitaminnal, valamint rostban gazdag.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a mangó?
A mangó ("Mangifera indica") az árvacsalánfélék családjába tartozó növény, amely meleg, párás éghajlaton terem. A Himalája trópusi völgyeiben honos mangó a hindu írások tanúsága szerint 4000 éve nagy tiszteletnek örvend. Feltehetően csak a XV. században jutott el Perzsiába, majd Arábiába, később Amerikába, de ma már a világ minden részén, melegebb éghajlatokon termesztik. A gyümölcs éretten lédús és édes, de az éretlen mangó savanykás ízvilágú, és gyakran használják savanyúságokhoz vagy salátákhoz.
Hogyan vásároljuk?
A mangót érdemes érett állapotban vásárolni, amikor héja enyhén puha tapintású és édeskés illatot áraszt. A gyümölcs színe nem mindig jelzi az érettséget, ezért a tapintásra és az illatra figyeljünk. A szezonális mangó a legjobb ízű, de fagyasztott vagy konzerv változatban is elérhető.
Mire jó a mangó?
A mangó antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, amelyek támogatják az immunrendszert, javítják a bőr egészségét és segítik az emésztést. Fogyasztása hidratálja a szervezetet és természetes energiaforrás.
Mi készülhet a mangóból?
Smoothiek: Mangó, joghurt és banán kombinációjával frissítő ital készíthető, smoothie-bowl valamint az ismert mango lassi is és alkohol Aperol ital.
Saláták: Mangós-avokádós saláta lime öntettel, ázsiai saláta hozzávalója, de előételként, gombatatárban is ízletes hozzávaló, a hűsítő gazpachóról nem is beszélve.
Desszertek: Tejes sütemény, gyümölcsrizs vagy mangós jégkrém, mangós szelet, de mangós lekvár is. Gyümölcsös szendviccsel is próbálkozhatunk, ahogyan klasszikus tápiókapudinggal, ragacsos rizzsel.
Főételek: Curryk, tonhaltatár, mangós kimchi vagy kacsamellhez készült mangós szósz.
Még több mangóval készült receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Egész éven át kapható, ám valódi szezonja májustól szeptemberig tart.
hogyan tároljam
A mangót szobahőmérsékleten tároljuk, amíg megérik, majd hűtőszekrényben tartsuk. Feldarabolva fagyasztható is, így bármikor felhasználható smoothiekhoz vagy desszertekhez.
100g Mangó
fehérjetartalom
0.82 g
zsírtartalom
0.303 g
szénhidráttartalom
14.98 g
víztartalom
83.46 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
14 mg
Kalcium
11 mg
Magnézium
10 mg
Nátrium
1 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.119 g
C vitamin
36.4 mg
Kolin
7.6 mg
E vitamin
0.9 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.82 g
Zsír
telített zsírsav
0.092 g
egyszeresen telített zsírsav
0.14 g
többszörösen telített zsírsav
0.071 g
ásványi anyagok
Kalcium
11 mg
Vas
0.16 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
14 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.09 mg
Réz
0.111 mg
Mangán
0.063 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.6 g
cukor
13.66 g
víz
83.46 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.028 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.038 mg
Niacin - B3 vitamin
0.669 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.197 mg
Folát
43 µg
Kolin
7.6 mg
Alfa-karotin
9 µg
Béta-karotin
640 µg
Béta-kriptoxantin
10 µg
Likopin
3 µg
Lutein+zeaxantin
23 µg
E vitamin
0.9 mg
K vitamin
4.2 µg
A vitamin
54 µg
C vitamin
36.4 mg
B6 vitamin
0.119 g