Mangó

Mangó

Leírás

Mangó – receptek, leírás, tippek

A mangó az egyik legkedveltebb trópusi gyümölcs, amelyet az édes, lédús húsa és egzotikus íze miatt fogyasztanak világszerte. A mangó eredetileg Dél-Ázsiából származik, de ma már termesztik Afrikában, Dél-Amerikában és a Karib-térségben is. A gyümölcs színe zöld, sárga vagy narancs, a fajtától függően, és nagyméretű magot rejt.

A mangó frissen fogyasztva isteni, de sokoldalúan felhasználható desszertekben, italokban és sós ételekben egyaránt. Tele van vitaminokkal, különösen C- és A-vitaminnal, valamint rostban gazdag.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a mangó?

A mangó ("Mangifera indica") az árvacsalánfélék családjába tartozó növény, amely meleg, párás éghajlaton terem. A Himalája trópusi völgyeiben honos mangó a hindu írások tanúsága szerint 4000 éve nagy tiszteletnek örvend. Feltehetően csak a XV. században jutott el Perzsiába, majd Arábiába, később Amerikába, de ma már a világ minden részén, melegebb éghajlatokon termesztik. A gyümölcs éretten lédús és édes, de az éretlen mangó savanykás ízvilágú, és gyakran használják savanyúságokhoz vagy salátákhoz.

Hogyan vásároljuk?

A mangót érdemes érett állapotban vásárolni, amikor héja enyhén puha tapintású és édeskés illatot áraszt. A gyümölcs színe nem mindig jelzi az érettséget, ezért a tapintásra és az illatra figyeljünk. A szezonális mangó a legjobb ízű, de fagyasztott vagy konzerv változatban is elérhető.

Mire jó a mangó?

A mangó antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, amelyek támogatják az immunrendszert, javítják a bőr egészségét és segítik az emésztést. Fogyasztása hidratálja a szervezetet és természetes energiaforrás.

Mi készülhet a mangóból?

Smoothiek: Mangó, joghurt és banán kombinációjával frissítő ital készíthető, smoothie-bowl valamint az ismert mango lassi is és alkohol Aperol ital.
Saláták: Mangós-avokádós saláta lime öntettel, ázsiai saláta hozzávalója, de előételként, gombatatárban is ízletes hozzávaló, a hűsítő gazpachóról nem is beszélve.
Desszertek: Tejes sütemény, gyümölcsrizs vagy mangós jégkrém, mangós szelet, de mangós lekvár is. Gyümölcsös szendviccsel is próbálkozhatunk, ahogyan klasszikus tápiókapudinggal, ragacsos rizzsel.
Főételek: Curryk, tonhaltatár, mangós kimchi vagy kacsamellhez készült mangós szósz.

Még több mangóval készült receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Egész éven át kapható, ám valódi szezonja májustól szeptemberig tart.

hogyan tároljam

A mangót szobahőmérsékleten tároljuk, amíg megérik, majd hűtőszekrényben tartsuk. Feldarabolva fagyasztható is, így bármikor felhasználható smoothiekhoz vagy desszertekhez.

100g Mangó

fehérjetartalom

0.82 g

zsírtartalom

0.303 g

szénhidráttartalom

14.98 g

víztartalom

83.46 g

gramm mangó?

Top ásványi anyagok

Foszfor

14 mg

Kalcium

11 mg

Magnézium

10 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.119 g

C vitamin

36.4 mg

Kolin

7.6 mg

E vitamin

0.9 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.82 g

Zsír

telített zsírsav

0.092 g

egyszeresen telített zsírsav

0.14 g

többszörösen telített zsírsav

0.071 g

ásványi anyagok

Kalcium

11 mg

Vas

0.16 mg

Magnézium

10 mg

Foszfor

14 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.09 mg

Réz

0.111 mg

Mangán

0.063 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

1.6 g

cukor

13.66 g

víz

83.46 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.028 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.038 mg

Niacin - B3 vitamin

0.669 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.197 mg

Folát

43 µg

Kolin

7.6 mg

Alfa-karotin

9 µg

Béta-karotin

640 µg

Béta-kriptoxantin

10 µg

Likopin

3 µg

Lutein+zeaxantin

23 µg

E vitamin

0.9 mg

K vitamin

4.2 µg

A vitamin

54 µg

C vitamin

36.4 mg

B6 vitamin

0.119 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...