Mangó

A mangó az egyik legkedveltebb trópusi gyümölcs, amelyet az édes, lédús húsa és egzotikus íze miatt fogyasztanak világszerte. A mangó eredetileg Dél-Ázsiából származik, de ma már termesztik Afrikában, Dél-Amerikában és a Karib-térségben is. A gyümölcs színe zöld, sárga vagy narancs a fajtától függően, és jellegzetes, nagy méretű magot rejt.
A mangó frissen fogyasztva isteni, de sokoldalúan felhasználható desszertekben, italokban és sós ételekben egyaránt. Tele van vitaminokkal, különösen C- és A-vitaminnal, és rostban is gazdag.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A mangó (Mangifera indica) az árvacsalánfélék családjába tartozó növény, amely meleg, párás éghajlaton terem. A Himalája trópusi völgyeiben honos mangó a hindu írások tanúsága szerint 4000 éve nagy tiszteletnek örvend. Feltehetően csak a XV. században jutott el Perzsiába, majd Arábiába, később Amerikába, de ma már a világ minden részén, melegebb éghajlatokon termesztik. A gyümölcs éretten lédús és édes, de az éretlen mangó savanykás ízvilágú, és gyakran használják savanyúságokhoz vagy salátákhoz.
A mangót érdemes érett állapotban vásárolni, amikor héja enyhén puha tapintású, és édeskés illatot áraszt. A gyümölcs színe nem mindig jelzi az érettséget, ezért a tapintásra és az illatra figyeljünk. A szezonális mangó a legjobb ízű, de fagyasztott vagy konzerv változatban is elérhető.
A mangó antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, amelyek támogatják az immunrendszert, javítják a bőr egészségét, és segítik az emésztést. Fogyasztása hidratálja a szervezetet, és természetes energiaforrás.
Smoothie-k: Mangó, joghurt és banán kombinációjával frissítő ital készíthető, vagy smoothie-bowl, mango lassi vagy akár Aperol is.
Saláták: Mangós-avokádós saláta lime-öntettel, ázsiai saláta, de előételként, gombatatárban is ízletes hozzávaló, a hűsítő gazpachóról nem is beszélve.
Desszertek: Tejes sütemény, gyümölcsrizs vagy mangós jégkrém, mangós szelet, de mangós lekvár is. Gyümölcsös szendviccsel is próbálkozhatunk, ahogyan klasszikus tápiókapudinggal, ragacsos rizzsel is.
Főételek: Curryk, tonhaltatár, mangós kimchi vagy kacsamellhez készült mangós szósz.
Még több mangóval készült receptért görgess lejjebb!
Egész éven át kapható, ám valódi szezonja májustól szeptemberig tart.
A mangót szobahőmérsékleten tároljuk, amíg megérik, majd hűtőszekrényben tartsuk. Feldarabolva fagyasztható is, így bármikor felhasználható smoothie-khoz vagy desszertekhez.
fehérjetartalom
0.82 g
zsírtartalom
0.303 g
szénhidráttartalom
14.98 g
víztartalom
83.46 g
Foszfor
14 mg
Kalcium
11 mg
Magnézium
10 mg
Nátrium
1 mg
B6 vitamin
0.119 g
C vitamin
36.4 mg
Kolin
7.6 mg
E vitamin
0.9 mg
fehérje
0.82 g
Zsír
telített zsírsav
0.092 g
egyszeresen telített zsírsav
0.14 g
többszörösen telített zsírsav
0.071 g
ásványi anyagok
Kalcium
11 mg
Vas
0.16 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
14 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.09 mg
Réz
0.111 mg
Mangán
0.063 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.6 g
cukor
13.66 g
víz
83.46 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.028 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.038 mg
Niacin - B3 vitamin
0.669 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.197 mg
Folát
43 µg
Kolin
7.6 mg
Alfa-karotin
9 µg
Béta-karotin
640 µg
Béta-kriptoxantin
10 µg
Likopin
3 µg
Lutein+zeaxantin
23 µg
E vitamin
0.9 mg
K vitamin
4.2 µg
A vitamin
54 µg
C vitamin
36.4 mg
B6 vitamin
0.119 g
Virító zöld tavaszias krémleves, baconnel spékelt batátatócsni és egy tiramisus chiapuding a jussod ma.
NosaltyItt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!