Maracuja
Leírás
A maracuja vagy golgotavirág egy Dél-Amerikában őshonos trópusi növény, amelyet sok helyen gyümölcséért termesztenek. Az érett maracuja maghéja sárga és ráncosodni kezd, azonban a túlérett gyümölcsöt már ne fogyasszuk, mert savanykás íze van. A leszedése után a gyümölcs akár két hétig is eláll. A maghéjat kettévágva kanalazhatjuk ki a gyümölcs ehető belsejét, amely tele van szintén ehető, apró magokkal. A maracuja fogyasztása rendkívül egészséges, nemcsak C-, B1- és B2-vitamin tartalma magas, hanem ásványi anyagokban is rendkívül gazdag. A maracuját fogyaszthatjuk frissen, magában, íze édeskés és rendkívül intenzív. Felhasználhatjuk továbbá sütemények, desszertek ízesítésére, készíthetünk belőle gyümölcslevet, zselét vagy szirupot. Számos koktél alapanyaga is. Amennyiben magunk készítünk otthon maracuja felhasználásával készült ételt, ügyeljünk arra, hogy a gyümölcs erős hevítés hatására veszít zamatából.
Mikor vegyem
Szinte egész évben megtalálható a hipermarketek polcain.
hogyan tároljam
Hűvös helyen.
100g Maracuja
fehérjetartalom
2.2 g
zsírtartalom
0.556 g
szénhidráttartalom
23.38 g
víztartalom
72.93 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
68 mg
Magnézium
29 mg
Nátrium
28 mg
Kalcium
12 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.1 g
C vitamin
30 mg
Kolin
7.6 mg
Niacin - B3 vitamin
1.5 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
2.2 g
Zsír
telített zsírsav
0.059 g
egyszeresen telített zsírsav
0.086 g
többszörösen telített zsírsav
0.411 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Vas
1.6 mg
Magnézium
29 mg
Foszfor
68 mg
Nátrium
28 mg
Cink
0.1 mg
Réz
0.086 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
10.4 g
cukor
11.2 g
víz
72.93 g
vitaminok
Riboflavin - B2 vitamin
0.13 mg
Niacin - B3 vitamin
1.5 mg
Folát
14 µg
Kolin
7.6 mg
Béta-karotin
743 µg
Béta-kriptoxantin
41 µg
E vitamin
0.02 mg
K vitamin
0.7 µg
A vitamin
64 µg
C vitamin
30 mg
B6 vitamin
0.1 g