Maracuja

Maracuja

Leírás

A maracuja vagy golgotavirág egy Dél-Amerikában őshonos trópusi növény, amelyet sok helyen gyümölcséért termesztenek. Az érett maracuja maghéja sárga és ráncosodni kezd, azonban a túlérett gyümölcsöt már ne fogyasszuk, mert savanykás íze van. A leszedése után a gyümölcs akár két hétig is eláll. A maghéjat kettévágva kanalazhatjuk ki a gyümölcs ehető belsejét, amely tele van szintén ehető, apró magokkal. A maracuja fogyasztása rendkívül egészséges, nemcsak C-, B1- és B2-vitamin tartalma magas, hanem ásványi anyagokban is rendkívül gazdag. A maracuját fogyaszthatjuk frissen, magában, íze édeskés és rendkívül intenzív. Felhasználhatjuk továbbá sütemények, desszertek ízesítésére, készíthetünk belőle gyümölcslevet, zselét vagy szirupot. Számos koktél alapanyaga is. Amennyiben magunk készítünk otthon maracuja felhasználásával készült ételt, ügyeljünk arra, hogy a gyümölcs erős hevítés hatására veszít zamatából.

Mikor vegyem

Szinte egész évben megtalálható a hipermarketek polcain.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

100g Maracuja

fehérjetartalom

2.2 g

zsírtartalom

0.556 g

szénhidráttartalom

23.38 g

víztartalom

72.93 g

gramm maracuja?

Top ásványi anyagok

Foszfor

68 mg

Magnézium

29 mg

Nátrium

28 mg

Kalcium

12 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.1 g

C vitamin

30 mg

Kolin

7.6 mg

Niacin - B3 vitamin

1.5 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.2 g

Zsír

telített zsírsav

0.059 g

egyszeresen telített zsírsav

0.086 g

többszörösen telített zsírsav

0.411 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Vas

1.6 mg

Magnézium

29 mg

Foszfor

68 mg

Nátrium

28 mg

Cink

0.1 mg

Réz

0.086 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

10.4 g

cukor

11.2 g

víz

72.93 g

vitaminok

Riboflavin - B2 vitamin

0.13 mg

Niacin - B3 vitamin

1.5 mg

Folát

14 µg

Kolin

7.6 mg

Béta-karotin

743 µg

Béta-kriptoxantin

41 µg

E vitamin

0.02 mg

K vitamin

0.7 µg

A vitamin

64 µg

C vitamin

30 mg

B6 vitamin

0.1 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...