Lime

Lime

Leírás

Lime – receptek, leírás, tippek

A lime Magyarországon is kedvelt, zöld színű citrusféle, koktélok egyik kedvenc alapanyaga, rakhatjuk gyümölcssalátákba, limonádéba, grillezett húsokhoz, tenger gyümölcseihez, héját reszelhetjük piskótába, levét felhasználhatjuk mártások és pácok készítéséhez is, de ételek savanyítására is bevethetjük. 

A lime egy nagyon egészséges zöld színű citrusféle, érdemes gyakran a kosarunkba tennünk, mivel erősíti az immunrendszert Egy átlagos méretű lime a napi C-vitamin-szükségletünk mintegy harmadát tartalmazza, segíthet a fogyásban. Egyes kutatások szerint a lime (vagy levének) fogyasztása segíthet megakadályozni az erek falán keletkező lerakódásokat, ezzel védve a szívünket, emellett hatásos lehet asztma ellen, és csökkentheti a felső légúti fertőzések kialakulásának esélyét.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az lime?

A lime más néven savanyú citrom vagy zöldcitrom, latin nevén Citrus aurantiifolia. Kisebb, kerek vagy ovális alakú, zöld színű gyümölcs. A citrom közeli rokona, de sokkal jellegzetesebb az íze. Legfeljebb 5-6 méteres fán terem, levelei kis méretűek, halványzöldek, virága szintén kicsi és fehér színű. Ázsiai eredetű, a rutafélék családjába tartozik. Európába a hazatérő keresztes lovagok hozták be a 12-13. században. 

Hogyan vásároljuk?

Vásárláskor a vékony héjú, és méretéhez képest nehezebb darabokat keressük, színe ne legyen túl zöld, de ne is legyen túl sárga. Kerüljük a foltos és puha egyedeket, ezek hamarabb megpenészedhetnek. Ha egyszerre több darabra is szükségünk van, akkor érdemes hálós kiszerelésben vásárolnunk, így valamivel olcsóbban juthatunk hozzá.

Milyen ételekhez használhatunk lime-ot?

A lime felhasználásával készülhet feketeribizlis gin fizz, gyümölcsös tarhonyapuding, magmentes mennyei málnalekvár, bogyósgyümölcsös crumble omlós kekszből, zöld juice, azaz Green Glowing Drink, kandírozott citruskarikák, lime-os, mézes-mustáros csirkemell, citrusos-almás sütőtökkrémleves vagy egy ellenállhatatlan sütés nélküli lime-os sajttorta.

Még több lime-os receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Egész évben elérhető, szinte bármelyik élelmiszerboltból, zöldségestől, piacon be tudjuk szerezni.

hogyan tároljam

A lime az egyik legkényesebb fajta a citrusfélék között, mivel hamarabb romlásnak indul, mint társai. Felhasználásig tároljuk hűtőben. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, fagyasszuk le feldarabolva vagy akár egészben. Felolvasztásnál engedjünk rá meleg vizet egy pár másodpercre, és kész is.

100g Lime

fehérjetartalom

0.7 g

zsírtartalom

0.096 g

szénhidráttartalom

10.54 g

víztartalom

88.26 g

gramm lime?

Top ásványi anyagok

Kalcium

33 mg

Foszfor

18 mg

Magnézium

6 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.043 g

C vitamin

29.1 mg

Kolin

5.1 mg

E vitamin

0.22 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.7 g

Zsír

telített zsírsav

0.022 g

egyszeresen telített zsírsav

0.019 g

többszörösen telített zsírsav

0.055 g

ásványi anyagok

Kalcium

33 mg

Vas

0.6 mg

Magnézium

6 mg

Foszfor

18 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.11 mg

Réz

0.065 mg

Mangán

0.008 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

2.8 g

cukor

1.69 g

víz

88.26 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.03 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.02 mg

Niacin - B3 vitamin

0.2 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.217 mg

Folát

8 µg

Kolin

5.1 mg

Béta-karotin

30 µg

E vitamin

0.22 mg

K vitamin

0.6 µg

A vitamin

2 µg

C vitamin

29.1 mg

B6 vitamin

0.043 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...