Phở bò, avagy vietnami pho leves marhából
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
1000g víz0 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
6g gyömbér5 kcal
-
1g fahéj2 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
1g koriandermag3 kcal
-
8g halszósz3 kcal
-
125g marhahús178 kcal
-
125g marhahús178 kcal
-
75g rizstészta273 kcal
-
69g újhagyma13 kcal
-
0g chili0 kcal
-
21g lime5 kcal
-
38g mungóbabcsíra11 kcal
-
8g koriander2 kcal
-
1g chiliszósz0 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
6g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
4000g víz0 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
24g gyömbér19 kcal
-
4g fahéj10 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
4g koriandermag12 kcal
-
30g halszósz11 kcal
-
500g marhahús710 kcal
-
500g marhahús710 kcal
-
300g rizstészta1092 kcal
-
276g újhagyma53 kcal
-
0g chili0 kcal
-
85g lime21 kcal
-
150g mungóbabcsíra45 kcal
-
30g koriander7 kcal
-
5g chiliszósz1 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
22g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
65.4g víz0 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.4g gyömbér0 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0.1g koriandermag0 kcal
-
0.5g halszósz0 kcal
-
8.2g marhahús12 kcal
-
8.2g marhahús12 kcal
-
4.9g rizstészta18 kcal
-
4.5g újhagyma1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
1.4g lime0 kcal
-
2.5g mungóbabcsíra1 kcal
-
0.5g koriander0 kcal
-
0.1g chiliszósz0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.4g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.9 g
Zsír
-
Összesen 14.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 153 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4150.7 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 94 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 707 mg
-
Nátrium 3068 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 1331.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 122 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 85 micro
-
Kolin: 238 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 555 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 544 micro
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 247.5 g
Zsír
-
Összesen 59 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 610 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 16602.8 g
-
Cink 44 mg
-
Szelén 377 mg
-
Kálcium 550 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 490 mg
-
Foszfor 2828 mg
-
Nátrium 12273 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 299.2 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 5325.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 190 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 44 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 98 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 488 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 68 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 341 micro
-
Kolin: 953 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 2219 micro
-
β-crypt 76 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 2176 micro
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 271.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 201 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 87 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Hozzávalók
-
4 l víz
-
2 db vöröshagyma
-
2 hüvelykujjnyi gyömbér
-
5 db csillagánizs
-
3 db szegfűszeg
-
2 db kardamom
-
3 ek halszósz
-
3 db újhagyma
-
2 ek só
Elkészítés
- Készítsük elő el a hagymát és a gyömbért, a hagymát pucoljuk meg, majd negyedeljük. A gyömbért hámozzuk meg és hosszában negyedeljük (vagy aprítsuk kisebb darabokra).
- A leveses fazekunkban pirítsuk meg a hagymát és a gyömbért magas hőfokon, nagyjából 5 percig mindkét oldalukon mindaddig, míg enyhén égett kérget képez a sütés.
- Ugyanebben a fazékban szárazon pirítsuk meg a fűszereket is: a fahéjrudat, a csillagánizst, a kardamomot, szegfűszeget és a korianderszemeket állandó keverés mellett 1-2 percig, közepes hőfokon. Ha érezzük a felszabaduló illatokat a keverés közben, akkor már jó.
- Öntsünk a lábasba (a fűszerekre) hideg vizet, tegyük bele a marhacsontot, majd alacsony lángon kezdjük főzni, és otthagyjuk minimum 4-5 óráig vagy akár egy éjszakán át.
- A főzés végéhez közeledve sózzuk (és picit borsozhatjuk is), adjuk hozzá a halszószt, majd a vékonyra szeletelt marhaszegyet is beletesszük. Alacsony lángon fűzzük további három órán keresztül, míg a marhahús meg nem puhul.
- A végén vegyük ki a csontot, és szűrjük le a leveset. Tálaláskor vágjunk hajszálvékony szeleteket a hátszínből, és szétosztjuk a tányérokban a főtt rizstésztával együtt. Erre merjük a tűzforró levest, majd fűszerezzük korianderrel, mungóbabcsírával, zöldfűszerrel, zöldcitrommal, fokhagymával, újhagymával, chili-paprikával vagy az elmaradhatatlan chiliszósszal.
- Receptkönyvben: 104
- Tegnapi nézettség: 33
- 7 napos nézettség: 196
- Össznézettség: 19425
- Feltöltés dátuma: 2021. március 25.
Ajánló
Tény, hogy nem gyors munka, sok alapanyagos, de egy-egy hétvégén belefér, ha átadnád a lakást a csillagánizs- és fahéjgőznek.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
A pho (ejtsd: "fő" vagy "fhá") Vietnam nemzeti és egyben legismertebb étele, ami gyakorlatilag a helyiek tradicionális húslevese. Ezt a klasszikus vietnami levest mára előszeretettel variáljuk marha, csirke, tofu vagy rák alapanyaggal, de az alapja és egyben titka a lassan és fűszeresen főzött alaplé. A Pho bo alapleve minimum hat órán keresztül fő marhacsontból és marhahúsból - többek között - gyömbérrel, csillagánizzsal, fekete kardamommal és kínai fahéjjal. A tányérunkba végül kerül egy nagy adag ruganyos rizstészta, húsfeltét, majd rengeteg zöldség, zöldfűszer (mungóbabcsíra, újhagyma, koriander vagy thai bazsalikom), amit alaposan nyakon öntünk egy nagy merőkanál alaplével. Már így is rendkívül gazdag ízvilágú, de az i-re a pontot a rácsorgatott lime leve teszi fel, amely egyensúlyba billenti az édeset és a savanyút. Ezután ízlésed szerint kiegészítheted a híres Sriracha chili-szósszal vagy akár friss chilivel is. Én extraként ajánlom hozzá a rizsecetben savanyított fokhagymát és a levesbe buggyantott tojást is.