Rizstészta

A rizstészta az ázsiai konyha elengedhetetlen alapanyaga, amely rizslisztből és vízből készül, és többféle formában és méretben kapható. Magyarországon az ázsiai boltokban érdemes keresni, de a nagyobb élelmiszerboltokban is egyre gyakoribb.
A rizstészta szuper, gyorsan elkészíthető, semleges ízű, ezerféleképpen felhasználható és ízesíthető tésztaféle, ami azért is jó választás, mert a hagyományos tojásos tésztáknál kisebb a szénhidráttartalma, így fogyókúrázók is bátrabban ehetik. A lisztmentes és/vagy tojásmentes diétát folytatók is beépíthetik az étrendjükbe, hiszen a rizstészta természetesen gluténmentes és tojásmentes.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Rizslisztből és vízből készült tésztaféle, melybe olykor kukoricakeményítő és tápióka is kerülhet, hozzáadásukkal ugyanis növelhető a tészta rugalmassága, ennek ellenére legtöbbször csak rizslisztből áll, ezért gluténmentes is. Jobb, ha mindig elolvassuk a csomagoláson az összetevőket! Vékony cérnametélt, hosszú- és szélesmetélt formában is gyártják, és főként Kelet- és Dél-Kelet Ázsiában fogyasztják, de mára világszerte ismert alapanyag. A rizstészta száraz állapotban könnyen összetéveszthető az üvegtésztával, ami azonban nem rizsből, hanem az igen egészséges mungóbabból készül.
Bármikor kereshetjük, hiszen az ázsiai konyha népszerűségének és világszintű térhódításának köszönhetően már a legtöbb diszkontlánc és élelmiszerbolt illetve minden ázsiai bolt tartja megannyi márka termékét, számos kiszerelésben, vastagságban. Olyan csomagolásban keressük, mint a többi száraztésztát, leginkább zacskózva.
A rizstészta Ázsiában nagyon népszerű, de Thaiföldön a legelterjedtebb a változatos felhasználási módja, finom íze miatt, és mert nagyon egyszerű elkészíteni.
A vékonyabb a levesekhez, tavaszi tekercshez való, a vastagabb, spagettihez hasonló változata pedig köretek, tésztás, wokos ételek készítéséhez remek. Kapható lapokban is, amit főként Vietnamban fogyasztanak, jellemzően hússal/zöldséggel töltve.
A rizstészta elkészítése különbözik a magyarok által megszokott tésztafőzéstől, ezt ugyanis nem kell főzni. A tésztát forrázzuk le vízzel, majd fedő alatt hagyjuk állni körülbelül 10-15 percig, néha megkeverve, hogy ne ragadjon össze. Minden alkalommal olvassuk el a csomagoláson a főzési útmutatót!
Használhatunk hozzá szójaszószt, halszószt, megannyi ázsiai ízesítőt, mehet levesbe betétnek, salátákba, pirított tésztás főételekbe, tekercsekbe, de a gluténmentesen étkezők spagetti, tojásos metélt helyett is bevethetik.
Levesbetétként megannyi isteni egzotikus levesbe kerülhet rizstészta: mogyoróvajas répakrémlevesbe, jéghideg koreai uborkalevesbe, a világhírű, marhahúsos pho levesbe, de kacsamelles és szárnyas phobe, no meg garnélás thai levesbe is. Egytálételekben is remekel: az autentikus Pad Thai alapkelléke, de koreai tésztasalátákban, zöldséges-csirkés tésztában, mogyorószószos tésztában, vietnámi bun chában is isteni. Szezámos csirkemellel és tavaszi tekercsben is ki kell próbálnod!
Még több rizstésztás receptért görgess lejjebb!
Bármikor a nagyobb élelmiszerboltokban, ázsiai fűszerboltokban.
Szobahőmérsékleten, gyári csomagolásban vagy zárható üvegben, dobozban, mint a többi száraztésztát.
fehérjetartalom
5.95 g
zsírtartalom
0.478 g
szénhidráttartalom
80.18 g
víztartalom
11.91 g
Nátrium
182 mg
Foszfor
153 mg
Kalcium
18 mg
Magnézium
12 mg
B6 vitamin
0.015 g
Kolin
5.5 mg
Niacin - B3 vitamin
0.221 mg
E vitamin
0.11 mg
fehérje
5.95 g
Zsír
telített zsírsav
0.153 g
egyszeresen telített zsírsav
0.175 g
többszörösen telített zsírsav
0.15 g
ásványi anyagok
Kalcium
18 mg
Vas
0.7 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
153 mg
Nátrium
182 mg
Cink
0.74 mg
Réz
0.078 mg
Mangán
0.498 mg
Szelén
15.1 µg
szénhidrát
rost
1.6 g
cukor
0.12 g
víz
11.91 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.031 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.017 mg
Niacin - B3 vitamin
0.221 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.051 mg
Folát
3 µg
Kolin
5.5 mg
E vitamin
0.11 mg
B6 vitamin
0.015 g
Itt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaVannak, akik szeretnek meginni egy pohár bort főzés közben, különösen, ha valamilyen összejövetelre készülnek – de nem ez az egyetlen módja az alkohol felhasználásának a konyhában.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Puffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!