Újhagyma

A tavaszi piacok egyik legelső szabadföldi terménye az újhagyma. Gyakorlatilag a vöröshagyma ültetésének „mellékterméke", mivel nagyon sokszor a sűrűre vetett hagyma ritkításakor szedik fel a „fölösleges" töveket, és ezt értékesítik újhagymaként. Illóolaj-, illetve vitamintartalma (B- és C-vitamin) jelentős, ezek megóvása érdekében fogyasztása nyersen ajánlott. Étvágygerjesztő, vizelethajtó, bélféregűző hatású. Nemcsak a fehér hagymarészt, de gyakorlatilag az egész zöldséget felhasználhatjuk.
Az újhagyma egy fiatal hagymafajta, amelyet gyakran a zöld levelével együtt fogyasztanak. Ez egy olyan hagymatípus, amelyet még nem érleltek meg teljesen, ezért a gumója kicsi, és az íze sokkal enyhébb, mint az érett hagymáké. Többféle névvel is illetik, például zöldhagyma vagy tavashagyma, és elterjedt mind a magyar, mind a nemzetközi konyhákban.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A hagyma (Allium) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe és amarilliszfélék családjába, egészen pontosan a hagymafélék családjába tartozó növény. A nemzetség tagjai jellegzetes ízt és illatot adó vegyületeket tartalmaznak, és közel 1250 fajtát lefednek, ezek közül egy az újhagyma.
Újhagyma vásárlásakor érdemes néhány szempontot figyelembe venni, hogy friss és jó minőségű termék kerüljön a kosárba. A legfrissebb tavasszal és kora nyáron, mivel ez a természetes termesztési szezonja, és bár egész évben elérhető, a szezonon kívüli időszakban kevésbé ízletes. Az újhagyma hagymagumója kicsi és feszes legyen. A lágy, puha vagy foltos gumók azt jelezhetik, hogy a hagyma már túl régi, vagy elkezdett romlani. Hűtőszekrényben megfelelően tárolva az újhagyma 7-10 napig is friss maradhat.
Alacsony kalóriatartalmú, de tápanyagban gazdag zöldség. Kiváló forrása a C-vitaminnak, A-vitaminnak és különböző antioxidánsoknak. Magas kálcium- és rosttartalma támogatja az emésztést és a csontok egészségét. A benne lévő kvercetin nevű antioxidáns segíthet csökkenteni a gyulladást, és támogathatja az immunrendszert. A már említett antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát. Az újhagymában található vegyületek javíthatják a vérkeringést, valamint csökkenthetik a vérrögképződés esélyét.
Az újhagyma sokszínűen felhasználható zöldség. Készülhet belőle krémleves, pesto, újhagymasaláta, de akár újhagymás-kukoricás lepény is. Az újhagymás tojássaláta igazi vendégváró, remek íze mindenkivel feledteti a kissé kellemetlen lehelletet. Reggelire gyorsan elkészül a szalonnás-újhagymás omlett, ha pedig saláta kell még a főfogáshoz akkor válaszd az újhagymás uborkasalátát. Ugyan nem édesség, de szintén mutatós és ízletes eleme lehet az asztalnak az újhagymás-petrezselymes torta dióval.
Még több újhagymás receptért görgess lejjebb!
Bár egész éven át hozzájutunk, tavasszal a legfinomabb.
A hűtőben tárolva több mint egy hetet kibír.
fehérjetartalom
1.83 g
zsírtartalom
0.133 g
szénhidráttartalom
7.34 g
víztartalom
89.83 g
Kalcium
72 mg
Foszfor
37 mg
Magnézium
20 mg
Nátrium
16 mg
B6 vitamin
0.061 g
C vitamin
18.8 mg
Kolin
5.7 mg
Lutein+zeaxantin
1137 µg
fehérje
1.83 g
Zsír
telített zsírsav
0.032 g
egyszeresen telített zsírsav
0.027 g
többszörösen telített zsírsav
0.074 g
ásványi anyagok
Kalcium
72 mg
Vas
1.48 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
37 mg
Nátrium
16 mg
Cink
0.39 mg
Réz
0.083 mg
Mangán
0.16 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
2.6 g
cukor
2.33 g
víz
89.83 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.055 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.08 mg
Niacin - B3 vitamin
0.525 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.075 mg
Folát
64 µg
Kolin
5.7 mg
Béta-karotin
598 µg
Lutein+zeaxantin
1137 µg
E vitamin
0.55 mg
K vitamin
207 µg
A vitamin
50 µg
C vitamin
18.8 mg
B6 vitamin
0.061 g
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
NosaltyHa valaha is elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet a Vatikán hivatalos fagylaltja, akkor jó hírünk van: megkóstoltuk a Halleluja névre keresztelt különlegességet, és egyértelműen állíthatjuk, hogy megér minden falatot!
NosaltySokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyA Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel. Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel. Hogy miért vadász a címe? Mert így ...
Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...
Egyszerűen elkészíthető, és mindemellett nagyszerű étel, nem fogyókúrás, de ez kell a magyar gyomornak, isteni volt, érdemes kipróbálnotok...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!