Újhagyma

A tavaszi piacok egyik legelső szabadföldi terménye az újhagyma. Gyakorlatilag a vöröshagyma ültetésének „mellékterméke", mivel nagyon sokszor a sűrűre vetett hagyma ritkításakor szedik fel a „fölösleges" töveket, és ezt értékesítik újhagymaként. Illóolaj-, illetve vitamintartalma (B- és C-vitamin) jelentős, ezek megóvása érdekében fogyasztása nyersen ajánlott. Étvágygerjesztő, vizelethajtó, bélféregűző hatású. Nemcsak a fehér hagymarészt, de gyakorlatilag az egész zöldséget felhasználhatjuk.
Az újhagyma egy fiatal hagymafajta, amelyet gyakran a zöld levelével együtt fogyasztanak. Ez egy olyan hagymatípus, amelyet még nem érleltek meg teljesen, ezért a gumója kicsi, és az íze sokkal enyhébb, mint az érett hagymáké. Többféle névvel is illetik, például zöldhagyma vagy tavashagyma, és elterjedt mind a magyar, mind a nemzetközi konyhákban.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A hagyma (Allium) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe és amarilliszfélék családjába, egészen pontosan a hagymafélék családjába tartozó növény. A nemzetség tagjai jellegzetes ízt és illatot adó vegyületeket tartalmaznak, és közel 1250 fajtát lefednek, ezek közül egy az újhagyma.
Újhagyma vásárlásakor érdemes néhány szempontot figyelembe venni, hogy friss és jó minőségű termék kerüljön a kosárba. A legfrissebb tavasszal és kora nyáron, mivel ez a természetes termesztési szezonja, és bár egész évben elérhető, a szezonon kívüli időszakban kevésbé ízletes. Az újhagyma hagymagumója kicsi és feszes legyen. A lágy, puha vagy foltos gumók azt jelezhetik, hogy a hagyma már túl régi, vagy elkezdett romlani. Hűtőszekrényben megfelelően tárolva az újhagyma 7-10 napig is friss maradhat.
Alacsony kalóriatartalmú, de tápanyagban gazdag zöldség. Kiváló forrása a C-vitaminnak, A-vitaminnak és különböző antioxidánsoknak. Magas kálcium- és rosttartalma támogatja az emésztést és a csontok egészségét. A benne lévő kvercetin nevű antioxidáns segíthet csökkenteni a gyulladást, és támogathatja az immunrendszert. A már említett antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát. Az újhagymában található vegyületek javíthatják a vérkeringést, valamint csökkenthetik a vérrögképződés esélyét.
Az újhagyma sokszínűen felhasználható zöldség. Készülhet belőle krémleves, pesto, újhagymasaláta, de akár újhagymás-kukoricás lepény is. Az újhagymás tojássaláta igazi vendégváró, remek íze mindenkivel feledteti a kissé kellemetlen lehelletet. Reggelire gyorsan elkészül a szalonnás-újhagymás omlett, ha pedig saláta kell még a főfogáshoz akkor válaszd az újhagymás uborkasalátát. Ugyan nem édesség, de szintén mutatós és ízletes eleme lehet az asztalnak az újhagymás-petrezselymes torta dióval.
Még több újhagymás receptért görgess lejjebb!
Bár egész éven át hozzájutunk, tavasszal a legfinomabb.
A hűtőben tárolva több mint egy hetet kibír.
fehérjetartalom
1.83 g
zsírtartalom
0.133 g
szénhidráttartalom
7.34 g
víztartalom
89.83 g
Kalcium
72 mg
Foszfor
37 mg
Magnézium
20 mg
Nátrium
16 mg
B6 vitamin
0.061 g
C vitamin
18.8 mg
Kolin
5.7 mg
Lutein+zeaxantin
1137 µg
fehérje
1.83 g
Zsír
telített zsírsav
0.032 g
egyszeresen telített zsírsav
0.027 g
többszörösen telített zsírsav
0.074 g
ásványi anyagok
Kalcium
72 mg
Vas
1.48 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
37 mg
Nátrium
16 mg
Cink
0.39 mg
Réz
0.083 mg
Mangán
0.16 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
2.6 g
cukor
2.33 g
víz
89.83 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.055 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.08 mg
Niacin - B3 vitamin
0.525 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.075 mg
Folát
64 µg
Kolin
5.7 mg
Béta-karotin
598 µg
Lutein+zeaxantin
1137 µg
E vitamin
0.55 mg
K vitamin
207 µg
A vitamin
50 µg
C vitamin
18.8 mg
B6 vitamin
0.061 g
Sok magyar imádja ezeket a termékeket, azonban ma már cseppet sem olyan jó minőségűek, mint régen.
NosaltySajtos roló, káposztás hasé, töltött sonkatekercsek vagy bármilyen ízű pogácsa szégyentelen mennyiségben? Melyik az a sós vendégváró falat, aminek sose - így húsvétkor se - mond nemet a csillagjegyed?
NosaltyNem kell mindig a tradicionális menühármasokhoz ragaszkodni: ma például elmarad a leves, helyét rántott újhagyma veszi át, főétel gyanánt hummuszt tunkolhatunk, édességként pedig ökörszem jár.
NosaltySok magyar imádja ezeket a termékeket, azonban ma már cseppet sem olyan jó minőségűek, mint régen.
Odavagy a csokoládék sokszínű világáért? Bármilyen napszakban lecsúszna egy szelet vagy egy tábla csoki? Akkor ez a teszt nem fog ki rajtad!
Lehet, hogy nap mint nap te is megteszed ezeket.
A sült töltelék egyike a kedvenc ételeinknek, ami a húsvéti asztalon terítékre kerül. Frissen melegen, de hidegen is nagyon ízletes. Sok zöldséggel és tormával ajánljuk! Jó ...
Az őzgerincformában sült baconös-sajtos csirke egy igazán ínycsiklandó és laktató étel, ami látványra és ízre egyaránt lenyűgöző. A bacon aranybarnára sült és ropogós külsőt ...
Húsvétra sonkát főzni sokkal egyszerűbb, mint azt az első alkalom előtt sokan gondolnák, és bár sokáig tart, közben nem kell a tűzhely mellett állni. Nálunk most úgy alakult, hogy az ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!