Chiliszósz

A chili paprika felfőzésével és áztatásával készített mártás, melyet a világon mindenfelé eltérő módon készítenek. A chili paprika dél-Amerikában őshonos, és Kolumbusz Kristóf hozta Európába. Számos jótékony hatása ismert, melyeket Európában kezdetben nem ismertek fel (mérgezőnek tartották), így először csak dísznövényként funkcionált. A piros színű chili paprika - így a belőle készült szósznak is -, csípős ízét a kapszaicin vegyület okozza. Édes chiliszósz is készíthető belőle. Ázsiában egyedülálló kultúrája van a chiliszósz készítésének.
Bármikor.
Hűtőben.
fehérjetartalom
0.9 g
zsírtartalom
0.565 g
szénhidráttartalom
3.9 g
víztartalom
94.1 g
Nátrium
25 mg
Foszfor
16 mg
Magnézium
12 mg
Kalcium
9 mg
B6 vitamin
0.14 g
C vitamin
30 mg
Kolin
6.1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.6 mg
fehérje
0.9 g
Zsír
telített zsírsav
0.08 g
egyszeresen telített zsírsav
0.411 g
többszörösen telített zsírsav
0.074 g
ásványi anyagok
Kalcium
9 mg
Vas
0.5 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
16 mg
Nátrium
25 mg
Cink
0.15 mg
Réz
0.087 mg
Szelén
0.2 µg
szénhidrát
rost
0.7 g
cukor
2.55 g
víz
94.1 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.01 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.09 mg
Niacin - B3 vitamin
0.6 mg
Folát
11 µg
Kolin
6.1 mg
Alfa-karotin
17 µg
Béta-karotin
257 µg
Béta-kriptoxantin
19 µg
Lutein+zeaxantin
341 µg
E vitamin
0.36 mg
K vitamin
6.7 µg
A vitamin
23 µg
C vitamin
30 mg
B6 vitamin
0.14 g
Sokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyLehet, hogy hallottunk már a pH-szintre koncentráló alkáli diétáról, de pontosan nem tudtuk, hogy mire is jó – ha egyáltalán jó valamire. Most körüljárjuk az étkezési mód szabályait és kitérünk arra is, hogy tényleg megfelelő választás-e, ha például az a célunk, hogy egészségesebbek legyünk.
Szabó AnnaLevesbe főzzük, megsütjük, felkockázzuk, rizzsel keverjük, salátával tálaljuk - a csirkemell és a csirkecomb lesz e hetünk két főszereplője, keressétek őket a napi levesben vagy a főételben! Ja, és mint mindig, most is lesz valami finom édes desszert a menüsorok végén!
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!