Jambalaya gazdagon
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
cajun fűszekeverék
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
3g oregánó8 kcal
jambalaya
-
24g olívaolaj212 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
120g halványító zeller15 kcal
-
38 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
500g csirkemellfilé600 kcal
-
300g kolbász1356 kcal
-
10g tabasco szósz1 kcal
-
300g rizs1074 kcal
-
400g konzerv paradicsom64 kcal
-
900g alaplé63 kcal
-
0g bors0 kcal
-
350g garnéla249 kcal
-
460g újhagyma88 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
10g chiliszósz2 kcal
-
40g citromlé9 kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
cajun fűszekeverék
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
3g oregánó8 kcal
jambalaya
-
24g olívaolaj212 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
120g halványító zeller15 kcal
-
38 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
500g csirkemellfilé600 kcal
-
300g kolbász1356 kcal
-
10g tabasco szósz1 kcal
-
300g rizs1074 kcal
-
400g konzerv paradicsom64 kcal
-
900g alaplé63 kcal
-
0g bors0 kcal
-
350g garnéla249 kcal
-
460g újhagyma88 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
10g chiliszósz2 kcal
-
40g citromlé9 kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
cajun fűszekeverék
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0.1g oregánó0 kcal
jambalaya
-
0.6g olívaolaj6 kcal
-
2.4g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
3.2g halványító zeller0 kcal
-
1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
13.2g csirkemellfilé16 kcal
-
7.9g kolbász36 kcal
-
0.3g tabasco szósz0 kcal
-
7.9g rizs28 kcal
-
10.5g konzerv paradicsom2 kcal
-
23.7g alaplé2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
9.2g garnéla7 kcal
-
12.1g újhagyma2 kcal
-
1.2g petrezselyem0 kcal
-
0.3g chiliszósz0 kcal
-
1.1g citromlé0 kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 259.9 g
Zsír
-
Összesen 165.1 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 806 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14542 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 270 mg
-
Kálcium 781 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 463 mg
-
Foszfor 2519 mg
-
Nátrium 10462 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 306.8 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 1782.7 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 727 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 350 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1402 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 73 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1172 micro
-
Kolin: 771 mg
-
Retinol - A vitamin: 234 micro
-
α-karotin 48 micro
-
β-karotin 5901 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 10980 micro
-
Lut-zea 7029 micro
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 259.9 g
Zsír
-
Összesen 165.1 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 806 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14542 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 270 mg
-
Kálcium 781 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 463 mg
-
Foszfor 2519 mg
-
Nátrium 10462 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 306.8 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 1782.7 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 727 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 350 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1402 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 73 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1172 micro
-
Kolin: 771 mg
-
Retinol - A vitamin: 234 micro
-
α-karotin 48 micro
-
β-karotin 5901 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 10980 micro
-
Lut-zea 7029 micro
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 383 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 276 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 155 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 289 micro
-
Lut-zea 185 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
cajun fűszekeverék
-
2 ek füstölt pirospaprika
-
1 ek cayenne paprika
-
2 ek fokhagymapor
-
1 ek fehér bors
-
1 ek fekete bors
-
1 ek kakukkfű
-
1 ek oregánó
jambalaya
-
3 ek olívaolaj
-
1 db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
3 közepes szár halványító zeller
-
só ízlés szerint
-
50 dkg csirkemellfilé
-
30 dkg kolbász
-
1 ek tabasco szósz
-
30 dkg rizs
-
40 dkg konzerv paradicsom
-
9 dl alaplé
-
bors ízlés szerint
-
35 dkg garnéla
-
5 db újhagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
1 citromból nyert citromlé
Elkészítés
cajun fűszekeverék
- A fűszereket egy kis tálkában összekeverjük. Mivel nem használjuk el mind, a maradékot tegyük üvegcsébe, és tároljuk száraz helyen.
jambalaya
- A hagymát, a fokhagymát valamint az aprított szárzellert és paprikát kezdjük el párolni az olívaolajon. Sózzuk meg alaposan, így könnyebben puhul. Az se baj, ha kicsit odapirítjuk.
- Amikor már puha az alapunk, rászórjuk a házilag összeállított cajun fűszerkeverékünket, majd jöhet rá a felkockázott csirke és a kolbászkarikák. Körbepirítjuk a húsokat, figyelve rá, hogy a fűszer mindenhol bevonja.
- A következő lépés a csípősség beállítása: jöhet bele a Tabasco szósz! Mi csípősen szeretjük, így 2 evőknál is belement, de érdemes kóstolgatni.
- Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot és a rizst, majd öntsük fel az egészet alaplével. Érdemes az alaplét több részletben hozzáönteni, annak függvényében, hogy mennyi vizet vesz fel a rizs. Pont mintha rizottót készítenénk.
- Őröljünk rá frissen borsot, majd az egészet keverjük meg alaposan. Sózni nem kell, az alaplé eleve sós! Fedjük le a lábast, majd alacsony lángon főzzük fogkeményre a rizst, ez nagyjából 30 percet vesz igénybe.
- Végül jöhet bele a garnéla, ezt is keverjük el benne, és 10-15 perc alatt főzzük készre.
- Tálaláskor szórjuk meg aprított újhagymával és petrezselyemmel. Ízlés szerint tegyünk rá Tabasco Sriracha szószt, és facsarjuk rá egy citrom levét is.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 83
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 43
- Össznézettség: 7767
- Feltöltés dátuma: 2021. július 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A cajun és a louisianai kreol konyha alapvetően nagyon hasonló: azon túl, hogy ugyanazon állam jellegzetességei, közös bennük az is, hogy a francia, a spanyol, és a nyugat-afrikai főzési technikákat keverik az őslakos hagyományokkal. Mindkettő meghatározó "szentháromsága" a hagyma, a szárzeller és a zöld kaliforniai paprika kombinációja, mely számos fogásuk alapját képezi. Azonban míg a louisianai kreol hagyományosan a gazdagabb, városi emberek konyhájából indult, addig a cajunra a vidék szegényesebb alapanyag-használata volt jellemző. A jambalaya azon specialitások egyike, ami mindkét konyhában megtalálható, ráadásul elég hasonló is az elkészítési módja. Ebbe a kiadós és laktató, minden jóval megpakolt rizses egytálételbe mindkét helyen kerül csirke, kolbász és garnéla, azonban míg a kreol konyha paradicsomosan készíti, a cajun ezt elhagyja, és füstösebbre főzi. A mi verziónk e tekintetben inkább kreol, mint cajun, bár alaposan meglöktük csípősséggel is: a házi cajun-kreol fűszerkeverékünkbe került füstölt fűszerpaprika és cayenne paprika is, a húsos-rizses ragút pedig jó adag Tabascóval is megküldtük. A végeredmény egy hatalmas fazék szaftos csoda lett, ami az utolsó rizsszemig elfogyott.