Tabasco szósz

A tabasco egy chilifajtának a neve, mely a szósz által vált ismertté világszerte. A szószt, bár nevét a mexikói Tabasco állam után kapta, Louisianában (USA) találták fel és tömegesen ott is kezdték el termelni. A tabasco növény bokorszerűen nő, kb. 4 cm hosszú termései először sárga, majd éretten élénkpiros színűek. Ízük a csípősség mellett enyhén kesernyés. A tabasco paprika a Scoville-skálán 30.000-50.000 egységet (SHU) ér el, míg a vörös tabasco szósz csak 2.500-5.000 egységet. A Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri. A capsicum nemzetség tagjai (paprikafélék) csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. A Scoville-hőegység (SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért az egységet róla nevezték el. A 30.000 egység pl. azt jelenti, hogy a kivonatot több mint 30.000-szeresére kell higítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek. A tabasco paprikát se frissen, se szárítva nem szokták használni; majdnem a teljes termésből különféle csípős szószokat készítenek. A tabasco szószt az 1800-as évek közepén egy louisianai úriember, Edmund McIlhenny fejlesztette ki. A paprika a szósz készítéséhez nem csak az íze miatt alkalmas, hanem azért is, mert vékony húsa igen leveses. A paprikát először felaprítják és besózzák, majd több évig fa hordókban fermentálják. A csípős léhez végül az eltarthatóság és az ízhatás javítása érdekében ecetet adnak. Tehát pl. a vörös tabasco szósz fő összetevői a piros tabasco paprika, ecet, víz és só. Ideális rostonsültek pácolásához, húst és zöldséget tartalmazó levesek ízesítéséhez, valamint leheletnyi pikantériát kölcsönöz a bloody mary koktélnak, "titkos" hozzávalóként.
Bármikor.
Hűvösebb helyen, eredeti csomagolásban.
fehérjetartalom
1.29 g
zsírtartalom
0.568 g
szénhidráttartalom
0.8 g
víztartalom
95.17 g
Nátrium
633 mg
Foszfor
23 mg
Kalcium
12 mg
Magnézium
12 mg
B6 vitamin
0.154 g
C vitamin
4.5 mg
Béta-karotin
919 µg
Niacin - B3 vitamin
0.178 mg
fehérje
1.29 g
Zsír
telített zsírsav
0.106 g
egyszeresen telített zsírsav
0.061 g
többszörösen telített zsírsav
0.401 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Vas
1.16 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
23 mg
Nátrium
633 mg
Cink
0.16 mg
Réz
0.075 mg
Mangán
0.107 mg
Szelén
0.5 µg
szénhidrát
rost
0.6 g
cukor
0.13 g
víz
95.17 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.032 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.084 mg
Niacin - B3 vitamin
0.178 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.11 mg
Folát
1 µg
Folsav
1 µg
Alfa-karotin
62 µg
Béta-karotin
919 µg
Béta-kriptoxantin
68 µg
Lutein+zeaxantin
10 µg
E vitamin
0.01 mg
K vitamin
0.2 µg
A vitamin
82 µg
C vitamin
4.5 mg
B6 vitamin
0.154 g
Mindent megmentünk, átalakítunk: a zöldségmaradék salátába, a húsvéti sonka palacsintába kerül, a száraz kalács pedig édes bundát kap!
NosaltySzinte lehetetlen kiküszöbölni, hogy a húsvéti dínom-dánom után ne legyen maradék, amivel nem tudunk mit kezdeni. E heti fogásaink segítő fakanalat nyújtanak, hogy minden, ami húsvéti alapanyag, méltó módon születhessen újjá!
NosaltyMájus 8-a a Magyar Fagylalt Napja, amit méltó módon kell ünnepelni, éppen ezért több száz cukrászda adja féláron fagyiját országszerte.
NosaltyMai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja, amit méltó módon kell ünnepelni, éppen ezért több száz cukrászda adja féláron fagyiját országszerte.
Nagyon jól érzi magát a zsálya hátul a kertben, na én meg jól megtéptem. :o) Az allrecipes oldalon találtam ezt a receptet, és mindenki ódákat zengett róla. Nekem meg azért tetszett ...
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Soha, de soha ne dobjátok ki a maradék burgonyapürét! Megmutatjuk a legjobb felhasználási módját egy gyors és egyszerű recepttel. Mindenképp próbáljátok ki, akár sima törtburgonyás ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!