Marhahús

A marhahús a legkedveltebb vörös hús a világon. Részei: bélszín (vesepecsenye), comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puha hátszín, oldalas és szegy. A marhahús adott része egyben azt is behatárolja, hogy milyen típusú étel készíthető belőle: hirtelensütésre a bélszín alkalmas, míg a fehérpecsenye, hátszín és marhacomb leginkább párolva és sütve fogyasztható.
A marhahús tápértéke aszerint változik, hogy mennyi zsírt tartalmaz az adott hússzelet. Ugyanakkor vasban rendkívül gazdag, minősége pedig nagymértékben függ az állat fajtájától, táplálásától, valamint az alkalmazott bontási és vágási technikától.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A marhahús a szarvasmarhából származó hús, amely a világ számos konyhájában előkerülő alapanyag. Kiváló fehérjeforrás, és tápanyagokban gazdag húsféle. A marhát különböző részekre bontják, amelyek eltérő ízűek, textúrájúak és más-más elkészítési módot igényelnek. A marhahús vörös hús, amelynek túlzott fogyasztása összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri betegségekkel, ezért fontos a mértékletesség.
Friss marhahúsért érdemes a piacra vagy a henteshez ellátogatni, de szuper- és hipermarketek hűtőpultjaiban is fellelhetjük a marhahús különböző részeit. A friss hús a világos vöröstől a mélyvörösig terjedő színskálán mozog, ha bármilyen szürkés vagy barnás foltot észlelünk, azt már semmiképp ne vegyük meg. Érdemes utánakérdezni a hús származási helyének, vagy leolvasni a csomagolásról az ehhez tartozó részt. Utóbbinál a szavatossági időt is vegyük figyelembe. A friss marhahúst egy-két napon belül el kell készíteni, más esetben fagyasszuk le, így hónapokat is kibír.
A marhahús kiváló fehérjeforrás, ami fontos az izomépítéshez és a szövetek regenerálódásához. A marhahús részeitől függően több-kevesebb zsírt is tartalmaz, amely az energiaforrás mellett extra ízélményt nyújt. A marhahús gazdag vasban, cinkben, B-vitaminokban (különösen B12-ben) és szelénben, amelyek létfontosságúak az egészséges immunrendszerhez, vérképzéshez és az anyagcsere működéséhez.
A hátszín közepesen zsíros, ezért kiváló steak készítéséhez. A bélszín a legpuhább része a marhának, ami mondhatni luxus alapaanyag: steakhez vagy carpaccióhoz használják. A marhalábszár gazdag kollagénben, kiváló pörkölthöz. Az oldalas lassú sütésre alkalmas húsrész, a marhanyak pedig ideális darált húsnak vagy levesekhez.
A marhahúsból készülhet vörösboros marhapörkölt tarhonyával és savanyúsággal, klasszikus marhahúsleves, spárgával töltött mázas marhatekercsek, braciola alla Marinara, azaz olasz töltött marhahústekercsek pikáns paradicsomszószban, zsidó marhaszegy omlósan és szaftosan, phở bò, avagy vietnami pho leves marhából és például sofrito - a korfui marharagu. Az ikonikus vörösboros marhapörkölt hagymás dödöllével szintén közönségkedvenc, nyomában a mustáros marharaguval.
Még több marhahúsos receptért görgess lejjebb!
Marhahúst az év bármely időszakában tudunk venni, válasszunk hozzá megbízható hentest, húsboltot!
A friss marhahúst hűtőben tartsuk, és 2-3 napon belül használjuk fel. A marhahúst lefagyaszhatjuk, ez esetben 12 hónapon belül használjuk fel..
fehérjetartalom
21.59 g
zsírtartalom
61004.812 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
72.19 g
Foszfor
211 mg
Nátrium
62 mg
Magnézium
24 mg
Kalcium
5 mg
B6 vitamin
0.721 g
Kolin
87.4 mg
Niacin - B3 vitamin
6.38 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.69 mg
fehérje
21.59 g
Zsír
telített zsírsav
2 g
egyszeresen telített zsírsav
2.503 g
többszörösen telített zsírsav
0.309 g
koleszterin
61 g
ásványi anyagok
Kalcium
5 mg
Vas
2.53 mg
Magnézium
24 mg
Foszfor
211 mg
Nátrium
62 mg
Cink
3.94 mg
Réz
0.134 mg
Mangán
0.019 mg
Szelén
32.3 µg
szénhidrát
víz
72.19 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.073 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.204 mg
Niacin - B3 vitamin
6.38 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.69 mg
Folát
6 µg
Kolin
87.4 mg
E vitamin
0.08 mg
B12 vitamin
4.34 µg
B6 vitamin
0.721 g
Gulyáslevest készíteni úgy, hogy valóban gazdag, ízes, sűrű legyen, nem kevés idő, és nem is a legkönnyebb konyhai folyamat. Vannak buktatói, melyeknek hála, sajnos nem ritkán lesz vízízű, híg az végeredmény. Lássuk, hogyan orvosolhatjuk ezt a problémát!
NosaltyRészben újító, részben a hagyományos vonalat követve tálalunk ma ebédet, vagy éppen vacsorát.
NosaltyMilyen jó érzés a saját paradicsomunkat vagy csilipaprikánkat leszüretelni, nem igaz? Hát még, ha kert nélkül is van rá lehetőségünk az erkélyen vagy akár az ablakunkban, egy cserépben. Mutatjuk az erre legalkalmasabb zöldségeket.
Brecz JuditA szupermarketek és delikátboltok útvesztőiben könnyen el lehet veszni, ha a legjobb olajat keressük a sütéshez. Most 6 séf mondja meg a tutit: egy általunk kevésbé ismert, de annál előnyösebb élettani hatású növényi olaj az ő választásuk.
Az alternatív gabonák csoportja egyre ismertebb hazánkban is. A barna rizs, a bulgur, a kuszkusz, a quinoa egyre több család asztalára kerül a sima fehér rizs és a krumpliköretek helyett. Van azonban egy (ál)gabona, ami kiemelkedően egészséges, mégsem ismerjük sokan.
A 9 az 1-ben háztartási gép rengeteg mindenre nyújt megoldást.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!