Marhahús

A marhahús a legkedveltebb vörös hús a világon. Részei: bélszín (vesepecsenye), comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puha hátszín, oldalas és szegy. A marhahús adott része egyben azt is behatárolja, hogy milyen típusú étel készíthető belőle: hirtelensütésre a bélszín alkalmas, míg a fehérpecsenye, hátszín és marhacomb leginkább párolva és sütve fogyasztható.
A marhahús tápértéke aszerint változik, hogy mennyi zsírt tartalmaz az adott hússzelet. Ugyanakkor vasban rendkívül gazdag, minősége pedig nagymértékben függ az állat fajtájától, táplálásától, valamint az alkalmazott bontási és vágási technikától.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A marhahús a szarvasmarhából származó hús, amely a világ számos konyhájában előkerülő alapanyag. Kiváló fehérjeforrás, és tápanyagokban gazdag húsféle. A marhát különböző részekre bontják, amelyek eltérő ízűek, textúrájúak és más-más elkészítési módot igényelnek. A marhahús vörös hús, amelynek túlzott fogyasztása összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri betegségekkel, ezért fontos a mértékletesség.
Friss marhahúsért érdemes a piacra vagy a henteshez ellátogatni, de szuper- és hipermarketek hűtőpultjaiban is fellelhetjük a marhahús különböző részeit. A friss hús a világos vöröstől a mélyvörösig terjedő színskálán mozog, ha bármilyen szürkés vagy barnás foltot észlelünk, azt már semmiképp ne vegyük meg. Érdemes utánakérdezni a hús származási helyének, vagy leolvasni a csomagolásról az ehhez tartozó részt. Utóbbinál a szavatossági időt is vegyük figyelembe. A friss marhahúst egy-két napon belül el kell készíteni, más esetben fagyasszuk le, így hónapokat is kibír.
A marhahús kiváló fehérjeforrás, ami fontos az izomépítéshez és a szövetek regenerálódásához. A marhahús részeitől függően több-kevesebb zsírt is tartalmaz, amely az energiaforrás mellett extra ízélményt nyújt. A marhahús gazdag vasban, cinkben, B-vitaminokban (különösen B12-ben) és szelénben, amelyek létfontosságúak az egészséges immunrendszerhez, vérképzéshez és az anyagcsere működéséhez.
A hátszín közepesen zsíros, ezért kiváló steak készítéséhez. A bélszín a legpuhább része a marhának, ami mondhatni luxus alapaanyag: steakhez vagy carpaccióhoz használják. A marhalábszár gazdag kollagénben, kiváló pörkölthöz. Az oldalas lassú sütésre alkalmas húsrész, a marhanyak pedig ideális darált húsnak vagy levesekhez.
A marhahúsból készülhet vörösboros marhapörkölt tarhonyával és savanyúsággal, klasszikus marhahúsleves, spárgával töltött mázas marhatekercsek, braciola alla Marinara, azaz olasz töltött marhahústekercsek pikáns paradicsomszószban, zsidó marhaszegy omlósan és szaftosan, phở bò, avagy vietnami pho leves marhából és például sofrito - a korfui marharagu. Az ikonikus vörösboros marhapörkölt hagymás dödöllével szintén közönségkedvenc, nyomában a mustáros marharaguval.
Még több marhahúsos receptért görgess lejjebb!
Marhahúst az év bármely időszakában tudunk venni, válasszunk hozzá megbízható hentest, húsboltot!
A friss marhahúst hűtőben tartsuk, és 2-3 napon belül használjuk fel. A marhahúst lefagyaszhatjuk, ez esetben 12 hónapon belül használjuk fel..
fehérjetartalom
21.59 g
zsírtartalom
61004.812 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
72.19 g
Foszfor
211 mg
Nátrium
62 mg
Magnézium
24 mg
Kalcium
5 mg
B6 vitamin
0.721 g
Kolin
87.4 mg
Niacin - B3 vitamin
6.38 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.69 mg
fehérje
21.59 g
Zsír
telített zsírsav
2 g
egyszeresen telített zsírsav
2.503 g
többszörösen telített zsírsav
0.309 g
koleszterin
61 g
ásványi anyagok
Kalcium
5 mg
Vas
2.53 mg
Magnézium
24 mg
Foszfor
211 mg
Nátrium
62 mg
Cink
3.94 mg
Réz
0.134 mg
Mangán
0.019 mg
Szelén
32.3 µg
szénhidrát
víz
72.19 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.073 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.204 mg
Niacin - B3 vitamin
6.38 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.69 mg
Folát
6 µg
Kolin
87.4 mg
E vitamin
0.08 mg
B12 vitamin
4.34 µg
B6 vitamin
0.721 g
A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!
Lakos BenedekA leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
NosaltyVilágszerte egyre nagyobb tábora van az olajmentes sütésnek és ételkészítésnek, az ehhez szükséges eszközt pedig igen olcsón kínálja most az Aldi.
NosaltyRengeteg pénzt spórolhatsz meg, ha bevásárolsz ebből a jó minőségű téliszalámiból.
Nemrég írtunk meg mi is, hogy a Dunántúl legendás csárdája bezár, és nem is kívánják semmilyen formában átadni az üzemeltetését másnak. Most viszont, úgy néz ki, mégis van remény arra, hogy újranyisson.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...
Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!