Boeuf Bourguignon
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
164 kcal
-
1g olívaolaj12 kcal
-
167g marhahús237 kcal
-
13g sárgarépa5 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
42g száraz vörösbor34 kcal
-
67g marha alaplé0 kcal
-
5 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
50g gyöngyhagyma18 kcal
-
42g csiperkegomba9 kcal
-
5g vaj33 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
150g kolozsvári szalonna983 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
1000g marhahús1420 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
250g száraz vörösbor205 kcal
-
400g marha alaplé0 kcal
-
33 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
300g gyöngyhagyma109 kcal
-
250g csiperkegomba53 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
4.9g kolozsvári szalonna32 kcal
-
0.3g olívaolaj2 kcal
-
32.7g marhahús46 kcal
-
2.6g sárgarépa1 kcal
-
5.6g vöröshagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
8.2g száraz vörösbor7 kcal
-
13.1g marha alaplé0 kcal
-
1.3g sűrített paradicsom1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
9.8g gyöngyhagyma4 kcal
-
8.2g csiperkegomba2 kcal
-
0.9g vaj7 kcal
-
9.8g burgonya6 kcal
-
1.5g petrezselyem1 kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 41.6 g
Zsír
-
Összesen 32.2 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 134 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 799.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 61 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 471 mg
-
Nátrium 134 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.3 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 316.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 128 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 415 micro
-
β-karotin 1431 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1918 micro
-
Lut-zea 455 micro
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 249.7 g
Zsír
-
Összesen 192.9 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 805 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4798.7 g
-
Cink 44 mg
-
Szelén 364 mg
-
Kálcium 305 mg
-
Vas 35 mg
-
Magnézium 417 mg
-
Foszfor 2827 mg
-
Nátrium 802 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1897.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1010 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 45 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 155 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 765 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 85 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 313 micro
-
Kolin: 1006 mg
-
Retinol - A vitamin: 192 micro
-
α-karotin 2487 micro
-
β-karotin 8585 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 11506 micro
-
Lut-zea 2728 micro
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 6.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 62.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 81 micro
-
β-karotin 281 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 377 micro
-
Lut-zea 89 micro
Hozzávalók
-
15 dkg kolozsvári szalonna
-
1 ek olívaolaj
-
1 kg marhahús
-
1 közepes db sárgarépa
-
1 nagy db vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 evőkanál finomliszt
-
2.5 dl száraz vörösbor
-
4 dl marha alaplé
-
4 dkg sűrített paradicsom
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 teáskanál kakukkfű
-
2 db babérlevél
-
20 db gyöngyhagyma
-
2 ek vaj
-
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
- A szalonna bőrét levágjuk és félretesszük. Felkockázzuk a szalonnát, és bőrrel együtt, lobogó vízben 10 perc alatt megfőzzük. Ezután kimerjük a vízből, és félretesszük, hogy lecsöpögjön.
- Előveszünk egy sütőbe is betehető edényt, ebben készül majd a marharagu. Ebben a lecsepegtetett szalonnát 1 ek olívaolajjal zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonna darabokat.
- Ebben a zsiradékban -nagy lángon- megpirítjuk a 3-4 cm-es kockára vágott marhahús darabokat. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon, ez segít majd abban, hogy omlós legyen a végeredmény. Érdemes több adagban sütni, hogy a hús ne hűtse le nagyon a zsiradékot. A megsült, megpirult húst egy külön tálba szedjük, és addig ismételjük a műveletet, amíg az összeset meg nem pirítottuk. Fontos, hogy a kiszedett hús idővel levet fog ereszteni, de ezt semmi esetre se öntsük ki!
- Ha végeztünk a marhahús megpirításával,és kivettük az utolsó adagot is, akkor szintén ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt répát is.
- Ha megpuhultak a zöldségek, akkor elzárjuk a tűzhelyt, és visszaszedjük rá a szalonnát és a húst, majd megszórjuk 1 ek liszttel. Innentől kezdve a sütőé lesz a főszerep!
- Rátesszük az edény tetejét, és jól összerázzuk a meglisztezett ragut. 225 fokra előmelegített sütőben 5 percig pirítjuk. Ha letelt az idő, akkor ugyanezt a műveletet megismételjük: 1 ek liszt, rázás, 5 perc a sütőben.
- Ha készen vagyunk a második kör lisztezéssel is, akkor visszavesszük a sütőt 150 fokra.
- A raguhoz hozzáadjuk a szalonna bőrét, a paradicsompürét, belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel és babérlevéllel ízesítjük. Hozzáadjuk a húsból sütés után kifolyt levet, majd felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje a ragut.
- Lefedjük a marharagut, és sütőben min. 3 órán át főzzük. Érdemes időnként megkavarni, és onnan fogjuk tudni, hogy elkészült, hogy a hús szétomlik, és a szaft már besűrűsödött.
- Amennyiben már majdnem kész a ragunk, akkor kevés vajhoz hozzáadjuk fél citrom levét, és ha habzani kezd, akkor tesszük bele a gombát és a hagymát.
- Az elkészült marharaguhoz hozzákeverjük a vajon megpirított gombát és hagymát. (Én jelen esetben szintén vajon pirított, majd petrezselyemmel megszórt újburgonyával tálaltam, mert ennek van éppen szezonja, de burgonyafánkkal is isteni! A lényeg, hogy legyen mivel tunkolni!)
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 180 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 1707
- Tegnapi nézettség: 32
- 7 napos nézettség: 274
- Össznézettség: 176005
- Feltöltés dátuma: 2013. május 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nem titok, hogy meglehetősen nagy Julia Child fan vagyok, bár szerintem mindenki az lesz, miután megnézi a Julie & Julia című filmet! Ebben meghatározó szerep jut egy bizonyos boeuf bourguignon nevű ételnek, ennek következtében ma talán ez az egyik legnépszerűbb Julia Child recept. Természetesen nekem is ki kellett próbálnom, és be kell valljam: nem hiába, ez a nő kétség kívül tudott valamit! Az egyik legjobb marharagu recept, mivel amellett, hogy szétolvad a hús a szánkban, már a szaft önmagában is isteni! Igazi vasárnapi ebédre való, már csak azért is, mert közel három órán át kell a sütőben főzni. Egy olyan étel, amire időt kell szánnunk, ugyanakkor határozottan megéri! Sütőbe is betehető edény szükségeltetik hozzá. Legjobb az öntöttvas, de a kerámiaedény is megfelelő, amennyiben van teteje!