r
Nosalty Logó

Boeuf Bourguignon

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Dávid
Boeuf Bourguignon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 578 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3468 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 115 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.6 g

Zsír

  • Összesen
    32.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    799.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    471 mg
  • Nátrium
    134 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    316.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    128 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    415 micro
  • β-karotin
    1431 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1918 micro
  • Lut-zea
    455 micro
Összesen 578 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    249.7 g

Zsír

  • Összesen
    192.9 g
  • Telített zsírsav
    74 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    805 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4798.7 g
  • Cink
    44 mg
  • Szelén
    364 mg
  • Kálcium
    305 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    417 mg
  • Foszfor
    2827 mg
  • Nátrium
    802 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1897.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1010 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    45 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    155 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    765 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    85 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    313 micro
  • Kolin:
    1006 mg
  • Retinol - A vitamin:
    192 micro
  • α-karotin
    2487 micro
  • β-karotin
    8585 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    11506 micro
  • Lut-zea
    2728 micro
Összesen 3468 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    81 micro
  • β-karotin
    281 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    377 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 115 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szalonna bőrét levágjuk és félretesszük. Felkockázzuk a szalonnát, és bőrrel együtt, lobogó vízben 10 perc alatt megfőzzük. Ezután kimerjük a vízből, és félretesszük, hogy lecsöpögjön.
  2. Előveszünk egy sütőbe is betehető edényt, ebben készül majd a marharagu. Ebben a lecsepegtetett szalonnát 1 ek olívaolajjal zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonna darabokat.
  3. Ebben a zsiradékban -nagy lángon- megpirítjuk a 3-4 cm-es kockára vágott marhahús darabokat. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon, ez segít majd abban, hogy omlós legyen a végeredmény. Érdemes több adagban sütni, hogy a hús ne hűtse le nagyon a zsiradékot. A megsült, megpirult húst egy külön tálba szedjük, és addig ismételjük a műveletet, amíg az összeset meg nem pirítottuk. Fontos, hogy a kiszedett hús idővel levet fog ereszteni, de ezt semmi esetre se öntsük ki!
  4. Ha végeztünk a marhahús megpirításával,és kivettük az utolsó adagot is, akkor szintén ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt répát is.
  5. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor elzárjuk a tűzhelyt, és visszaszedjük rá a szalonnát és a húst, majd megszórjuk 1 ek liszttel. Innentől kezdve a sütőé lesz a főszerep!
  6. Rátesszük az edény tetejét, és jól összerázzuk a meglisztezett ragut. 225 fokra előmelegített sütőben 5 percig pirítjuk. Ha letelt az idő, akkor ugyanezt a műveletet megismételjük: 1 ek liszt, rázás, 5 perc a sütőben.
  7. Ha készen vagyunk a második kör lisztezéssel is, akkor visszavesszük a sütőt 150 fokra.
  8. A raguhoz hozzáadjuk a szalonna bőrét, a paradicsompürét, belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel és babérlevéllel ízesítjük. Hozzáadjuk a húsból sütés után kifolyt levet, majd felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje a ragut.
  9. Lefedjük a marharagut, és sütőben min. 3 órán át főzzük. Érdemes időnként megkavarni, és onnan fogjuk tudni, hogy elkészült, hogy a hús szétomlik, és a szaft már besűrűsödött.
  10. Amennyiben már majdnem kész a ragunk, akkor kevés vajhoz hozzáadjuk fél citrom levét, és ha habzani kezd, akkor tesszük bele a gombát és a hagymát.
  11. Az elkészült marharaguhoz hozzákeverjük a vajon megpirított gombát és hagymát. (Én jelen esetben szintén vajon pirított, majd petrezselyemmel megszórt újburgonyával tálaltam, mert ennek van éppen szezonja, de burgonyafánkkal is isteni! A lényeg, hogy legyen mivel tunkolni!)
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 180 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1707
  • Tegnapi nézettség: 32
  • 7 napos nézettség: 274
  • Össznézettség: 176005
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 18.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nem titok, hogy meglehetősen nagy Julia Child fan vagyok, bár szerintem mindenki az lesz, miután megnézi a Julie & Julia című filmet! Ebben meghatározó szerep jut egy bizonyos boeuf bourguignon nevű ételnek, ennek következtében ma talán ez az egyik legnépszerűbb Julia Child recept.  Természetesen nekem is ki kellett próbálnom, és be kell valljam: nem hiába, ez a nő kétség kívül tudott valamit! Az egyik legjobb marharagu recept, mivel amellett, hogy szétolvad a hús a szánkban, már a szaft önmagában is isteni! Igazi vasárnapi ebédre való, már csak azért is, mert közel három órán át kell a sütőben főzni. Egy olyan étel, amire időt kell szánnunk, ugyanakkor határozottan megéri! Sütőbe is betehető edény szükségeltetik hozzá. Legjobb az öntöttvas, de a kerámiaedény is megfelelő, amennyiben van teteje!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...