Gyöngyhagyma

A gyöngyhagyma vagy kígyóhagyma (szára a virágzás előtt kígyószerűen összetekeredik) a fokhagyma testvérfaja. A gyöngyhagyma feje szinte gömbölyded, a fokhagymáénál vastagabb és rövidebb, gyöngyszerű, fehér színű. Íze édeskés és nagyon enyhén csípős. Június vége felé hozza apró, fehér, sima hagymáit. Általában ecetes formában fogyasztjuk, savanyúság gyanánt szendvicsek, húsok, pörköltfélék mellé.

Leírás

Gyöngyhagyma – receptek, leírás, tippek

A gyöngyhagyma nem mellesleg egy igen bájos küllemű, apró és szerethető zöldségféle, így sokan otthon, a kertben is előszeretettel termesztik. A gyöngyhagyma az apró szemcséjű, jó szerkezetű, gyommentes talajt kedveli. Ha szabadon szeretnénk termelni, akkor a magokat márciusban ültessük. A hagyományos hagyma helyett válasszuk a gyöngyhagymát, mely gyors, kis helyet igénylő, konténerben is nevelhető, finom zöldségféle!

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a gyöngyhagyma?

Gyöngyhagyma

A gyöngyhagyma, másik nevén ezüstfehér hagyma vagy kígyóhagyma a vöröshagyma nemesített változata, ami nemrég óta ismert. Európából származik, manapság főként az USA-ban, Hollandiában és Franciaországban termesztik. Az amerikai filmekben a Gibson-koktél pálcikára szúrt kiegészítőjeként is ismerhetjük. Magyarországon is könnyen elérhető, főként savanyúságként, ecetes, üveges formájában. Párolva, vajon sütve is finom, például húsok mellé, ragukba, a francia konyhában pedig a boeuf bourguignon (burgundi marharagu) egyik klasszikus alapanyaga.

Hogyan vásároljuk?

Az év bármely szakában beszerezhetjük a legtöbb boltból üveges, ecetes formában, nyáron pedig szezonálisan is rábukkanhatunk a nagyobb piacokon, őstermelőknél friss, héjas formájában.

Mire jó a gyöngyhagyma?

A gyöngyhagyma tartalmaz antioxidánsokat (pl. kvercetint), amelyek segíthetnek a gyulladások csökkentésében. Alacsony kalóriatartalmú, de vitaminban gazdag (C-vitamin, B6-vitamin, folsav). Támogatja az emésztést, antibakteriális tulajdonságai is lehetnek. Segíthet a vércukorszint szabályozásában, sőt, a koleszterinszint csökkentésében is – hasonlóan más hagymafélékhez.

A gyöngyhagyma sok többi zöldséghez (paprikához, karfiolhoz, uborkához, lilahagymához) hasonlóan könnyen és gyorsan savanyítható. Magában és más zöldségekkel együtt, vegyesen is eltehető savanyúságként, így több évig is eláll és ropogós marad.

Mi készülhet a gyöngyhagymából?

Gyöngyhagymával készülhet többek közt francia coq au vin, azaz vörösboros csirke, Boeuf Bourguignon, avagy burgundi marharagu, gyöngyhagymás-gombás csirkeragu, pot pie omlós marhával, indonéz sertéssült korianderes ananászsalátával, burgundi marharagu Hassan módra, magyaros almás-hagymás sült krumpli vagy például francia bárányragu párolt zöldségekkel.

Még több gyöngyhagymás receptért görgess lejjebb!

40
Kalória
1.1g
Fehérje
9.3g
Szénhidrát
0.1g
Zsír
89.1g
Víz
-
Koleszterin
1.7g
Élelmi rost
4.2g
Cukor

100 g Gyöngyhagyma

fehérjetartalom

1.1 g

zsírtartalom

0.072 g

szénhidráttartalom

9.34 g

víztartalom

89.11 g

gramm gyöngyhagyma?

Top ásványi anyagok

Foszfor

29 mg

Kalcium

23 mg

Magnézium

10 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.12 g

C vitamin

7.4 mg

Kolin

6.1 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.123 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.1 g

Zsír

telített zsírsav

0.042 g

egyszeresen telített zsírsav

0.013 g

többszörösen telített zsírsav

0.017 g

ásványi anyagok

Kalcium

23 mg

Vas

0.21 mg

Magnézium

10 mg

Foszfor

29 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.17 mg

Réz

0.039 mg

Mangán

0.129 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

rost

1.7 g

cukor

4.24 g

víz

89.11 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.046 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.027 mg

Niacin - B3 vitamin

0.116 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.123 mg

Folát

19 µg

Kolin

6.1 mg

Béta-karotin

1 µg

Lutein+zeaxantin

4 µg

E vitamin

0.02 mg

K vitamin

0.4 µg

C vitamin

7.4 mg

B6 vitamin

0.12 g

52 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...