Orosz borscs
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
38g marhahús53 kcal
-
13g marhacsont0 kcal
-
38g cékla11 kcal
-
38g káposzta8 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
11g fehérrépa7 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
21g vöröshagyma8 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
4g vaj27 kcal
-
4g disznózsír34 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fokhagyma1 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
2g só0 kcal
-
19g tejföl37 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
300g marhahús426 kcal
-
100g marhacsont0 kcal
-
300g cékla86 kcal
-
300g káposzta60 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g szegfűbors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
14g só0 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
14.5g marhahús21 kcal
-
4.8g marhacsont0 kcal
-
14.5g cékla4 kcal
-
14.5g káposzta3 kcal
-
7.8g sárgarépa3 kcal
-
4.4g fehérrépa3 kcal
-
9.7g burgonya6 kcal
-
8.2g vöröshagyma3 kcal
-
9.7g paradicsom2 kcal
-
1.5g vaj10 kcal
-
1.5g disznózsír13 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g szegfűbors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
7.3g tejföl14 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 12.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1006.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 148 mg
-
Nátrium 749 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.9 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 170.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 654 micro
-
β-karotin 1616 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 89 micro
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.9 g
Zsír
-
Összesen 101.8 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 365 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8051.7 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 108 mg
-
Kálcium 459 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 275 mg
-
Foszfor 1184 mg
-
Nátrium 5994 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 126.9 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1367 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1680 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 190 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 243 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 510 micro
-
Kolin: 403 mg
-
Retinol - A vitamin: 383 micro
-
α-karotin 5232 micro
-
β-karotin 12925 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 5147 micro
-
Lut-zea 709 micro
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 390.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 290 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 254 micro
-
β-karotin 626 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 249 micro
-
Lut-zea 34 micro
Hozzávalók
-
30 dkg marhahús
-
30 dkg cékla
-
2 db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 db paradicsom
-
3 dkg vaj
-
3 dkg disznózsír
-
6 szem bors
-
2 g szegfűbors
-
3 db babérlevél
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 ek ecet
-
1 ek cukor
-
2 tk só
-
150 g tejföl
-
petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés
- A marhahúst egy darabban feltesszük 2,5 liter hideg vízben főni a csontokkal. A vízbe beletesszük a borsot, szegfűborsot, babérlevelet, és félpuhárafőzzük.
- Közben: ha nyers céklával dolgozunk, a céklát csíkokra vágjuk. (Gumikesztyű használat erősen javasolt. A hiedelmekkel ellentétben egyébként a cékla leve lejön az ember bőréről. Két-három nap után...) Lábasban felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a céklát, a felaprított paradicsomot, az ecetet, a cukrot, egy merítőkanálnyi húslevet, vesszük a türelmünketés fedő alatt félpuhára pároljuk.Ha félkész céklát sikerül szereznünk, vágjuk ugyanígy csíkokra, egyszerűenkeverjükössze az előbb felsorolt hozzávalókkal, forraljunk rajta egyet ésezt öntsükmajd a levesbe.
- Ha a hús félig már puha,kivesszük a léből.Akockára vágott káposztát és krumplit a lébe tesszük, 15 percig főzzük.
- Egy újabblábasban vajat olvasztunk, rádobjuk az összevágott hagymát és a karikákra vágott répákat, szintén fedő alatt előpirítjuk őket. 10 perc után mehet a levesbe, mindenestül.
- Ezután jöhet a céklás keverék a levesbe.
- Tegyük bele az apróra vágott fokhagymát, a marék petrezselyemzöldet.
- Vágjuk kockára vagy szeletekre a kihűlthúst, tegyük vissza a levesbe, sózzukés lassan gyöngyözve főzzük készre 2 óra alatt. A végén citromlévelízlés szerint savanyítsuk.
- Eredetileg itta recept 4 órás főzést ír - ettől lesz a lé sűrű.Majd legalább 12 órát állni hagyni, és csak másnap felmelegítve fogyasztani. Nyilván ezt nem feltétlenül kell kivárni, de nem árt ha reggel korán odatesszük főni és a tűzhelyen felejtjük ebédig. Közben gyakorlatilag nem kell vele foglalkozni.
- Tálaljuk tejföllel, friss kenyérrel.
- Receptkönyvben: 421
- Tegnapi nézettség: 228
- 7 napos nézettség: 1037
- Össznézettség: 348270
- Feltöltés dátuma: 2010. február 17.
Ajánló
Kínáljuk rozskenyérrel. Ám nekem jobban ízlett Kornél fonott sós kalácsával. Mindenkinek ajánlom!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Az borscs egy leves, de sok helyütt ezt inkább már egytálételnek hívnák, annyira gazdag és sűrű. Sok variációja létezik, általában a hozzávalók változtatásából adódóan, de az elkészítés módja, menete, mondhatjuk, ugyanaz. Ez az egyik orosz változat, avagy a Stravinsky-féle borscs, de létezik az eredeti ukrán, ahol nemzeti ételnek tartják, a fehérorosz, vagy épp sztrelec is. A hiedelmekkel ellentétben nem lesz rózsaszín színe, egyszerűen azért, mert olyan sokáig főzik, hogy a cékla és a lé teljesen elszíntelenedik. Ennek megőrzése érdekében adnak hozzá tetszés szerinti mennyiségben ecetet - ettől válik savanyúvá a leves - ám a szín előbb vagy utóbb így is eltűnik, ha 2-3 óránál tovább főzik a levest, ahogyan azt illik.