r
Nosalty Logó

Orosz borscs

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
P.
Orosz borscs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 217 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1728 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 84 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1006.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    749 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    170.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    654 micro
  • β-karotin
    1616 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 217 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.9 g

Zsír

  • Összesen
    101.8 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    365 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8051.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    459 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    275 mg
  • Foszfor
    1184 mg
  • Nátrium
    5994 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    126.9 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    1367 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1680 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    190 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    243 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    510 micro
  • Kolin:
    403 mg
  • Retinol - A vitamin:
    383 micro
  • α-karotin
    5232 micro
  • β-karotin
    12925 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    5147 micro
  • Lut-zea
    709 micro
Összesen 1728 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    390.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    290 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    254 micro
  • β-karotin
    626 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    249 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 84 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A marhahúst egy darabban feltesszük 2,5 liter hideg vízben főni a csontokkal. A vízbe beletesszük a borsot, szegfűborsot, babérlevelet, és félpuhárafőzzük.
  2. Közben: ha nyers céklával dolgozunk, a céklát csíkokra vágjuk. (Gumikesztyű használat erősen javasolt. A hiedelmekkel ellentétben egyébként a cékla leve lejön az ember bőréről. Két-három nap után...) Lábasban felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a céklát, a felaprított paradicsomot, az ecetet, a cukrot, egy merítőkanálnyi húslevet, vesszük a türelmünketés fedő alatt félpuhára pároljuk.Ha félkész céklát sikerül szereznünk, vágjuk ugyanígy csíkokra, egyszerűenkeverjükössze az előbb felsorolt hozzávalókkal, forraljunk rajta egyet ésezt öntsükmajd a levesbe.
  3. Ha a hús félig már puha,kivesszük a léből.Akockára vágott káposztát és krumplit a lébe tesszük, 15 percig főzzük.
  4. Egy újabblábasban vajat olvasztunk, rádobjuk az összevágott hagymát és a karikákra vágott répákat, szintén fedő alatt előpirítjuk őket. 10 perc után mehet a levesbe, mindenestül.
  5. Ezután jöhet a céklás keverék a levesbe.
  6. Tegyük bele az apróra vágott fokhagymát, a marék petrezselyemzöldet.
  7. Vágjuk kockára vagy szeletekre a kihűlthúst, tegyük vissza a levesbe, sózzukés lassan gyöngyözve főzzük készre 2 óra alatt. A végén citromlévelízlés szerint savanyítsuk.
  8. Eredetileg itta recept 4 órás főzést ír - ettől lesz a lé sűrű.Majd legalább 12 órát állni hagyni, és csak másnap felmelegítve fogyasztani. Nyilván ezt nem feltétlenül kell kivárni, de nem árt ha reggel korán odatesszük főni és a tűzhelyen felejtjük ebédig. Közben gyakorlatilag nem kell vele foglalkozni.
  9. Tálaljuk tejföllel, friss kenyérrel.
  • Receptkönyvben: 413
  • Tegnapi nézettség: 171
  • 7 napos nézettség: 1306
  • Össznézettség: 341822
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 17.

Ajánló

Kínáljuk rozskenyérrel. Ám nekem jobban ízlett Kornél fonott sós kalácsával. Mindenkinek ajánlom!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az borscs egy leves, de sok helyütt ezt inkább már egytálételnek hívnák, annyira gazdag és sűrű. Sok variációja létezik, általában a hozzávalók változtatásából adódóan, de az elkészítés módja, menete, mondhatjuk, ugyanaz. Ez az egyik orosz változat, avagy a Stravinsky-féle borscs, de létezik az eredeti ukrán, ahol nemzeti ételnek tartják, a fehérorosz, vagy épp sztrelec is. A hiedelmekkel ellentétben nem lesz rózsaszín színe, egyszerűen azért, mert olyan sokáig főzik, hogy a cékla és a lé teljesen elszíntelenedik. Ennek megőrzése érdekében adnak hozzá tetszés szerinti mennyiségben ecetet - ettől válik savanyúvá a leves - ám a szín előbb vagy utóbb így is eltűnik, ha 2-3 óránál tovább főzik a levest, ahogyan azt illik.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...