Gulyásleves 6. - csipetkével
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
125g marhahús178 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
25g zöldpaprika4 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
100g sárgarépa36 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
175g burgonya101 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
A csipetkéhez
-
14g tojás17 kcal
-
1g só0 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
500g marhahús710 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
700g burgonya404 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
A csipetkéhez
-
55g tojás69 kcal
-
4g só0 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
20.6g marhahús29 kcal
-
4.1g paradicsom1 kcal
-
4.1g zöldpaprika1 kcal
-
7g vöröshagyma3 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
6.6g zeller2 kcal
-
16.5g sárgarépa6 kcal
-
7.4g fehérrépa5 kcal
-
28.8g burgonya17 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
A csipetkéhez
-
2.3g tojás3 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
1.6g finomliszt6 kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 34.9 g
Zsír
-
Összesen 12.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 121 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1354 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 494 mg
-
Nátrium 594 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 421.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 777 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 63 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 178 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 3124 micro
-
β-karotin 7530 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 644 micro
-
Lut-zea 405 micro
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 139.6 g
Zsír
-
Összesen 51.4 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 485 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5416 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 197 mg
-
Kálcium 413 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 405 mg
-
Foszfor 1974 mg
-
Nátrium 2374 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 220 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 1686.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3107 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 22 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 253 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 173 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 45 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 376 micro
-
Kolin: 712 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 12496 micro
-
β-karotin 30121 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 2577 micro
-
Lut-zea 1620 micro
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 223.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 98 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 69.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 515 micro
-
β-karotin 1241 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 106 micro
-
Lut-zea 67 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A leveshez
- Tisztítsuk meg, és szeleteljük fel a húst 2-3 cm-es darabokra.
- Tisztítsuk meg a zöldségeket. A vöröshagymát, a paradicsomot, a krumplit és a zellert kockára, a répákat karikákra vágjuk, a fokhagymát apróra szeljük (az intenzívebb ízhatás érdekében reszeljük).
- Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát csipet sóval (így könnyebben kiengedi a levét és ízét).
- Beletesszük a felkockázott paradicsomot, majd amikor kevés levet enged, hozzáadjuk a fokhagymát és az őrölt pirospaprikát, és összekeverjük
- Hozzáadjuk a húst, felöntjük 1,5-2 dl (tisztított) vízzel, és fedő alatt kis lángon pároljuk.
- Amikor a hús kezd puhulni (15-20 perc), hozzáadjuk a zöldségeket, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítjük (só, bors, köménymag).
- Tovább főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, közben elkészítjük a csipetkét.
- A tojást a sóval és annyi liszttel összekeverjük, hogy rugalmas, lágy, de gyúrható tésztát kapjunk, majd egy tálra két új közé "csípve" kiszaggatjuk (elég akkora darabka, amit két ujjal lefedünk, mivel a levesben még dagadni fog).
- Amikor a zöldségek majdnem készre puhultak, és a leves rotyog, tegyük bele a csipetkéket, majd összekeverjük (hogy ne ragadjanak össze).
- Főzzük tovább addig, amíg a csipetke is megpuhul.
- Receptkönyvben: 209
- Tegnapi nézettség: 32
- 7 napos nézettség: 129
- Össznézettség: 66959
- Feltöltés dátuma: 2011. február 03.
Ajánló
Ha híg lett a leves, tehetünk bele 1-2 evőkanál paradicsompürét (ne túl sokat, mert savanykás lesz az íze a levesnek). A krumplit és a zellert próbáljuk azonos méretűre vágni, illetve válasszunk "rúd"-formájú répákat, így azonos átmérőjű karikákra tudjuk szelni, egyenletesebb a főzési idő, és szebben is mutat a tányérban. Ha erősen készítjük, a paprikát egyben dobjuk a levesbe, és tálalás előtt vegyük ki. A képen látható leves teljes kiőrlésű tönkölycsipetkével készült.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A gulyás, a pörkölt és a paprikás a magyar konyha alapjait képező ételek, sőt az elkészítési módjuk is annyira hasonló, hogy az elnevezésből nem is mindig derül ki, pontosan melyikről van szó. Eredetileg a gulyást marhahúsból készítették, azonban felhasználható sertés- és csirkehús is, ráadásul a mai gulyásleves nem is hasonlít a korai gulyáshoz (ami a mai pörkölt leginkább), azonban itthon és külföldön is méltán híres és kedvelt magyar jellegzetesség.