r
Nosalty Logó

Gulyásleves 6. - csipetkével

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Receptműves
Gulyásleves 6. - csipetkével
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 471 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 1889 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 79 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    34.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    121 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1354 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    494 mg
  • Nátrium
    594 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    421.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    777 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    178 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    3124 micro
  • β-karotin
    7530 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    644 micro
  • Lut-zea
    405 micro
Összesen 471 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    139.6 g

Zsír

  • Összesen
    51.4 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    485 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5416 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    197 mg
  • Kálcium
    413 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    405 mg
  • Foszfor
    1974 mg
  • Nátrium
    2374 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    220 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    1686.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3107 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    22 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    253 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    173 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    45 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    376 micro
  • Kolin:
    712 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    12496 micro
  • β-karotin
    30121 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    2577 micro
  • Lut-zea
    1620 micro
Összesen 1889 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    223.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    515 micro
  • β-karotin
    1241 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    106 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 79 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Elkészítés

A leveshez

  1. Tisztítsuk meg, és szeleteljük fel a húst 2-3 cm-es darabokra.
  2. Tisztítsuk meg a zöldségeket. A vöröshagymát, a paradicsomot, a krumplit és a zellert kockára, a répákat karikákra vágjuk, a fokhagymát apróra szeljük (az intenzívebb ízhatás érdekében reszeljük).
  3. Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát csipet sóval (így könnyebben kiengedi a levét és ízét).
  4. Beletesszük a felkockázott paradicsomot, majd amikor kevés levet enged, hozzáadjuk a fokhagymát és az őrölt pirospaprikát, és összekeverjük
  5. Hozzáadjuk a húst, felöntjük 1,5-2 dl (tisztított) vízzel, és fedő alatt kis lángon pároljuk.
  6. Amikor a hús kezd puhulni (15-20 perc), hozzáadjuk a zöldségeket, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítjük (só, bors, köménymag).
  7. Tovább főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, közben elkészítjük a csipetkét.
  8. A tojást a sóval és annyi liszttel összekeverjük, hogy rugalmas, lágy, de gyúrható tésztát kapjunk, majd egy tálra két új közé "csípve" kiszaggatjuk (elég akkora darabka, amit két ujjal lefedünk, mivel a levesben még dagadni fog).
  9. Amikor a zöldségek majdnem készre puhultak, és a leves rotyog, tegyük bele a csipetkéket, majd összekeverjük (hogy ne ragadjanak össze).
  10. Főzzük tovább addig, amíg a csipetke is megpuhul.
  • Receptkönyvben: 205
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 89
  • Össznézettség: 66151
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 03.

Ajánló

Ha híg lett a leves, tehetünk bele 1-2 evőkanál paradicsompürét (ne túl sokat, mert savanykás lesz az íze a levesnek). A krumplit és a zellert próbáljuk azonos méretűre vágni, illetve válasszunk "rúd"-formájú répákat, így azonos átmérőjű karikákra tudjuk szelni, egyenletesebb a főzési idő, és szebben is mutat a tányérban. Ha erősen készítjük, a paprikát egyben dobjuk a levesbe, és tálalás előtt vegyük ki. A képen látható leves teljes kiőrlésű tönkölycsipetkével készült.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Receptműves 119 recept

A gulyás, a pörkölt és a paprikás a magyar konyha alapjait képező ételek, sőt az elkészítési módjuk is annyira hasonló, hogy az elnevezésből nem is mindig derül ki, pontosan melyikről van szó. Eredetileg a gulyást marhahúsból készítették, azonban felhasználható sertés- és csirkehús is, ráadásul a mai gulyásleves nem is hasonlít a korai gulyáshoz (ami a mai pörkölt leginkább), azonban itthon és külföldön is méltán híres és kedvelt magyar jellegzetesség.

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek