r
Nosalty Logó

Marharagu Stroganoff módra

koszider
Marharagu Stroganoff módra
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Marhahús

Tejfölmártás

586
Kalória
49.2g
Fehérje
13.1g
Szénhidrátok
37.3g
Zsír
352.4g
Víz
176.9g
Koleszterin
1.9g
Rost
6.8g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Marhahús

Tejfölmártás

Összesen 586 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Marhahús

Tejfölmártás

Összesen 2341 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Marhahús

Tejfölmártás

Összesen 107 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    49.2 g

Zsír

  • Összesen
    37.3 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    177 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1014.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    596 mg
  • Nátrium
    155 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    352.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    219 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 586 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    196.9 g

Zsír

  • Összesen
    149.2 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    708 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4059.4 g
  • Cink
    35 mg
  • Szelén
    316 mg
  • Kálcium
    396 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    283 mg
  • Foszfor
    2382 mg
  • Nátrium
    620 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.3 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    1409.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    372 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    36 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    80 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    69 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    184 micro
  • Kolin:
    874 mg
  • Retinol - A vitamin:
    363 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    77 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 2341 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    187.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    65.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 107 kcal

Elkészítés

Marhahús

  1. A szín marhahúst megtisztítjuk az esetleges hártyáktól, faggyútól, és kis kockákra vagy hosszúkás csíkokra feldaraboljuk. A hagymát finomra vágjuk, a gombát nem túl apró szeletekre.
  2. A zsíron dinsztelni kezdjük a hagymát, majd amikor már üveges, rádobjuk a húst, fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a gombát, sózzuk-borsozzuk, és fedő alatt mindent készre, puhára párolunk. Ha nagyon pirulna, öntsünk alá egy kis vizet (vagy még inkább marha alaplét). De a végére süssük le alaposan, zsírjára.
  3. A teljesen puha ragut öntsük fel a tejfölmártással, pár percig hagyjuk rotyogni, összeérni, és már tálalhatjuk is.
  4. Tálalás során szórjuk meg a ragut finomra vágott savanyúuborka-szeletekkel, rendkívül finom vele, ki ne hagyjuk! Köretként krokettet, sült krumplit, de akár rizst is adhatunk mellé. Mivel ételünk alapvetően savanykás, ne savanyúsággal, hanem inkább befőttel, kompóttal kísérjük - szilvával, birsalmával például kitűnő.

Tejfölmártás

  1. Míg a marha párolódik, elkészítjük a mártását. A hagymát vágjuk finomra, és a zsíron süssük meg. De tényleg sült legyen, vagyis kevergetve - hogy le ne égjen - addig pirítsuk, míg a hagyma egészen megbarnul. Keverjük, és ne hagyjuk magára, mert ha leég, megkeseredik!
  2. Most öntsük fel az alaplével, és 5-8 percig főzzük, rotyogtassuk, hogy a pirult hagyma alaposan kiadja ízét. Ezután öntsük fel a tejföllel, ezzel is főzzük össze pár percig. Közben fűszerezzük sóval, borssal, ízlés szerint savanyítsuk tovább kevés citromlével. Karamellszínű, hagymaízű és savanykás mártást kell kapnunk.
  3. A kész mártást sűrű szitán törjük át, hogy a pirult hagymadarabokat vagy az esetleges tejfölcsomókat teljesen kiszűrjük belőle. (Marad vissza némi hagymarost, azt dobjuk ki.) Ezzel a selymes mártással öntsük fel a kész ragut.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 60 perc

Ez a novgorodi kereskedőcsalád tudott valamit. A róluk elnevezett marharagu kellően pikáns, kicsit savanykás, hosszú, selymes szafttal, amit tovább bolondít a savanyú uborka. Eredetileg bélszínből készül, de szerintem teljesen tökéletes hozzá a szín marhahús (a comb részei – fehér- vagy feketepecsenye, felsál –, esetleg hátszín), bélszínből inkább Wellingtont, Budapest bélszínt vagy Chateaubriand-t készítsünk. Én most, szerencsémre, borjúcombot kaptam, ami olyan gyenge volt, mint az álom, de mégis elég jellegzetes ízű ehhez az ételhez.

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Pikáns vadasmártás szarvassal

A vadas a magyarok nagy kedvence, és rengeteg verziója létezik: ki pikánsan, ki édesebben, ki habarással, ki anélkül készíti. Egy viszont biztos, hogy eszméletlen finom, laktató, és a ...

Lurpak

Krémes tejszínes pulykaragu

A tejszínes pulykaragu egyszerűen elkészíthető, így ideális egy hétköznapi ebédhez vagy vacsorához. Rövid idő alatt tápláló, ízletes fogás kerülhet az asztalra, amihez elegendő ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Betilthatja a magyar kormány ezt az élelmiszert

Az Agrárminisztérium még 2024 nyarán bocsájtotta társadalmi vitára a terveit a műhús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmáról. Úgy néz ki, az ezzel kapcsolatos aggályok megállják a helyüket, és betiltás lesz a vége a történetnek hazánkban.

Top Receptek

Házi citromos mignon

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje ...