Csemegeuborka

Csemegeuborka

Leírás

Csemegeuborka – receptek, leírás, tippek

A csemegeuborka az egyik legkedveltebb savanyúság, mely a magyar háztartások többségében nem hiányozhat a pörköltek, sült húsok mellől. Házilag is elkészíthetjük: többféle eltevési mód közül válogathatunk, a lényeg pedig a fűszeres-ecetes lé.

A magyar gasztronómiában nagy hagyományai vannak a különböző savanyúságoknak, így a csemegeuborka fogyasztásának is. Előnye, hogy egész évben elérhető, míg például a kovászos uborkát inkább nyáron fogyasztjuk illetve készítjük.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a csemegeuborka?

A csemegeuborka tulajdonképpen apróbb fajtájú uborka ecetes-fűszeres lében tartósítva, sterilizált befőttesüvegben eltéve. Alapvető hozzávalói általában a következők: víz, cukor vagy édesítőszer, ételecet, fűszerek (főleg só, mustármag, babérlevél, bors, esetleg koriandermag vagy kapor), esetleg aromák, borkén.

Az ecet célja az ízesítésen, savanyításon kívül, hogy a pH megváltoztatásával szabályozza egyes kémiai reakciók sebességét, kis mértékben pedig védelmet nyújt a mikrobiológiai romlás ellen is. Az ételecetben lévő ecetsav az élelmiszeriparban más módszerrel (pl. hőkezeléssel) kombinálva mai napig a legjobban bevált tartósító hatású szerek közé tartozik.

Az ecettel történő tartósítás ősi módszer, a feljegyzések szerint már az ókori Egyiptomban is készítettek savanyú uborkát, sőt, az ecetnek emésztést könnyítő hatást tulajdonítottak.

Hogyan vásároljuk?

Bármikor hozzájuthatunk szinte minden élelmiszerboltban, leginkább befőttesüvegben. De akár házilag is elkészíthetjük, recept itt vagy itt!

Mire jó a csemegeuborka?

A táplálkozásszakértők véleménye szerint a savanyúságok, így a csemegeuborka rendszeres fogyasztása is kiváló a téli szezonban, amikor kevesebb a friss zöldség-gyümölcs, így a savanyúságok biztosíthatják a vitaminutánpótlást. Alacsony energiatartalmúak, rosttartalmuk miatt viszont laktatók, sőt, a beleinknek is jót tesznek, ezért összességében nagyon is ajánlott a nehezebb, zsírosabb, húsos ételek mellé (is) erjesztett savanyúságot majszolni.

A csemegeuborka fogyasztásának kevésbé ismert pozitív élettani hatása többek közt az is, hogy ízesítésére több olyan fűszert is használnak – például kaprot, babérlevelet, mustármagot, koriandert – amelyekről tudva levő, hogy segítik az emésztést, csökkentik a puffadást, és persze finom ízt is adnak az uborkának.

További előnye, hogy a tévhittel ellentétben a csemegeuborka legtöbbször tartósítószer nélkül készül, és így is tartós élelmiszernek számít, méghozzá az egészségesebb, erjesztett fajtából, hiszen az ecetsav és a só kémiai tartósító hatásának, valamint a hőkezelésnek köszönhetően tartósítószer nélkül is sokáig eláll és finom marad. Sőt, a hatályos szabályok szerint nem is szabad tartósítószert adni hozzá.

Mi készülhet a csemegeuborkából?

Kerülhet mangalicás pulled porkba, csípős tatárbeefsteakbe, virslisalátába, csemegeuborka levében pácolt sült csirkéhez, békebeli hentes tokányba, savanyúuborka-raguba, vegán ünnepi lencsesalátába, a legegyszerűbb franciasalátába, remuládba, sőt, ki is ránthatjuk!

Még több csemegeuborkás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor, szinte minden élelmiszerboltban, leginkább befőttesüvegben.

hogyan tároljam

Kamrában vagy egyéb hűvös helyen. Felbontás után pedig tegyük a hűtőbe a befőttesüveget.

100g Csemegeuborka

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

5 g

víztartalom

0 g

gramm csemegeuborka?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

503 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!