Csemegeuborka

A csemegeuborka az egyik legkedveltebb savanyúság, mely a magyar háztartások többségében nem hiányozhat a pörköltek, sült húsok mellől. Házilag is elkészíthetjük: többféle eltevési mód közül válogathatunk, a lényeg pedig a fűszeres-ecetes lé.
A magyar gasztronómiában nagy hagyományai vannak a különböző savanyúságoknak, így a csemegeuborka fogyasztásának is. Előnye, hogy egész évben elérhető, míg például a kovászos uborkát inkább nyáron fogyasztjuk illetve készítjük.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A csemegeuborka tulajdonképpen apróbb fajtájú uborka ecetes-fűszeres lében tartósítva, sterilizált befőttesüvegben eltéve. Alapvető hozzávalói általában a következők: víz, cukor vagy édesítőszer, ételecet, fűszerek (főleg só, mustármag, babérlevél, bors, esetleg koriandermag vagy kapor), esetleg aromák, borkén.
Az ecet célja az ízesítésen, savanyításon kívül, hogy a pH megváltoztatásával szabályozza egyes kémiai reakciók sebességét, kis mértékben pedig védelmet nyújt a mikrobiológiai romlás ellen is. Az ételecetben lévő ecetsav az élelmiszeriparban más módszerrel (pl. hőkezeléssel) kombinálva mai napig a legjobban bevált tartósító hatású szerek közé tartozik.
Az ecettel történő tartósítás ősi módszer, a feljegyzések szerint már az ókori Egyiptomban is készítettek savanyú uborkát, sőt, az ecetnek emésztést könnyítő hatást tulajdonítottak.
Bármikor hozzájuthatunk szinte minden élelmiszerboltban, leginkább befőttesüvegben. De akár házilag is elkészíthetjük, recept itt vagy itt!
A táplálkozásszakértők véleménye szerint a savanyúságok, így a csemegeuborka rendszeres fogyasztása is kiváló a téli szezonban, amikor kevesebb a friss zöldség-gyümölcs, így a savanyúságok biztosíthatják a vitaminutánpótlást. Alacsony energiatartalmúak, rosttartalmuk miatt viszont laktatók, sőt, a beleinknek is jót tesznek, ezért összességében nagyon is ajánlott a nehezebb, zsírosabb, húsos ételek mellé (is) erjesztett savanyúságot majszolni.
A csemegeuborka fogyasztásának kevésbé ismert pozitív élettani hatása többek közt az is, hogy ízesítésére több olyan fűszert is használnak – például kaprot, babérlevelet, mustármagot, koriandert – amelyekről tudva levő, hogy segítik az emésztést, csökkentik a puffadást, és persze finom ízt is adnak az uborkának.
További előnye, hogy a tévhittel ellentétben a csemegeuborka legtöbbször tartósítószer nélkül készül, és így is tartós élelmiszernek számít, méghozzá az egészségesebb, erjesztett fajtából, hiszen az ecetsav és a só kémiai tartósító hatásának, valamint a hőkezelésnek köszönhetően tartósítószer nélkül is sokáig eláll és finom marad. Sőt, a hatályos szabályok szerint nem is szabad tartósítószert adni hozzá.
Kerülhet mangalicás pulled porkba, csípős tatárbeefsteakbe, virslisalátába, csemegeuborka levében pácolt sült csirkéhez, békebeli hentes tokányba, savanyúuborka-raguba, vegán ünnepi lencsesalátába, a legegyszerűbb franciasalátába, remuládba, sőt, ki is ránthatjuk!
Még több csemegeuborkás receptért görgess lejjebb!
Bármikor, szinte minden élelmiszerboltban, leginkább befőttesüvegben.
Kamrában vagy egyéb hűvös helyen. Felbontás után pedig tegyük a hűtőbe a befőttesüveget.
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
5 g
víztartalom
0 g
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
Az országban kukába kerülő több tonna étel mennyiségét kívánják csökkenteni, így törvényt hoztak az élelmiszer-pazarlás ellen Spanyolországban.
NosaltyZöldségekben bővelkedünk ma, mégpedig olyannyira, hogy a csorbaleves, a rakott cukkini, de még a desszertnek szánt répatortagolyó is tele lesz velük.
NosaltyKatalin hercegné nemcsak a szerencsés genetikának köszönhetően olyan csinos, amilyen, hanem azért is, mert szigorú diétát követ, amibe nem fér bele akármi, főleg betegsége óta. Ti tudjátok, melyik két étel tiltólistás számára?
NosaltyPuffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
Zöldségekben bővelkedünk ma, mégpedig olyannyira, hogy a csorbaleves, a rakott cukkini, de még a desszertnek szánt répatortagolyó is tele lesz velük.
Az önkiszolgáló kasszákat azzal a céllal hozták létre, hogy gyorsabban és hatékonyabban lehessen intézni a bevásárlást. Ennek ellenére rengeteg probléma adódik egy-egy ilyen bolti látogatás során, és nemcsak az idősebb generáció számára okoz gondot a kasszák használata.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!