Gomba

A gombának számtalan fajtája létezik, ezek közözz is megkülönböztetjük a vadon termő és a termesztett gombákat. Az ehető gombák közül a leggyakrabban használtak: csiperkegomba, vargánya, rókagomba, laskagomba, szegfűgomba, pereszke, kucsmagomba, pöfeteg, őzlábgomba, szarvasgomba. Felhasználása változatos: ízesíthetjük vele a leveseket, adhatjuk salátákhoz, húsokhoz, mártásokhoz és szendvicsekhez.
A gomba gazdag tápanyagokban és umami ízükkel gazdagítják az ételeket. A textúrájuk is változatos: lehetnek puhák (mint a csiperke), húsosak (mint a portobello), vagy akár roppanósak (mint a laskagomba).
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A gomba nem növény, hanem valódi sejtmagvas, klorofill nélküli, szerves anyagokkal táplálkozó (heterotróf) élőlények. Nagyon változatos csoport, nem egységes a gombák származása, amit a modern gombarendszerek is tükröznek. Sokak által kedvelt konyhai alapanyag, ugyanis különleges ízük és változatos felhasználási lehetőségük van.
A gomba tipikusan az az alapanyag, amit mindenképp ellenőrzött körülmények közül kell választani. Megtaláljuk piacokon, szuper- és hipermarketek polcain is. Ha magunk szedjük, akkor mindenképp vizsgáltassuk be, mert a gombamérgezéses esetek száma igen magas éves szinten.
A gombát beépíthetjük étrendünkbe többféle módon, ugyanis kerülhet levesekbe és szószokba, de használhatjuk húsok töltelékeként és meg is süthetjük olajon, így köretként szolgálhat. A gombák kalóriatartalma alacsony, azonban nagyon jó fehérje- és rostforrás. Gazdag B- és D-vitaminokban, valamint rézben, szelénben, káliumban és foszforban is.
Készülhet tofu stroganoff, gombaköfte tzatzikivel mindenmentesen, a legkrémesebb gombakrémleves, kiadós pulykahúsleves, medvehagymás zöldségfasírt joghurtos mártogatóssal, kimchis pirított rizs (Kimchi Bokkeumbap, 김치볶음밥), sütőtökgnocchi pirított gombákkal és gombamártással, egybesült lencsés gombafasírt, klasszikus marhahúsleves, ángádzsábur (örmény churutos fülleves), klasszikus tárkonyos csirkeraguleves, Songoku pizza erdei gombákkal és a legtökéletesebb egyben sült csirke.
Még több gombás receptért görgess lejjebb!
Szárítva bármikor tudunk venni gombát, frissen tavasszal, nyáron és ősszel juthatunk hozzá, a gomba fajtájától függően.
A friss gombát azonnal fogyasszuk, a szárított csaknem egy évig felhasználható.
fehérjetartalom
3.09 g
zsírtartalom
0.21 g
szénhidráttartalom
3.26 g
víztartalom
92.45 g
Foszfor
86 mg
Magnézium
9 mg
Nátrium
5 mg
Kalcium
3 mg
B6 vitamin
0.104 g
Kolin
17.3 mg
Niacin - B3 vitamin
3.607 mg
C vitamin
2.1 mg
fehérje
3.09 g
Zsír
telített zsírsav
0.05 g
többszörösen telített zsírsav
0.16 g
ásványi anyagok
Kalcium
3 mg
Vas
0.5 mg
Magnézium
9 mg
Foszfor
86 mg
Nátrium
5 mg
Cink
0.52 mg
Réz
0.318 mg
Mangán
0.047 mg
Szelén
9.3 µg
szénhidrát
rost
1 g
cukor
1.98 g
víz
92.45 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.081 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.402 mg
Niacin - B3 vitamin
3.607 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.497 mg
Folát
17 µg
Kolin
17.3 mg
E vitamin
0.01 mg
D vitamin
7 µg
B12 vitamin
0.04 µg
C vitamin
2.1 mg
B6 vitamin
0.104 g
Sok magyar imádja ezeket a termékeket, azonban ma már cseppet sem olyan jó minőségűek, mint régen.
NosaltySajtos roló, káposztás hasé, töltött sonkatekercsek vagy bármilyen ízű pogácsa szégyentelen mennyiségben? Melyik az a sós vendégváró falat, aminek sose - így húsvétkor se - mond nemet a csillagjegyed?
NosaltyNem kell mindig a tradicionális menühármasokhoz ragaszkodni: ma például elmarad a leves, helyét rántott újhagyma veszi át, főétel gyanánt hummuszt tunkolhatunk, édességként pedig ökörszem jár.
NosaltySok magyar imádja ezeket a termékeket, azonban ma már cseppet sem olyan jó minőségűek, mint régen.
Nem mindenki rajong a sonkáért, nekik készültünk most húsvétra ünnepi, ám de csirkéből készült fogásokkal!
Odavagy a csokoládék sokszínű világáért? Bármilyen napszakban lecsúszna egy szelet vagy egy tábla csoki? Akkor ez a teszt nem fog ki rajtad!
A sült töltelék egyike a kedvenc ételeinknek, ami a húsvéti asztalon terítékre kerül. Frissen melegen, de hidegen is nagyon ízletes. Sok zöldséggel és tormával ajánljuk! Jó ...
Az őzgerincformában sült baconös-sajtos csirke egy igazán ínycsiklandó és laktató étel, ami látványra és ízre egyaránt lenyűgöző. A bacon aranybarnára sült és ropogós külsőt ...
Az egyik legegyszerűbb köretféle a töltelék, ami a magyar és az amerikai konyhában egyaránt nagy népszerűségnek örvend. Mint arra az elnevezés is utal, hagyományosan a húsok belsejébe ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!