Gomba

Gomba

Leírás

Gomba – receptek, leírás, tippek

A gombának számtalan fajtája létezik, ezek közözz is megkülönböztetjük a vadon termő és a termesztett gombákat. Az ehető gombák közül a leggyakrabban használtak: csiperkegomba, vargánya, rókagomba, laskagomba, szegfűgomba, pereszke, kucsmagomba, pöfeteg, őzlábgomba, szarvasgomba. Felhasználása változatos: ízesíthetjük vele a leveseket, adhatjuk salátákhoz, húsokhoz, mártásokhoz és szendvicsekhez.

A gomba gazdag tápanyagokban és umami ízükkel gazdagítják az ételeket. A textúrájuk is változatos: lehetnek puhák (mint a csiperke), húsosak (mint a portobello), vagy akár roppanósak (mint a laskagomba).

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a gomba?

A gomba nem növény, hanem valódi sejtmagvas, klorofill nélküli, szerves anyagokkal táplálkozó (heterotróf) élőlények. Nagyon változatos csoport, nem egységes a gombák származása, amit a modern gombarendszerek is tükröznek. Sokak által kedvelt konyhai alapanyag, ugyanis különleges ízük és változatos felhasználási lehetőségük van.

Hogyan vásároljuk?

A gomba tipikusan az az alapanyag, amit mindenképp ellenőrzött körülmények közül kell választani. Megtaláljuk piacokon, szuper- és hipermarketek polcain is. Ha magunk szedjük, akkor mindenképp vizsgáltassuk be, mert a gombamérgezéses esetek száma igen magas éves szinten.

Mire jó a gomba?

A gombát beépíthetjük étrendünkbe többféle módon, ugyanis kerülhet levesekbe és szószokba, de használhatjuk húsok töltelékeként és meg is süthetjük olajon, így köretként szolgálhat. A gombák kalóriatartalma alacsony, azonban nagyon jó fehérje- és rostforrás. Gazdag B- és D-vitaminokban, valamint rézben, szelénben, káliumban és foszforban is.

Mi készülhet a gombából?

Készülhet tofu stroganoff, gombaköfte tzatzikivel mindenmentesen, a legkrémesebb gombakrémleves, kiadós pulykahúsleves, medvehagymás zöldségfasírt joghurtos mártogatóssal, kimchis pirított rizs (Kimchi Bokkeumbap, 김치볶음밥), sütőtökgnocchi pirított gombákkal és gombamártással, egybesült lencsés gombafasírt, klasszikus marhahúsleves, ángádzsábur (örmény churutos fülleves), klasszikus tárkonyos csirkeraguleves, Songoku pizza erdei gombákkal és a legtökéletesebb egyben sült csirke.

Még több gombás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Szárítva bármikor tudunk venni gombát, frissen tavasszal, nyáron és ősszel juthatunk hozzá, a gomba fajtájától függően.

hogyan tároljam

A friss gombát azonnal fogyasszuk, a szárított csaknem egy évig felhasználható.

100g Gomba

fehérjetartalom

3.09 g

zsírtartalom

0.21 g

szénhidráttartalom

3.26 g

víztartalom

92.45 g

gramm gomba?

Top ásványi anyagok

Foszfor

86 mg

Magnézium

9 mg

Nátrium

5 mg

Kalcium

3 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.104 g

Kolin

17.3 mg

Niacin - B3 vitamin

3.607 mg

C vitamin

2.1 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.09 g

Zsír

telített zsírsav

0.05 g

többszörösen telített zsírsav

0.16 g

ásványi anyagok

Kalcium

3 mg

Vas

0.5 mg

Magnézium

9 mg

Foszfor

86 mg

Nátrium

5 mg

Cink

0.52 mg

Réz

0.318 mg

Mangán

0.047 mg

Szelén

9.3 µg

szénhidrát

rost

1 g

cukor

1.98 g

víz

92.45 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.081 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.402 mg

Niacin - B3 vitamin

3.607 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.497 mg

Folát

17 µg

Kolin

17.3 mg

E vitamin

0.01 mg

D vitamin

7 µg

B12 vitamin

0.04 µg

C vitamin

2.1 mg

B6 vitamin

0.104 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!