r
Nosalty Logó

Klasszikus marhahúsleves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Klasszikus marhahúsleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 839 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 4195 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 100 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97 g

Zsír

  • Összesen
    24.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    216 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1957.8 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    112 mg
  • Kálcium
    215 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    161 mg
  • Foszfor
    1067 mg
  • Nátrium
    366 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    584.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    685 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    92 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    240 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    250 micro
  • Kolin:
    219 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2500 micro
  • β-karotin
    6974 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    850 micro
Összesen 839 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    485 g

Zsír

  • Összesen
    123.8 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1080 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9789.1 g
  • Cink
    118 mg
  • Szelén
    559 mg
  • Kálcium
    1073 mg
  • Vas
    57 mg
  • Magnézium
    804 mg
  • Foszfor
    5336 mg
  • Nátrium
    1832 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    271.4 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    2920.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3426 micro
  • B6 vitamin:
    15 mg
  • B12 Vitamin:
    49 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    461 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1199 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    146 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1248 micro
  • Kolin:
    1097 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    12502 micro
  • β-karotin
    34872 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    2577 micro
  • Lut-zea
    4249 micro
Összesen 4195 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.7 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    236.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    302 micro
  • β-karotin
    844 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    62 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 100 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a vöröshagymát (elég, ha csak a legfelső héjrétegét szedjük le), majd vágjuk ketté. A vágott felületén pirítsuk/kormozzuk meg a levesesfazékban (vagy egy alufóliával kibélelt serpenyőben), ettől füstösebb, mélyebb ízű lesz a leves, a rajta hagyott héjtól pedig a leves finomabb és szebb színű is lesz.
  2. A marhahúsokat leöblítjük, a fazékba tesszük, majd felöntjük 3 liter hideg(!) vízzel. Tehetünk bele friss egész borsszemeket is. Felforraljuk, első habját lemerjük, és alacsony hőfokra kapcsolunk, lassú tűzön főzzük a levest tovább.
  3. Ahogy puhul a hús, belekerülnek a megtisztított, felvágott zöldségek, zöldfűszerek, majd addig főzzük az alapanyagokat, amíg minden meg nem puhul - nagyjából 2,5-3 órán át. Közben kóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
  4. Ha megfőtt minden hozzávaló, a húst és a zöldségeket is vegyük ki a fazékból. A levest vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 5 percig, hogy letisztuljon, majd szűrjük át egy másik edénybe nagyon finom lyukú szűrő vagy gézlappal kibélelt szűrő segítségével.
  5. A leszűrt léből merjünk ki annyit, amennyiben meg tudjuk főzni a tésztát, főzzük ki a cérnametéltet.
  6. Tálaláskor tegyük külün tálcára a megfőtt zöldségeket és marharészeket, a levest merjük ki forrón, meghinthetjük friss petrezselyemmel is, tálalhatunk mellé csípős erős paprikát (akár hegyes zöldet, vagy darált pirosat).
  • Receptkönyvben: 160
  • Tegnapi nézettség: 732
  • 7 napos nézettség: 4229
  • Össznézettség: 72409
  • Feltöltés dátuma: 2023. október 15.

Ajánló

Az igazán jó és erős húslevest legalább kettő, de nem ritkán három-ötfajta húsból készítik, melyek darabjai 60-70 dkg-osak, de éttermekben akár egy-egy kilósak is lehetnek. Leggyakrabban marhaszegyből, marhalábszárból, marhafartőből, velős csontból, bordából és a lapockából főzik. Otthoni körülmények között természetesen 2-3 marharészből is főzhető, én a receptben is szereplő marhalábszár, marhafartő vagy marhaszegy részekből ajánlom. A levesben főtt húsból önálló fogást is varázsolhatunk: szeleteljük fel, és tálaljuk a zöldségekkel, de készíthetünk mellé főtt burgonyát és különböző mártásokat (például fokhagymamártást, kapormártást, tormamártást vagy meggymártást).

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi levesek

Receptjellemzők

Klasszikus marhahúsleves
Hering András 189 recept

A tökéletes marhahúsleves titka, hogy érdemes többféle marharészből, sok friss zöldséggel és lassú tűzön, hosszan, 2,5-3 órán át főzni. A húslevest főzés közben semmilyen körülmények között nem szabad megkeverni, mert zavaros lesz. Vasárnapi és ünnepi ebédek elmaradhatatlan fogása, cérnametélttel, friss petrezselyemzölddel, erős paprikával tálaljuk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...