Klasszikus marhahúsleves
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
200g marhalábszár256 kcal
-
200g marhafartő332 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
54g fehérrépa34 kcal
-
32g zeller12 kcal
-
36g karalábé7 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
20g paprika3 kcal
-
100g kelkáposzta22 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
20g paradicsom4 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
-
1 kcal
-
30g cérnametélt111 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
10g gomba2 kcal
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
1000g marhalábszár1280 kcal
-
1000g marhafartő1660 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
180g karalábé36 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
500g kelkáposzta108 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
5 kcal
-
150g cérnametélt557 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
48g gomba10 kcal
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
24.2g marhalábszár31 kcal
-
24.2g marhafartő40 kcal
-
9.7g sárgarépa4 kcal
-
6.5g fehérrépa4 kcal
-
3.9g zeller1 kcal
-
4.4g karalábé1 kcal
-
2.2g vöröshagyma1 kcal
-
2.4g paprika0 kcal
-
12.1g kelkáposzta3 kcal
-
1.5g fokhagyma2 kcal
-
2.4g paradicsom0 kcal
-
1.1g petrezselyem0 kcal
-
0.7g cseresznyepaprika0 kcal
-
3.6g cérnametélt13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.2g gomba0 kcal
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 97 g
Zsír
-
Összesen 24.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 216 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1957.8 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 112 mg
-
Kálcium 215 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 161 mg
-
Foszfor 1067 mg
-
Nátrium 366 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 584.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 685 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 92 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 240 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 250 micro
-
Kolin: 219 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2500 micro
-
β-karotin 6974 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 515 micro
-
Lut-zea 850 micro
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 485 g
Zsír
-
Összesen 123.8 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 1080 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9789.1 g
-
Cink 118 mg
-
Szelén 559 mg
-
Kálcium 1073 mg
-
Vas 57 mg
-
Magnézium 804 mg
-
Foszfor 5336 mg
-
Nátrium 1832 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 271.4 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 53 mg
VÍZ
-
Összesen 2920.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3426 micro
-
B6 vitamin: 15 mg
-
B12 Vitamin: 49 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 461 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1199 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 146 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1248 micro
-
Kolin: 1097 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 12502 micro
-
β-karotin 34872 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 2577 micro
-
Lut-zea 4249 micro
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 236.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 302 micro
-
β-karotin 844 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 62 micro
-
Lut-zea 103 micro
Hozzávalók
-
5 közepes db sárgarépa
-
3 közepes db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
1 kis db karalábé
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 közepes db paprika
-
1 kis db kelkáposzta
-
1 közepes fej fokhagyma
-
1 közepes db paradicsom
-
1 csokor petrezselyem
-
150 g cérnametélt
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Tisztítsuk meg a vöröshagymát (elég, ha csak a legfelső héjrétegét szedjük le), majd vágjuk ketté. A vágott felületén pirítsuk/kormozzuk meg a levesesfazékban (vagy egy alufóliával kibélelt serpenyőben), ettől füstösebb, mélyebb ízű lesz a leves, a rajta hagyott héjtól pedig a leves finomabb és szebb színű is lesz.
- A marhahúsokat leöblítjük, a fazékba tesszük, majd felöntjük 3 liter hideg(!) vízzel. Tehetünk bele friss egész borsszemeket is. Felforraljuk, első habját lemerjük, és alacsony hőfokra kapcsolunk, lassú tűzön főzzük a levest tovább.
- Ahogy puhul a hús, belekerülnek a megtisztított, felvágott zöldségek, zöldfűszerek, majd addig főzzük az alapanyagokat, amíg minden meg nem puhul - nagyjából 2,5-3 órán át. Közben kóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
- Ha megfőtt minden hozzávaló, a húst és a zöldségeket is vegyük ki a fazékból. A levest vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 5 percig, hogy letisztuljon, majd szűrjük át egy másik edénybe nagyon finom lyukú szűrő vagy gézlappal kibélelt szűrő segítségével.
- A leszűrt léből merjünk ki annyit, amennyiben meg tudjuk főzni a tésztát, főzzük ki a cérnametéltet.
- Tálaláskor tegyük külün tálcára a megfőtt zöldségeket és marharészeket, a levest merjük ki forrón, meghinthetjük friss petrezselyemmel is, tálalhatunk mellé csípős erős paprikát (akár hegyes zöldet, vagy darált pirosat).
- Receptkönyvben: 160
- Tegnapi nézettség: 732
- 7 napos nézettség: 4229
- Össznézettség: 72409
- Feltöltés dátuma: 2023. október 15.
Ajánló
Az igazán jó és erős húslevest legalább kettő, de nem ritkán három-ötfajta húsból készítik, melyek darabjai 60-70 dkg-osak, de éttermekben akár egy-egy kilósak is lehetnek. Leggyakrabban marhaszegyből, marhalábszárból, marhafartőből, velős csontból, bordából és a lapockából főzik. Otthoni körülmények között természetesen 2-3 marharészből is főzhető, én a receptben is szereplő marhalábszár, marhafartő vagy marhaszegy részekből ajánlom. A levesben főtt húsból önálló fogást is varázsolhatunk: szeleteljük fel, és tálaljuk a zöldségekkel, de készíthetünk mellé főtt burgonyát és különböző mártásokat (például fokhagymamártást, kapormártást, tormamártást vagy meggymártást).
Receptkategóriák
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A tökéletes marhahúsleves titka, hogy érdemes többféle marharészből, sok friss zöldséggel és lassú tűzön, hosszan, 2,5-3 órán át főzni. A húslevest főzés közben semmilyen körülmények között nem szabad megkeverni, mert zavaros lesz. Vasárnapi és ünnepi ebédek elmaradhatatlan fogása, cérnametélttel, friss petrezselyemzölddel, erős paprikával tálaljuk.