Kelkáposzta

A kelkáposzta közel áll a fejes káposztához, de annak sima leveleivel szemben a kelkáposzta levelei fodrosak, hólyagosak, erősebb zöld színűek. A hideget jobban viseli, ezért átteleltethető, jól tűri a szárazságot is. Nem savanyítható, és rosszabbul is tárolható a fejes káposztánál.
A kelkáposzta tipikus "nemszeretem" zöldség, főleg a gyerekek körében. Bár tápértéke jelentősebb, mint a fejes káposztáé, a főzés közben keletkező jellegzetes íze és illata miatt kevésbé népszerű alapanyag.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kelkáposzta (Brassica sabauda) a vadkáposzta egy termesztett változata, melyet már több mint ezer éve termesztenek Európában. Valószínűleg olasz származású, a feljegyzések szerint Savoyából vagy annak környékéről származik (angol neve: Savoy cabbage), a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven említik. Ma minden világrészben ismerik és termesztik. Magyarországi termesztési tájai elsősorban Mohács és Szentes környéke, de máshol is foglalkoznak vele. A kiskertek, fóliás gazdaságok kedvelt zöldsége. Mohács környékén áttelelő kelkáposztát is termesztenek, ezek zöld leveleit a hóból is lehet szedni.
Az elkészítési lehetőségei szűkösebbek, mint a fejeskáposztáé, hiszen sem nyersen salátának, sem télire, savanyításra nem használható. Leveleit, sőt az egész egyéves növényt használják fel ételek ízesítésére - egy jó húsleves vagy frankfurti elképzelhetetlen nélküle. Köménnyel fűszerezve, krumplival együtt főzve finom, olcsó lesz belőle a főzelék, de darált hússal, tejföllel, stb. rakott ételek is készíthetőek belőle. A kömény talán a leginkább hozzáillő fűszer.
Gyakorlatilag egész évben kapható a piacokon, zöldségeseknél, élelmiszerboltokban. A friss, élénk zöld, ress, peckes levelű egyedeket keressük. Télen szezonális, tipikus téli, jól eltárolható zöldség, így inkább nehezebb fogások alapanyaga.
Jelentős vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett béta-karotint is tartalmaz, főleg a külső, méregzöld takarólevelek. Rossz beidegződés, hogy ezeket legtöbbször eltávolítjuk, pedig az erős levélnyelét kivágva ugyanúgy használhatjuk, mint a növény többi részét, bár érdemes külön főzni a külső és a belső zsengébb leveleket. A szárazságot és a hideget is jól bírja, ezért a termesztése könnyebb, mint a fejes káposztáé. Fehérjében is dúsabb, tápanyagtartalma magasabb, mellé pedig könnyebben emészthető, nem akkora a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrokat, mint a fejes káposzta. Remek csonterősítő, gyulladáscsökkentő. Előnye továbbá, hogy nátriumban szegény, és 100 g-nak alig 30 kcal az energiatartalma, tehát diétázók is bátran fogyaszthatják.
Lehet a kelkáposztából frankfurti leves, vegán kelkáposztaleves vagy vegán rakott kel, gyors “töltött káposzta” édes paradicsomszósszal, göngyölt húsgombóc kapros-fokhagymás tejföllel, kelkáposzta-főzelék, meg is piríthatjuk polenta mellé, de zöld currys, kókuszos pirított rizshez is remek. A minestronénak és a sajtos rakott kelnek is alapja!
Még több kelkáposztás receptért görgess lejjebb!
Szinte egész évben kapható a piacokon, zöldségeseknél. A hideg hónapokban, télen szezonális.
Megfelelő körülmények között a késő őszi érésű fajták eltarthatók a következő friss termés megjelenéséig. Száráról levágva, hűtőszekrényben csak néhány napig tárolható.
fehérjetartalom
2 g
zsírtartalom
0.069 g
szénhidráttartalom
6.1 g
víztartalom
91 g
Foszfor
42 mg
Kalcium
35 mg
Magnézium
28 mg
Nátrium
28 mg
B6 vitamin
0.19 g
C vitamin
31 mg
Kolin
12.3 mg
Béta-karotin
600 µg
fehérje
2 g
Zsír
telített zsírsav
0.013 g
egyszeresen telített zsírsav
0.007 g
többszörösen telített zsírsav
0.049 g
ásványi anyagok
Kalcium
35 mg
Vas
0.4 mg
Magnézium
28 mg
Foszfor
42 mg
Nátrium
28 mg
Cink
0.27 mg
Réz
0.062 mg
Mangán
0.18 mg
Szelén
0.9 µg
szénhidrát
rost
3.1 g
cukor
2.27 g
víz
91 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.07 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.03 mg
Niacin - B3 vitamin
0.3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.187 mg
Folát
80 µg
Kolin
12.3 mg
Béta-karotin
600 µg
Lutein+zeaxantin
77 µg
E vitamin
0.17 mg
K vitamin
68.8 µg
A vitamin
50 µg
C vitamin
31 mg
B6 vitamin
0.19 g
Most kiderül, hogy lesz-e bármi változás vagy korlátozás az árrésstop miatt az Aldinál.
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
NosaltyA hétvégén már majszolhatod is a kanapén kuckózva, kiskanállal.
NosaltyA levesünkbe tej nem kerül, a főételünkbe hús, a sütinkbe pedig liszt, de nagyon finom lesz minden, higgyetek nekünk!
Nem, nem a sütési metódussal van feltétlen a gond, hanem már a húselőkészítéssel. Felejtsd el a nyers csirkemell apró csíkokra vágását, ha félsz, hogy kiszárad a hús, hagyd nagyobb darabban!
Ha szeretnél olcsó, mégis minőségi késeket a konyhádba, akkor érdemes lecsapnod erre az akcióra!
A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel. Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel. Hogy miért vadász a címe? Mert így ...
Túróval töltött palacsinták, vaníliás öntettel meglocsolva, és sütőben jól összesütve.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!