Svéd töltött káposzta, a kåldolmar
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Kristyán Fanni
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 5% Zsír
Tekercsek
-
42g darált sertéshús76 kcal
-
42g darált marhahús59 kcal
-
167g kelkáposzta36 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
12g rizs42 kcal
-
23g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
8g tej5 kcal
-
3g vaj24 kcal
-
17g méz51 kcal
Tálalás
-
33g áfonyadzsem93 kcal
-
50g marha alaplé0 kcal
-
7g vaj48 kcal
-
7g finomliszt24 kcal
-
25g főzőtejszín33 kcal
-
1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
502
kcal
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 5% Zsír
Tekercsek
-
250g darált sertéshús455 kcal
-
250g darált marhahús355 kcal
-
1000g kelkáposzta216 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
70g rizs251 kcal
-
140g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
50g tej28 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
100g méz304 kcal
Tálalás
-
200g áfonyadzsem556 kcal
-
300g marha alaplé0 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
150g főzőtejszín197 kcal
-
8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
3008
kcal
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 5% Zsír
Tekercsek
-
16 kcal
-
13 kcal
-
35.8g kelkáposzta8 kcal
-
6.1g vöröshagyma2 kcal
-
2.5g rizs9 kcal
-
5g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
1.8g tej1 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
-
3.6g méz11 kcal
Tálalás
-
7.2g áfonyadzsem20 kcal
-
10.8g marha alaplé0 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
-
5.4g főzőtejszín7 kcal
-
0.4g worcestershire-szósz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
107
kcal
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 23.1 g
Zsír
-
Összesen 18.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 655.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 294 mg
-
Nátrium 149 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.3 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 264.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 161 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 93 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 148 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 822 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Összesen
502
kcal
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 138.8 g
Zsír
-
Összesen 109.2 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 492 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3933.4 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 172 mg
-
Kálcium 659 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 403 mg
-
Foszfor 1763 mg
-
Nátrium 896 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 379.7 g
-
Cukor 213 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 1588.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 969 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 280 mg
-
D vitamin: 48 micro
-
K vitamin: 557 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 36 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 888 micro
-
Kolin: 567 mg
-
Retinol - A vitamin: 558 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4934 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 634 micro
Összesen
3008
kcal
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 141 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 177 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
107
kcal
Hozzávalók
Tekercsek
-
250 g darált sertéshús
-
250 g darált marhahús
-
1 nagy db vöröshagyma
-
70 g rizs
-
140 ml víz
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 csokor kakukkfű
-
50 ml tej
-
20 g vaj
Tálalás
-
3 dl marha alaplé
-
40 g vaj
-
40 g finomliszt
-
1.5 dl főzőtejszín
-
1 ek worcestershire-szósz
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
Tekercsek
- A rizst feltesszük dupla annyi sós vízbe főni, és hagyjuk kihűlni.
- A káposzta leveleit 3-5 percre lobogó vízbe mártjuk, majd háromszög alakban kivágjuk a szár vastag részét.
- A hagymát felaprítjuk, majd egy tálba szórjuk a darált húsok, a főtt rizs és a fűszerek mellé. Egynemű masszává gyúrjuk, ha szükséges, hozzáadhatjuk a tejet, hogy jobban összeálljon.
- A káposztaleveleket sorban megtöltjük a töltelékkel.
- Egy sütőtálba helyezzük őket, majd megkenjük a tekercsek tetejét mézzel, hogy szép barnára piruljon a tetejük. A mézet belekeverhetjük 2-3 deci alaplébe is, amivel aztán nyakon öntjük a káposztákat. Ezt az alaplevet később a barnamártásnál fel tudjuk használni.
- A tekercsekre helyezünk pár szál friss kakukkfüvet, valamint vajkockákat.
- 200 fokon sütjük őket kb. 45 percen keresztül, amíg el nem kezd pirulni a tetejük.
Tálalás
- A barnamártás elkészítéséhez használhatunk alaplevet, vagy a tekercsek sütéséről maradt folyadékot, ez azonban a méz miatt édesebb lesz.
- A felolvadt vajat összepirítjuk a liszttel, majd folyamatosan hozzáadagoljuk az alaplevünket. A szép szín eléréséért adjunk hozzá egy kevés Worcestershire-szószt.
- Amikor a mártás szépen besűrűsödött, utolsó lépésként adjuk hozzá a tejszínt is. Végül forraljunk rajta még egyet.
- Tálaljuk a tekercseket krumplipürével vagy főtt burgonyával, és öntsük nyakon őket a barnamártással. Ne felejtsük el a vörösáfonyaszószt és a svéd uborkasalátát sem, hiszen ezekkel lesz igazán ízletes az étel!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 14
- 7 napos nézettség: 76
- Össznézettség: 1113
- Feltöltés dátuma: 2023. december 12.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi főételek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kristyán Fanni
107 recept
A töltött káposzta a svédeknél is nemzeti ételnek számít, ők azonban máshogy készítik, mint mi. A fűszerezése és a mellé fogyasztott köret és szósz messziről sem hajaz kenyérre vagy tejfölre. Ha kíváncsi vagy, próbáld ki, milyen a skandinávok szerint ez az örök klasszikus!