Worcestershire-szósz

A Worcestershire szósz klasszikus, angol fűszerszósz, melyet a worcester-i Lea&Perrins vállalat 1837. augusztus 28. óta állít elő és forgalmaz. Napjainkban, Worcester szósz néven más cégek által forgalmazott utánzatok látnak napvilágot. Az eredeti angol termék összetevői: ecet, melasz, culor, só, szardella, indiai datolya (a tamarind, az indiai datolya olyan gyümölcs, amelynek savas húsát hűsítő vagy gyógyító italok készítéséhez használták) kivonat, hagyma, fokhagyma, valamint különböző fűszerek, többek között természetes aromák. A szószt min. 3 évig hordókban érlelik. A pontos összetevők és az eljárás a készítők titka maradt és marad. Az eredmény egy folyékony, sötétbarna, aromadús kivonat. A konyhában sokrétűen, elsősorban húsételek ízesítéséhez használják fel. Levesek, szószok, saláták, valamint italok, mint pl. a "Bloody Mary" koktél, fűszerezésére is szolgál.
Bármikor.
Hűvös helyen, eredeti csomagolásban
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
19.17 g
víztartalom
78.54 g
Nátrium
1300 mg
Kalcium
107 mg
Foszfor
60 mg
Magnézium
13 mg
C vitamin
13 mg
Kolin
2.7 mg
Niacin - B3 vitamin
0.7 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.13 mg
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
107 mg
Vas
5.3 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
60 mg
Nátrium
1300 mg
Cink
0.19 mg
Réz
0.2 mg
Szelén
0.5 µg
szénhidrát
cukor
10.03 g
víz
78.54 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.07 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.13 mg
Niacin - B3 vitamin
0.7 mg
Folát
8 µg
Kolin
2.7 mg
Retinol
1 µg
Alfa-karotin
1 µg
Béta-karotin
43 µg
Béta-kriptoxantin
3 µg
Lutein+zeaxantin
48 µg
E vitamin
0.08 mg
K vitamin
1 µg
A vitamin
5 µg
C vitamin
13 mg
A chiamag számos jótékony hatással bírhat az egészségre nézve, ám ez nem jelenti azt, hogy korlátlan mennyiségben fogyasztható.
NosaltyA medvehagyma igazi tavaszi csemege, ami remekül feldobja a már megszokott ízeket, ezért érdemes belecsempészni néhány ételbe, legalább kísérletező jelleggel. Március vége és április eleje hagyományosan a medvehagymaszezon legmeghatározóbbja, szóval irány az erdő, ha magad szednéd!
NosaltyMár készülnek a termelők, áruházláncok és viszonteladók a húsvétra, és bár nem várható fennakadás a tojásellátásban, érdemes nem az utolsó napokra hagyni a bevásárlást. Megtudtuk azt is, mennyibe kerül majd átlagosan egy tojás.
NosaltyKözeleg a tavasz, majd eljön a nyár is, szóval a télre behurcolt kinti növények lassan újra kikerülhetnek. Ezúttal a nagy kedvenc, a muskátli kerül górcső alá: következzen pár tipp, ami abban segít, hogy a telet követően sok-sok virágot hozzon.
A Sparban vásárolva meglepődhetünk a termékek árait vizsgálva. Pozitív értelemben.
A leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Jó, hát tudom, hogy van már pár aranygaluska receptünk, de ilyen még nincs! :) Nem a tésztában van a pláne, gyanítom, a nagymamámat is Horváth Ilona tanította aranygaluskát készíteni, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!