Szaftos szűzérmék sajtmártással
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
vicsys
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 13% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 22% Zsír
A húshoz
-
200g sertés szűzpecsenye218 kcal
-
46g újhagyma9 kcal
-
9g bacon33 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
15g zöldpaprika2 kcal
-
4g méz11 kcal
-
2 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
A sajtmártáshoz
-
25g vaj179 kcal
-
11g finomliszt41 kcal
-
250g tej140 kcal
-
100g sajt352 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A körethez
-
150g burgonya87 kcal
-
64g napraforgó olaj564 kcal
Összesen
1763
kcal
- 13% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 22% Zsír
A húshoz
-
400g sertés szűzpecsenye436 kcal
-
92g újhagyma18 kcal
-
17g bacon67 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
30g zöldpaprika5 kcal
-
7g méz21 kcal
-
4 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
A sajtmártáshoz
-
50g vaj359 kcal
-
23g finomliszt82 kcal
-
500g tej280 kcal
-
200g sajt704 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A körethez
-
300g burgonya173 kcal
-
128g napraforgó olaj1127 kcal
Összesen
3524
kcal
- 13% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 22% Zsír
A húshoz
-
22.2g sertés szűzpecsenye24 kcal
-
5.1g újhagyma1 kcal
-
0.9g bacon4 kcal
-
0.8g sertészsír8 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
1.7g zöldpaprika0 kcal
-
0.4g méz1 kcal
-
0.3g worcestershire-szósz0 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
A sajtmártáshoz
-
2.8g vaj20 kcal
-
1.3g finomliszt5 kcal
-
27.8g tej16 kcal
-
11.1g sajt39 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A körethez
-
16.7g burgonya10 kcal
-
7.1g napraforgó olaj63 kcal
Összesen
197
kcal
- 13% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 80.3 g
Zsír
-
Összesen 132.7 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 319 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3073.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 88 mg
-
Kálcium 995 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 983 mg
-
Nátrium 877 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 337.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 503 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 68 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 209 mg
-
Retinol - A vitamin: 482 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 261 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 372 micro
Összesen
1763
kcal
- 13% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 160.6 g
Zsír
-
Összesen 265.3 g
-
Telített zsírsav 91 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 102 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 54 g
-
Koleszterin 639 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6147.5 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 176 mg
-
Kálcium 1991 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 237 mg
-
Foszfor 1966 mg
-
Nátrium 1753 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 113.4 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 674.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1006 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 56 mg
-
C vitamin: 76 mg
-
D vitamin: 92 micro
-
K vitamin: 136 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 123 micro
-
Kolin: 417 mg
-
Retinol - A vitamin: 963 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 523 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 744 micro
Összesen
3524
kcal
- 13% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 14.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 341.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 111 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 37.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
197
kcal
Hozzávalók
A húshoz
-
40 dkg sertés szűzpecsenye
-
1 db újhagyma
-
1 szelet bacon
-
1 ek sertészsír
-
1 gerezd fokhagyma
-
0.3 db zöldpaprika
-
1 teáskanál méz
-
1 teáskanál worcestershire-szósz
-
3 dkg finomliszt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
majoranna ízlés szerint
-
kakukkfű ízlés szerint
A sajtmártáshoz
-
1.5 evőkanál finomliszt
-
0.5 l tej
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
A körethez
-
1.5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A húshoz
- Első lépésként elkészítjük a sajtmártást. (Én vegyesen használtam hozzá cheddar, ementáli, trappista, füstölt és kockasajtokat. Szerintem minél többféle kerül bele, annál zamatosabb lesz az íze.)Egy közepes méretű gyorsforraló edényben felmelegítjüka vajat,és hozzáadjuka lisztet. A liszt mennyiségének annyinak kell lenni, hogy az összes vajat felvegye. Körülbelül 2 percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és reszelünk hozzá egy csipetnyi szerecsendiót is. Vigyázzunk, hogy meg ne égjen, ezért folyamatosan keverni kell!
- Apránként tejjel felengedjük,és addig főzzük, amíg el nem kezdbesűrűsödni. Ekkorhozzáadjuk a reszelt- tördelt sajtokat,és folyamatosan kevergetjük, amíg egy homogén, csomómentes masszává össze nem áll. Ha kell, öntünk hozzá annyi tejet, hogy folyós, mártás állagú legyen.
- Második lépéskénta hússzeleteketkészítjük el.A bacon szalonnát apró kockákra vágjuk, az újhagymát, fokhagymát vékony szeletekre, a zöldpaprikát pedig szintén apró kockákra daraboljuk.
- A zsíron megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymákat és a paprikát. Kis lángon jól megdinszteljük. Szűrőkanállal kiszedjük a zsírból.
- A szűzérmét egy-másfél ujjnyi karikákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk,és meghintjük nagyon kevés őrölt majoránnával.
- A szeleteket lisztbe forgatjuk, majd a meleg zsíron hirtelen átsütjük mindkét oldalán. Nem kell készre sütni, csak egy-két percig pirítani,amíg éppen színt kap a hús. Egyszerre ne tegyünk sok húst az edénybe, mertha levet enged,akkor csak főni fog, nem pirulni.
- A megpirult hússzeleteket is kiszedjük a hagymás alaphoz. Ezután beletesszük a worcestershire szószt, a mézet,és egy jó nagy csipet szárított kakukkfüvet morzsolunk bele. Visszaöntjük a hagymás alapot a hússzeletekkel együtt, ügyelve, hogy a drága, ízletes húslé is visszakerüljön.
- Pici vízzel felöntjük,és nagyon puhára pároljukúgy, hogy villával könnyedén szét lehessen nyomni. A húsnak nem kell sok idő a puhuláshoz, 15-20 perc alatt biztosan elkészül. Ha kell, egy kis sóval még utána ízesíthetjük.
- Harmadik lépésben a burgonyákat meghámozzuk, kockára vágjuk,és bő olajban aranysárgára sütjük. Tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla.
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 277
- Tegnapi nézettség: 96
- 7 napos nézettség: 465
- Össznézettség: 119956
- Feltöltés dátuma: 2013. március 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
vicsys
13 recept
A kedvesemmel a sertéskarajt csonttal egyben vesszük, és sokszor rajtamarad a szűz, amit hívnak tüskének vagy nyuszinak is. Már untuk a sárgaleves-lapos hús kombinációt, ezért próbáltunk valami különleges és ízletes ételt készíteni. Az utolsó cseppig elfogyott, ezért állíthatom, hogy igazán jól sikerült! Jó étvágyat kívánok mindazoknak, akik elkészítik ezt a gyors és ízletes ételt!