Sertés szűzpecsenye

A sertés szűzpecsenye nem egy hétköznapi, olcsó húsfajta, de néha megéri venni a kedvenc hentesünktől, mert egy nagyon gyorsan elkészülő alapanyag, ezerféleképpen lehet variálni, ráadásul különlegesebb alkalmakra is tökéletes választás!
A sertés szűzpecsenye az egyik legkönnyebben kezelhető része a sertésnek, készíthetjük serpenyőben vagy sütőben, szeletelve, egészben vagy akár töltve is. Tálalhatunk mellé sokféle köretet: krumplit, zsemlegombócot, salátát, gombamártást vagy akár hagymalekvárt is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A szűzpecsenye, szűzérme vagy sertésszűz egy hosszú, vékony izom, amely a karaj mellett található. A sertéshús egyik legnemesebb része, amit egészben is lehet sütni, de aprópecsenyének is kiváló színhús.
A tökéletes szűzérmeszeletek elkészítéséhez az első és legfontosabb lépés a hús előkészítése, ami két részből áll: a hús hártyázása és formára vágása. Vágjuk le egy éles késsel az inas, zsírosabb, mócsingósabb részeket, távolítsuk el a húson végigfutó kékhártyát, majd szeleteljük nagyjából ujjnyi vastagságú, 1,5-2 centis szeletekre! Ez utóbbi azért fontos, hogy a hús egyenletesen tudjon átsülni, és ne száradjon ki.
Az előkészítés után sózzuk-borsozzuk a húst, majd egy felmelegített serpenyőben, kevés olajon pirítsuk mindkét oldalát 2-2 percig. Ezt követően két lehetőségünk van: tegyünk a serpenyőbe vajat, fűszerezzük tovább rozmaringgal, kakukkfűvel, fokhagymával, esetleg zsályával, majd süssük még pár percig, miközben folyamatosan locsolgatjuk a húsok tetejét is. A másik lehetőség szerint, a pirítás után tegyük a serpenyőt egy 200 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 10-15 percig. Utóbbinál fontos, hogy miután elkészült az ételünk, pihentessük 15 percig, és csak utána tálaljuk!
Készíthetünk a hús mellé petrezselymes krumplit, rizst, krumplipürét, zöldbabot, grillezett zöldségeket, áfonyaöntetet vagy egy isteni salátát.
Ha nem szeretnénk natúran elkészítve fogyasztani, akkor érdemes kísérletezni vele, süssünk-főzzünk belőle almás sertésszüzet, Wellington szűzpecsenyét, sertésszűzfalatokat, mézes-mustáros verziót, de akár a lecsó is nagyon jól áll neki!
Még több sertés szűzpecsenyés receptért görgess lejjebb!
Az év bármelyik napján megvehetjük a boltok hűtőpultjaiból, de ha igazán ízletes fogást szeretnénk készíteni, érdemes egy megbízható hentestől beszereznünk a vacsora fő alapanyagát. Figyeljünk rá, hogy szép, soványabb darabot válasszunk, így kevesebb munkánk lesz a hús előkészítése során.
Vásárlásból hazaérkezve egyből kerüljön a hűtőbe. Ha pár napon belül nem használjuk fel a húst, akkor érdemes a mélyhűtőbe áttenni, ahol jóval tovább eláll.
fehérjetartalom
20.95 g
zsírtartalom
65001.857 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
76 g
Foszfor
247 mg
Nátrium
53 mg
Magnézium
27 mg
Kalcium
5 mg
B6 vitamin
0.777 g
Kolin
80.8 mg
Niacin - B3 vitamin
6.684 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.998 mg
fehérje
20.95 g
Zsír
telített zsírsav
0.698 g
egyszeresen telített zsírsav
0.792 g
többszörösen telített zsírsav
0.367 g
koleszterin
65 g
ásványi anyagok
Kalcium
5 mg
Vas
0.98 mg
Magnézium
27 mg
Foszfor
247 mg
Nátrium
53 mg
Cink
1.89 mg
Réz
0.09 mg
Mangán
0.015 mg
Szelén
30.8 µg
szénhidrát
víz
76 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.998 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.342 mg
Niacin - B3 vitamin
6.684 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.846 mg
Kolin
80.8 mg
E vitamin
0.22 mg
D vitamin
8 µg
B12 vitamin
0.51 µg
B6 vitamin
0.777 g
Úgy sejtjük, ti is nagyon vártátok már a (naptári) tavaszt, ami nemcsak a melengető napsütésben és kedvezőbb időjárásban, hanem a gasztroprogramok terén is sok boldogságot hoz. Nem telhet hétvége eseménytelenül, ezért már mutatjuk is, mire számíthattok a tavasz első hónapjában! Tényleg nagyon sokszínű és jóízű lesz!
NosaltyÉs te vajon milyen étel lennél, ha választhatnál? Rántott hús? Egy hatalmas pizza? Vagy egy nagy francia krémes? Ezúttal a csillagok adják meg a választ erre az égető kérdésre!
NosaltyHa az ablakon kitekintünk, láthatjuk, hogy nagy erőkkel érkezik a tavasz: szellőztessünk egyet, és engedjük be a megújulás és frissesség évszakát a konyhánkba is! Az alábbi gyors receptek segítségünkre lesznek ebben.
NosaltyNyírségi, legényfogó, májgaluska, csülkös bableves vagy Újházi? Megannyi csodás magyaros levest hoztunk, tele sűrűjével, de könnyedebb főételek és nagyon krémes édességek is járulnak hozzájuk, minden egyes napra a héten.
A szupermarketek és delikátboltok útvesztőiben könnyen el lehet veszni, ha a legjobb olajat keressük a sütéshez. Most 6 séf mondja meg a tutit: egy általunk kevésbé ismert, de annál előnyösebb élettani hatású növényi olaj az ő választásuk.
Naponta érkeznek a hírek a nyugdíjasokat érintő, tejtermék-, zöldség- és gyümölcsvásárlás utáni áfa-visszatérítésről, és annak várható nehézségeiről. A kormány közleménye új részleteket közölt.
Gyerekkorunk meghatározó élménye a csudagusztán babot falatozó Bud Spencer és Terence Hill. És hát nem is tévedtek kedvenceink, mert a paradicsomos-hagymás bab az egyik leggyorsabb és ...
Ezt a receptet egy étteremből rendeltük, a szórólapon megnéztem a hozzávalókat, és ez alapján elkészítettem otthon is. Nagyon finom, picit pikáns étel az uborkától!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!