A Brassói
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Réthly Dávid
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
A sült fokhagymához
A burgonyához
-
125g burgonya72 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
1g rozmaring1 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
A brassói alaphoz
-
491 kcal
-
78g sonkahagyma28 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
25g tv-paprika4 kcal
-
15g kápia paprika3 kcal
-
3 kcal
-
0 kcal
-
125g sertés szűzpecsenye136 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
75g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
5g csírák2 kcal
Összesen
852
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
A sült fokhagymához
A burgonyához
-
500g burgonya289 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
3g rozmaring4 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
A brassói alaphoz
-
300g kolozsvári szalonna1965 kcal
-
312g sonkahagyma114 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
60g kápia paprika13 kcal
-
13 kcal
-
0 kcal
-
500g sertés szűzpecsenye545 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
300g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
20g csírák9 kcal
Összesen
3415
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
A sült fokhagymához
A burgonyához
-
22.3g burgonya13 kcal
-
0.4g olívaolaj3 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0.1g rozmaring0 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
A brassói alaphoz
-
13.4g kolozsvári szalonna88 kcal
-
13.9g sonkahagyma5 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
4.5g tv-paprika1 kcal
-
2.7g kápia paprika1 kcal
-
0.7g sűrített paradicsom1 kcal
-
0 kcal
-
22.3g sertés szűzpecsenye24 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13.4g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
0.9g csírák0 kcal
Összesen
153
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.5 g
Zsír
-
Összesen 65.1 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 164 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1389.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 78 mg
-
Foszfor 493 mg
-
Nátrium 686 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 374.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 64 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 125 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 292 micro
-
β-crypt 62 micro
-
Likopin 1151 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
852
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 142.1 g
Zsír
-
Összesen 260.4 g
-
Telített zsírsav 96 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 121 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 655 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5557.8 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 173 mg
-
Kálcium 329 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 312 mg
-
Foszfor 1970 mg
-
Nátrium 2743 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 126.5 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 1496.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 313 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 255 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 54 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 171 micro
-
Kolin: 502 mg
-
Retinol - A vitamin: 197 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 1168 micro
-
β-crypt 247 micro
-
Likopin 4602 micro
-
Lut-zea 361 micro
Összesen
3415
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 248.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 122 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 206 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
153
kcal
Hozzávalók
A sült fokhagymához
A burgonyához
-
1 ek olívaolaj
-
1 ízlés szerint só
-
1 ízlés szerint bors
-
1 ízlés szerint kakukkfű
-
1 ek rozmaring
-
2 ek vaj
-
1 ízlés szerint petrezselyem
A brassói alaphoz
-
30 dkg kolozsvári szalonna
-
4 db sonkahagyma
-
6 gerezd fokhagyma
-
1 db tv-paprika
-
0.5 db kápia paprika
-
1 ek sűrített paradicsom
-
1 tk füstölt pirospaprika
-
0.5 kg sertés szűzpecsenye
-
1 ízlés szerint só
-
1 ízlés szerint bors
-
3 dl víz
A tálaláshoz
Elkészítés
A sült fokhagymához
- A fokhagyma gerezdeket egy alufóliába, vagy sütőpapírba csavarjuk egy löttyintésnyi olajjal, sóval-borssal, majd 45 percig sütjük.
A burgonyához
- A burgonyákat megtisztítjuk, majd egy tepsibe rakjuk. Meglocsoljuk egy kevés olajjal, sózzuk-borsozzuk, fűszerezzük friss kakukkfűvel és rozmaringgal, majd jól összekeverjük.
- A sütőbe rakjuk, a fokhagyma mellé és kb. 30 perc alatt puhára sütjük.
- A sütőből kivéve félbe és/vagy negyedekbe vágjuk, majd egy nagyobb serpenyőbe, habzó vajban, az aprított petrezselyemmel átforgatjuk.
A brassói alaphoz
- A szalonnát a lehető legapróbb kockákra aprítjuk, majd egy nagy serpenyőben addig sütjük, míg kiengedi a zsírját. Közben a hagymákat és paprikákat felaprítjuk.
- A ropogós szalonnára dobjuk a felaprított sonkahagymát, majd üvegesre pároljuk. A fokhagymával folytatjuk a sort, és további 1-2 perc pároljuk/pirítjuk.
- Hozzáadjuk az apró kockákra vágott paprikákat is, és jól lepírítjuk.
- Mehet bele a sűrített paradicsom, jól elkeverjük, lepirítjuk, majd felöntjük az egészet 1dl vízzel. A kevés füstölt fűszerpaprikával folytatjuk, majd gyakori kavargatás mellett megvárjuk míg elpárolódik a víz, majd még legalább kétszer megismételjük. Sűrű szaftot kell kapnunk, akárcsak egy jó pörköltnél.
- Közben a sertésszüzet megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, meglocsoljuk egy kevés olajjal, sózzuk-borsozzuk és egy forró, száraz serpenyőben, több részletben lepirítjuk.
- Ha elkészült a brassói alapunk rádobjuk a lepirított hússzeleteket és jól átforgatjuk.
- Ha mindent jól csináltunk, akkor közben elkészült a sült fokhagymánk, és a burgonyánk is, szóval nincs más hátra, mint a tálalás.
A tálaláshoz
- A borsócsírával és a sült fokhagymával tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 342
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 74
- Össznézettség: 34982
- Feltöltés dátuma: 2021. szeptember 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Réthly Dávid
32 recept
Biztosan ismerős a mondás, miszerint étteremben nem szabad brassóit rendelni, mert mindenféle maradékot dobálnak bele. Aztán ott van az örök vita, borsóval vagy nélküle? Csirkéből, sertésből, esetleg bélszínből? Megannyi kérdés, és még ennél is több „az igazi brassói aprópecsenye” elnevezésű recepttel találkozhatunk az interneten, pedig akárcsak egy jó pörköltnél, vagy halászlénél, itt is mindenkinek a sajátja az „igazi”, az „eredeti”. Én nem is akarom újra feltalálni a brassóit, csak elmesélni, hogy miután kipróbáltam ezt a verziót, biztos, hogy mostantól csak így fogom készíteni!