r
Nosalty Logó

A Brassói

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Réthly Dávid
A Brassói
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A sült fokhagymához

A burgonyához

A brassói alaphoz

A tálaláshoz

Összesen 852 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A sült fokhagymához

A burgonyához

A brassói alaphoz

A tálaláshoz

Összesen 3415 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A sült fokhagymához

A burgonyához

A brassói alaphoz

A tálaláshoz

Összesen 153 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.5 g

Zsír

  • Összesen
    65.1 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    164 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1389.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    493 mg
  • Nátrium
    686 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    374.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    64 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    125 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    292 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    1151 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 852 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    142.1 g

Zsír

  • Összesen
    260.4 g
  • Telített zsírsav
    96 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    121 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    655 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5557.8 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    173 mg
  • Kálcium
    329 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    312 mg
  • Foszfor
    1970 mg
  • Nátrium
    2743 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    126.5 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1496.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    313 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    255 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    54 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    171 micro
  • Kolin:
    502 mg
  • Retinol - A vitamin:
    197 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1168 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    4602 micro
  • Lut-zea
    361 micro
Összesen 3415 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    248.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    122 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    206 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 153 kcal

Hozzávalók

A sült fokhagymához

A burgonyához

A brassói alaphoz

A tálaláshoz

Elkészítés

A sült fokhagymához

  1. A fokhagyma gerezdeket egy alufóliába, vagy sütőpapírba csavarjuk egy löttyintésnyi olajjal, sóval-borssal, majd 45 percig sütjük.

A burgonyához

  1. A burgonyákat megtisztítjuk, majd egy tepsibe rakjuk. Meglocsoljuk egy kevés olajjal, sózzuk-borsozzuk, fűszerezzük friss kakukkfűvel és rozmaringgal, majd jól összekeverjük.
  2. A sütőbe rakjuk, a fokhagyma mellé és kb. 30 perc alatt puhára sütjük.
  3. A sütőből kivéve félbe és/vagy negyedekbe vágjuk, majd egy nagyobb serpenyőbe, habzó vajban, az aprított petrezselyemmel átforgatjuk.

A brassói alaphoz

  1. A szalonnát a lehető legapróbb kockákra aprítjuk, majd egy nagy serpenyőben addig sütjük, míg kiengedi a zsírját. Közben a hagymákat és paprikákat felaprítjuk.
  2. A ropogós szalonnára dobjuk a felaprított sonkahagymát, majd üvegesre pároljuk. A fokhagymával folytatjuk a sort, és további 1-2 perc pároljuk/pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott paprikákat is, és jól lepírítjuk.
  4. Mehet bele a sűrített paradicsom, jól elkeverjük, lepirítjuk, majd felöntjük az egészet 1dl vízzel. A kevés füstölt fűszerpaprikával folytatjuk, majd gyakori kavargatás mellett megvárjuk míg elpárolódik a víz, majd még legalább kétszer megismételjük. Sűrű szaftot kell kapnunk, akárcsak egy jó pörköltnél.
  5. Közben a sertésszüzet megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, meglocsoljuk egy kevés olajjal, sózzuk-borsozzuk és egy forró, száraz serpenyőben, több részletben lepirítjuk.
  6. Ha elkészült a brassói alapunk rádobjuk a lepirított hússzeleteket és jól átforgatjuk.
  7. Ha mindent jól csináltunk, akkor közben elkészült a sült fokhagymánk, és a burgonyánk is, szóval nincs más hátra, mint a tálalás.

A tálaláshoz

  1. A borsócsírával és a sült fokhagymával tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 342
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 74
  • Össznézettség: 34982
  • Feltöltés dátuma: 2021. szeptember 08.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Brassói
Réthly Dávid 32 recept

Biztosan ismerős a mondás, miszerint étteremben nem szabad brassóit rendelni, mert mindenféle maradékot dobálnak bele. Aztán ott van az örök vita, borsóval vagy nélküle? Csirkéből, sertésből, esetleg bélszínből? Megannyi kérdés, és még ennél is több „az igazi brassói aprópecsenye” elnevezésű recepttel találkozhatunk az interneten, pedig akárcsak egy jó pörköltnél, vagy halászlénél, itt is mindenkinek a sajátja az „igazi”, az „eredeti”. Én nem is akarom újra feltalálni a brassóit, csak elmesélni, hogy miután kipróbáltam ezt a verziót, biztos, hogy mostantól csak így fogom készíteni!

Hozzávalók

A sült fokhagymához

A burgonyához

A brassói alaphoz

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...