Sonkahagyma

A sonkahagyma hosszúkás, hengeres formájú barnás, lilás vagy vöröses héjú, kisebb méretű hagyma. Gyakran keverik a salottahagymával. Igaz, hogy enyhébb, lágyabb ízű, mint a vöröshagyma, de közel sem olyan kifinomultan édeskés, mint a salotta.
A sonkahagyma íze nagyon kellemes, nem csípős, édeskés, épp ezért salátákba, illetve mártásokba, szendvicsekbe jobb választás, mint a vörös- vagy lila hagyma. Nyersen is nagyon finom, és jól tolerálható, de sokan főzéshez is ezt a fajtát használják. Náluk drágább, ritkábban beszerezhető.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A sonkahagyma egy különleges aromával rendelkező, hosszúkás-hengeres formájú, sárgás külső héjú hagymaféle. Húsa tömött, fehér. Jól szeletelhető. Frissességének és ropogós textúrájának köszönhetően a sonkahagyma tökéletesen illeszkedik a salátákhoz, amelyek így még ízletesebbek és gazdagabbak lesznek. Édeskés, enyhe ízvilágú, finom, kivételesen jó ízű salátahagyma.
Keressük a sonkahagymát különlegesebb zöldségeseknél, termelőknél a piacon, vagy nagyobb áruházak zöldséges részlegén. Kevésbé elterjedt nálunk, így drágább is. Feszes, kemény darabokat válasszunk, sose legyenek puhák, mert az rothadást jelenthet.
A sonkahagyma a vöröshagymához hasonlóan tartalmaz B1-, B2- és C-vitamint, kéntartalmú vegyületeket, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, foszfort, kalciumot, szelént és cinket. Energiaszegény: 100 grammban csak 38 kalória van. A hagyma héjában lévő természetes antihisztamin, a kvercetin, hatékonyan gátolja a gyulladásos bélbetegség esetében egyes ételek által okozott allergiás tüneteket. Ha a hagymát héjával együtt tesszük a levesbe, a kvercetin kioldódik a héjából. A magas koleszterinszint csökkentésére és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is kiváló. Baktériumölő hatóanyagainak köszönhetően a köhögés kiváló ellenszere például a hagymatea.
A sonkahagymának is vannak antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes vegyületekei, ugyanakkor kisebb koncentrációban, mint a vöröshagymának, hiszen minél csípősebb a hagyma íze és illata, annál magasabb az antioxidánsértéke.
Sonkahagymával készülhet többek közt különleges új-guineai kókuszos édesburgonya, azaz Kaukau, pirított rizs ananásszal, rákkal és kesudióval, rozmaringos májpástétom vörösborban párolt körtével, lazac roston, habos fehérbormártással, de maradékmentő libahúsos linguine, pirított csirkés-gombás szendvics borsos-mustáros szósszal, sőt, akár brassói is.
Még több sonkahagymás receptért görgess lejjebb!
A sonkahagyma szezontól függetlenül kapható a különlegesebb zöldségeseknél, nagyobb élelmiszerboltokban.
Sötét, hűvös helyen tároljuk, és vigyázzunk, mert a vöröshagymánál gyorsabban romlik.
fehérjetartalom
1.1 g
zsírtartalom
0.072 g
szénhidráttartalom
9.34 g
víztartalom
89.11 g
Foszfor
29 mg
Kalcium
23 mg
Magnézium
10 mg
Nátrium
4 mg
B6 vitamin
0.12 g
C vitamin
7.4 mg
Kolin
6.1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.123 mg
fehérje
1.1 g
Zsír
telített zsírsav
0.042 g
egyszeresen telített zsírsav
0.013 g
többszörösen telített zsírsav
0.017 g
ásványi anyagok
Kalcium
23 mg
Vas
0.21 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
29 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.17 mg
Réz
0.039 mg
Mangán
0.129 mg
Szelén
0.5 µg
szénhidrát
rost
1.7 g
cukor
4.24 g
víz
89.11 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.046 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.027 mg
Niacin - B3 vitamin
0.116 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.123 mg
Folát
19 µg
Kolin
6.1 mg
Béta-karotin
1 µg
Lutein+zeaxantin
4 µg
E vitamin
0.02 mg
K vitamin
0.4 µg
C vitamin
7.4 mg
B6 vitamin
0.12 g
Már készülnek a termelők, áruházláncok és viszonteladók a húsvétra, és bár nem várható fennakadás a tojásellátásban, érdemes nem az utolsó napokra hagyni a bevásárlást. Megtudtuk azt is, mennyibe kerül majd átlagosan egy tojás.
NosaltySajnos a kisboltokat meglehetősen negatívan érinti az árrésstop.
NosaltyA korábban titkolt beszállítói árak az árrésstop bevezetése óta szép lassan látszanak kirajzolódni. Ez a jelenség az összes élelmiszeripari szereplőt igen kínosan érintheti.
NosaltyKözeleg a tavasz, majd eljön a nyár is, szóval a télre behurcolt kinti növények lassan újra kikerülhetnek. Ezúttal a nagy kedvenc, a muskátli kerül górcső alá: következzen pár tipp, ami abban segít, hogy a telet követően sok-sok virágot hozzon.
A Sparban vásárolva meglepődhetünk a termékek árait vizsgálva. Pozitív értelemben.
A leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Jó, hát tudom, hogy van már pár aranygaluska receptünk, de ilyen még nincs! :) Nem a tésztában van a pláne, gyanítom, a nagymamámat is Horváth Ilona tanította aranygaluskát készíteni, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!