Sonkahagyma

Sonkahagyma

Leírás

Sonkahagyma – receptek, leírás, tippek

A sonkahagyma hosszúkás, hengeres formájú barnás, lilás vagy vöröses héjú, kisebb méretű hagyma. Gyakran keverik a salottahagymával. Igaz, hogy enyhébb, lágyabb ízű, mint a vöröshagyma, de közel sem olyan kifinomultan édeskés, mint a salotta.

A sonkahagyma íze nagyon kellemes, nem csípős, édeskés, épp ezért salátákba, illetve mártásokba, szendvicsekbe jobb választás, mint a vörös- vagy lila hagyma. Nyersen is nagyon finom, és jól tolerálható, de sokan főzéshez is ezt a fajtát használják. Náluk drágább, ritkábban beszerezhető.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a sonkahagyma?

A sonkahagyma egy különleges aromával rendelkező, hosszúkás-hengeres formájú, sárgás külső héjú hagymaféle. Húsa tömött, fehér. Jól szeletelhető. Frissességének és ropogós textúrájának köszönhetően a sonkahagyma tökéletesen illeszkedik a salátákhoz, amelyek így még ízletesebbek és gazdagabbak lesznek. Édeskés, enyhe ízvilágú, finom, kivételesen jó ízű salátahagyma.

Hogyan vásároljuk?

Keressük a sonkahagymát különlegesebb zöldségeseknél, termelőknél a piacon, vagy nagyobb áruházak zöldséges részlegén. Kevésbé elterjedt nálunk, így drágább is. Feszes, kemény darabokat válasszunk, sose legyenek puhák, mert az rothadást jelenthet.

Mire jó a sonkahagyma?

A sonkahagyma a vöröshagymához hasonlóan tartalmaz B1-, B2- és C-vitamint, kéntartalmú vegyületeket, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, foszfort, kalciumot, szelént és cinket. Energiaszegény: 100 grammban csak 38 kalória van. A hagyma héjában lévő természetes antihisztamin, a kvercetin, hatékonyan gátolja a gyulladásos bélbetegség esetében egyes ételek által okozott allergiás tüneteket. Ha a hagymát héjával együtt tesszük a levesbe, a kvercetin kioldódik a héjából. A magas koleszterinszint csökkentésére és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is kiváló. Baktériumölő hatóanyagainak köszönhetően a köhögés kiváló ellenszere például a hagymatea.

A sonkahagymának is vannak antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes vegyületekei, ugyanakkor kisebb koncentrációban, mint a vöröshagymának, hiszen minél csípősebb a hagyma íze és illata, annál magasabb az antioxidánsértéke.

Mi készülhet a sonkahagymából?

Sonkahagymával készülhet többek közt különleges új-guineai kókuszos édesburgonya, azaz Kaukau, pirított rizs ananásszal, rákkal és kesudióval, rozmaringos májpástétom vörösborban párolt körtével, lazac roston, habos fehérbormártással, de maradékmentő libahúsos linguine, pirított csirkés-gombás szendvics borsos-mustáros szósszal, sőt, akár brassói is.

Még több sonkahagymás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A sonkahagyma szezontól függetlenül kapható a különlegesebb zöldségeseknél, nagyobb élelmiszerboltokban.

hogyan tároljam

Sötét, hűvös helyen tároljuk, és vigyázzunk, mert a vöröshagymánál gyorsabban romlik.

100g Sonkahagyma

fehérjetartalom

1.1 g

zsírtartalom

0.072 g

szénhidráttartalom

9.34 g

víztartalom

89.11 g

gramm sonkahagyma?

Top ásványi anyagok

Foszfor

29 mg

Kalcium

23 mg

Magnézium

10 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.12 g

C vitamin

7.4 mg

Kolin

6.1 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.123 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.1 g

Zsír

telített zsírsav

0.042 g

egyszeresen telített zsírsav

0.013 g

többszörösen telített zsírsav

0.017 g

ásványi anyagok

Kalcium

23 mg

Vas

0.21 mg

Magnézium

10 mg

Foszfor

29 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.17 mg

Réz

0.039 mg

Mangán

0.129 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

rost

1.7 g

cukor

4.24 g

víz

89.11 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.046 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.027 mg

Niacin - B3 vitamin

0.116 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.123 mg

Folát

19 µg

Kolin

6.1 mg

Béta-karotin

1 µg

Lutein+zeaxantin

4 µg

E vitamin

0.02 mg

K vitamin

0.4 µg

C vitamin

7.4 mg

B6 vitamin

0.12 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!