Erdei gombás rizottó
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
67g rizottó rizs239 kcal
-
167g zöldség alaplé12 kcal
-
33g fehérbor27 kcal
-
26g sonkahagyma9 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
2g vaj17 kcal
-
30g galambgomba6 kcal
-
23g rókagomba7 kcal
-
23g vargánya gomba5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
13g vaj96 kcal
-
23g parmezán sajt91 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
Összesen
545
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
400g rizottó rizs1432 kcal
-
1000g zöldség alaplé70 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
-
156g sonkahagyma57 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
180g galambgomba38 kcal
-
140g rókagomba45 kcal
-
140g vargánya gomba30 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
140g parmezán sajt549 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
Összesen
3279
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
16.1g rizottó rizs58 kcal
-
40.3g zöldség alaplé3 kcal
-
8.1g fehérbor7 kcal
-
6.3g sonkahagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.6g vaj4 kcal
-
7.3g galambgomba2 kcal
-
5.6g rókagomba2 kcal
-
5.6g vargánya gomba1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
-
5.6g parmezán sajt22 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
Összesen
133
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 23.2 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1483.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 297 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 301 mg
-
Nátrium 817 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 137.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 170 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 152 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
545
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.6 g
Zsír
-
Összesen 139.3 g
-
Telített zsírsav 72 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 297 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8902.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 126 mg
-
Kálcium 1783 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 237 mg
-
Foszfor 1806 mg
-
Nátrium 4905 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 361.1 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 826.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 933 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 345 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 34 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1021 micro
-
Kolin: 112 mg
-
Retinol - A vitamin: 912 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 243 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
3279
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 359 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 198 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
133
kcal
Hozzávalók
-
400 g rizottó rizs
-
1 l zöldség alaplé
-
2 db sonkahagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 ek vaj
-
180 g galambgomba
-
140 g vargánya gomba
-
só ízlés szerint
-
80 g vaj
-
3 ek olívaolaj
Elkészítés
- A megtisztított gombákat egyforma méretűre vágjuk, sózzuk és egy serpenyőben kevés olívaolajon megpároljuk. Az alaplevet felforrósítjuk és melegen tartjuk.
- Egy vastag falú edényben evőkanálnyi vajat két evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, az összeaprított sonkahagymát és a fokhagymát puhára pároljuk benne.
- Hozzáadjuk a (mosatlan!) rizst, üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a borral, közben folyamatosan keverjük.
- Miután a rizs a bort magába szívta, a forró alapléből kanalazunk a rizshez és megállás nélkül keverjük. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek, vagy amíg az alaplé el nem fogy (szükség esetén kis forró vizet is adhatunk a végén a rizshez). Ezen a ponton adjuk hozzá a gombát és a zöldfűszert a rizshez.
- Zárásként pedig hozzákeverjük a vajat és a parmezánt. Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk. Utána azonnal fogyasztjuk.
- Receptkönyvben: 636
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 60
- Össznézettség: 98405
- Feltöltés dátuma: 2008. augusztus 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Petra
537 recept
Gyönyörűséges látvány fogadott szombaton a piacon: nagy kupacokban álló, különféle, finomabbnál-finomabb erdei gombák. Került a kosaramba galambgomba, vargánya, és rókagomba is. Ebből készült ebédre a vegyes erdei gombás rizottó, melyet a szokásától eltérően nem petrezselyemmel, hanem zsályával ízesítettem.