Galambgomba
Leírás
A galambgombának több fajtája van, ezek egy része enyhén mérgező. Kalapjuk többféle színű lehet, a tönk fehér, húsuk törékeny. A galambgombák ízükkel jelzik, hogy mérgező tulajdonságuk van, vagy egyszerűen nem elég finomak. Ehető a kékhátú, varashátú, sárgásbarna, ráncos és a mézszagú galambgomba. Kitűnő alapanyag gombapaprikáshoz vagy leveshez, de legjobban mindig más gombákkal együtt érvényesül.
Mikor vegyem
A galambgomba különböző fajtái nyáron és ősszel teremnek, de szárított változata egész évben megtalálható a hipermarketek polcain.
hogyan tároljam
Száraz, hűvös helyen.
100g Galambgomba
fehérjetartalom
3.09 g
zsírtartalom
0.21 g
szénhidráttartalom
3.26 g
víztartalom
92.45 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
86 mg
Magnézium
9 mg
Nátrium
5 mg
Kalcium
3 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.104 g
Kolin
17.3 mg
Niacin - B3 vitamin
3.607 mg
C vitamin
2.1 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
3.09 g
Zsír
telített zsírsav
0.05 g
többszörösen telített zsírsav
0.16 g
ásványi anyagok
Kalcium
3 mg
Vas
0.5 mg
Magnézium
9 mg
Foszfor
86 mg
Nátrium
5 mg
Cink
0.52 mg
Réz
0.318 mg
Mangán
0.047 mg
Szelén
9.3 µg
szénhidrát
rost
1 g
cukor
1.98 g
víz
92.45 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.081 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.402 mg
Niacin - B3 vitamin
3.607 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.497 mg
Folát
17 µg
Kolin
17.3 mg
E vitamin
0.01 mg
D vitamin
7 µg
B12 vitamin
0.04 µg
C vitamin
2.1 mg
B6 vitamin
0.104 g