Rókagomba

Rókagomba

Leírás

Rókagomba – receptek, leírás, tippek

A rókagomba egy igen népszerű és ízletes gombafajta, mely különleges alakjával és jellegzetes sárga, narancssárga vagy barna színével tűnik ki a gombák közül. Általában az erdők mélyén, fák tövében található meg. Sokan kedvelik enyhén fűszeres illata és különleges, kissé borsos íze miatt.

A rókagomba nagy népszerűségnek örvend jellegzetes, fűszeresebb ízvilága miatt, mely kiválóan passzol számos étel elkészítéséhez, így a rókagomba rendkívül sokoldalú alapanyagként szolgál a konyhában. Legyen szó párolásról, főzésről vagy sütésről, a rókagomba könnyen elkészíthető, így sokféle fogás részeként szolgálhat. Emellett hosszú ideig eltartható és könnyen szállítható, ami tovább növeli népszerűségét és alkalmazhatóságát a gasztronómia terén.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a rókagomba?

Számos rókagombafajta létezik, ám közülük a sárga rókagomba (ld. fenti fotó) és a trombitagomba ízletes és ehető. Bár a szürke rókagomba is fogyasztható, íze kevésbé kifinomult és intenzív. A rókagomba tölcsér alakú, fodros szélű, közepes méretű, enyhe fűszeres illattal rendelkezik, ami kajszibarackra vagy paprikára emlékeztet. Bár nyersen kissé borsos ízű, feldolgozás után ez az íz jellemzően eltűnik, és aromája sokkal enyhébb lesz. Fontos megjegyezni, hogy a rókagombát csak megbízható forrásból szabad megvásárolni, mivel a vadon termő gombák gyűjtése veszélyes lehet. Minden erdei gombászást követően azonnal forduljunk gombaszakértőhöz, és vizsgáltassuk be a zsákmányt!

Hogyan vásároljuk?

A rókagomba nyáron és kora ősszel terem, ám a legnagyobb hozam általában a meleg, esős nyár elejére esik. A száraz években viszont kevés teremhet belőle. A rókagombát általában nagyobb szupermarketekben, piacokon vagy helyi zöldségesnél lehet beszerezni. Vásárolható frissen, de néhány helyen elérhető fagyasztva is.

Ne feledjük, hogy csak megbízható forrásból származó gombát vásároljunk, és alaposan tisztítsuk meg, mielőtt felhasználnánk. A rókagomba jól szállítható, tartós és ritkán támadja meg kukac. Szintén érdemes megemlíteni, hogy nem ajánlott szárítani, mivel megkeményedik és nehezen puhul meg újra.

Hogyan készítsük el a rókagombát?

A rókagomba remek alapanyag mindenféle gombás ételhez. Friss példányaiból könnyedén készíthetünk salátát, levest, mártást, sült fogásokat, rizottót és még számos más ínycsiklandó fogást. Nedves tartósításra és sóban való eltárolásra is kiválóan alkalmas.

A rókagombát egyszerűen megpárolhatjuk a saját levében vagy egy kevés víz hozzáadásával: mossuk meg és vágjuk fel a gombát, majd helyezzük egy lábasba. Adjunk hozzá egy kevés vizet vagy húslevest, majd fedjük le, és pároljuk közepes hőmérsékleten, amíg megpuhul, de még roppanós marad.

Ha levesekhez, pörköltekhez vagy más főételekhez szeretnénk felhasználni, akkor mossuk meg, és vágjuk fel a gombát, majd adjuk hozzá az ételhez a főzés során. Főzzük közepes hőmérsékleten, amíg a gomba megpuhul, és az étel íze átjárja.

A rókagomba sütésre is kiváló. Egyszerűen mossuk meg és vágjuk fel, majd hevítsünk fel egy kevés olajat vagy vajat egy serpenyőben. Adjuk hozzá a gombát, és süssük aranybarnára közepes hőmérsékleten. Időnként keverjük meg, hogy mindkét oldala egyenletesen megsüljön. Csak a gégén sózzuk, mert kilönben, mint minden gomba,a kiengedi levét, és inkűbb fő, mint pirul! A rókagombát ízlésünk szerint tovább fűszerezhetjük borssal, fokhagymával, friss gyógynövényekkel vagy egyéb kedvenc, zöldfűszereinkkel.

Ha pedig meggrillezzük, akkor kiemelkedik a gomba jellegzetes íze, és kellemesen roppanós állagot kap. Ehhez mossuk meg, és vágjuk fel a gombát, majd kenjük meg egy kevés olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Ezután helyezzük a grillezőre, és süssük közepes hőmérsékleten mindkét oldalát, amíg szép aranybarnára pirul.

Mi készülhet belőle?

Főzhetünk belőle rókagombalevest,, rizottót, de omletthez vagy tésztához is hozzáadhatjuk, valamint sertéshússal, marhahússal és csirkemellel kombinálhatjuk. Friss salátát is összedobhatunk belőle, illetve fermentált rókagomba, mártás és pite is készülhet belőle.

Még több rókagombás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Nyáron és kora ősszel.

hogyan tároljam

A rókagomba kissé kemény szerkezetű, ezért jól bírja a szállítást és tárolást. Ajánlott hűtőszekrényben tárolni felhasználásig, például papírzacskóban.

100g Rókagomba

fehérjetartalom

1.49 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

6.86 g

víztartalom

89.85 g

gramm rókagomba?

Top ásványi anyagok

Foszfor

57 mg

Kalcium

15 mg

Magnézium

13 mg

Nátrium

9 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.044 g

Niacin - B3 vitamin

4.085 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.075 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.215 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.49 g

Zsír

ásványi anyagok

Kalcium

15 mg

Vas

3.47 mg

Magnézium

13 mg

Foszfor

57 mg

Nátrium

9 mg

Cink

0.71 mg

Réz

0.353 mg

Mangán

0.286 mg

Szelén

2.2 µg

szénhidrát

rost

3.8 g

cukor

1.16 g

víz

89.85 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.015 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.215 mg

Niacin - B3 vitamin

4.085 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.075 mg

Folát

2 µg

D vitamin

212 µg

B6 vitamin

0.044 g

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...