Vadraguleves Nimród módra
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Mártika és Feri
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
50g vaddisznóhús61 kcal
-
50g őzhús60 kcal
-
25g szarvashús30 kcal
-
25g muflon36 kcal
-
5g rókagomba2 kcal
-
1 kcal
-
1 kcal
-
20g fehérbor16 kcal
-
20g víz0 kcal
-
24g sárgarépa9 kcal
-
18g fehérrépa11 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
16g zeller6 kcal
-
9g vöröshagyma3 kcal
-
0g fokhagyma0 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
1g mustár1 kcal
-
20g habtejszín58 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g tárkonyecet0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
336
kcal
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
500g vaddisznóhús610 kcal
-
500g őzhús600 kcal
-
250g szarvashús300 kcal
-
250g muflon355 kcal
-
50g rókagomba16 kcal
-
50g vargánya gomba11 kcal
-
50g csiperkegomba11 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
-
200g víz0 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
42g vaj301 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0 kcal
-
2g tárkonyecet0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
3366
kcal
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
16.6g vaddisznóhús20 kcal
-
16.6g őzhús20 kcal
-
8.3g szarvashús10 kcal
-
8.3g muflon12 kcal
-
1.7g rókagomba1 kcal
-
1.7g vargánya gomba0 kcal
-
1.7g csiperkegomba0 kcal
-
6.6g fehérbor5 kcal
-
6.6g víz0 kcal
-
7.9g sárgarépa3 kcal
-
6g fehérrépa4 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
5.3g zeller2 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
0.3g mustár0 kcal
-
6.6g habtejszín19 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0.3g vad fűszerkeverék0 kcal
-
0.1g tárkonyecet0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
111
kcal
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.3 g
Zsír
-
Összesen 14.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 561.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 334 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 225.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 264 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 83 micro
-
α-karotin 743 micro
-
β-karotin 1804 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
Összesen
336
kcal
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 352.8 g
Zsír
-
Összesen 147.2 g
-
Telített zsírsav 77 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5617 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 232 mg
-
Kálcium 516 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 404 mg
-
Foszfor 3337 mg
-
Nátrium 1054 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.6 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 2259.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2642 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 59 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 64 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 186 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 94 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 257 micro
-
Kolin: 328 mg
-
Retinol - A vitamin: 830 micro
-
α-karotin 7427 micro
-
β-karotin 18041 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 735 micro
Összesen
3366
kcal
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 186 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 74.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 246 micro
-
β-karotin 597 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
111
kcal
Hozzávalók
-
5 dkg rókagomba
-
5 dkg vargánya gomba
-
3 db sárgarépa
-
2 db fehérrépa
-
3 szál petrezselyem
-
1 kis db zeller
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 ek mustár
-
2 dl habtejszín
-
2 evőkanál finomliszt
-
só ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
-
10 g vad fűszerkeverék
-
2 kk tárkonyecet
-
3 szál lestyán
-
2 db babérlevél
Elkészítés
- A kiolvasztott vadhúst inaktól, hártyától megtisztítjuk, és apró (1x1 cm-es) kockákra vágjuk.
- Egy nagy fazékban, vagy bográcsban a finomra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a vadhúst és sózzuk, borsozzuk.
- Felöntjük a vízzel elkevert fehérborral, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk a húst.
- Ha a víz elfő, vízzel higított borral pótoljuk.
- Ha a hús már eléggé puha, hozzákeverjük a kockákra vágott vegyes zöldséget, majd vízzel felöntjük, beletesszük a lestyánt és a petrezselyemzöldet, a babérlevelet és lassú tűzön jól összefőzzük. (Tartalmas raguleves alakja legyen!) Az összekötözött petrezselyemzöldet, lestyánt és babérlevelet kivesszük.
- Hozzáadjuk a raguleveshez a gombát, majd ha a gomba is megpuhult (kb. 15-20 perc után), tárkonyecettel, vadhúsfűszerekkel, sóval, borssal utánízesítjük.
- A legvégén adjuk hozzá a mustárt, mert a savas anyagok megkeményítik a húst. (Pikáns savanykásra ízesítjük.) Csomómentesen elkeverjük a lisztet a tejszínnel, és besűrítjük vele a levest. Lágy, tartalmas lesz a leves.
- Tehetünk bele levesbetétként csipetkét vagy burgonyagombócot.
- Tálaláskor kevés friss lestyán zöldjével díszítjük.
- Receptkönyvben: 157
- Tegnapi nézettség: 16
- 7 napos nézettség: 43
- Össznézettség: 68588
- Feltöltés dátuma: 2009. október 03.
Ajánló
Könnyen elkészíthető, és ízében gazdag, tartalmas leves.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Mártika és Feri
107 recept
Tárkonyos vadragulevest szerettünk volna készíteni, sajnos a tárkonyunk elfogyott. Sebaj, a konyhakertből hoztam fel lestyánt. A lestyán az ernyősvirágzatúak családjába tartozó évelő faj. Régóta ismert fűszer- és gyógynövény, már Nagy Károly frank uralkodó is elrendelte termesztését. Levelét és gyökerét egyaránt felhasználja az élelmiszeripar és a gyógyászat is. Bővebb olvasnivaló a lestyánról: Kéry Ágnes (szerk.): Gyógynövényekkel az egészségért, Képzőművészeti Kiadó és Nyomda, 2000 Romváry Vilmos: Fűszerek könyve, Natura Kiadó Budapest, 1972. Szalay Pál in: Hornok László (szerk.): Gyógynövények termesztése és feldolgozása, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1990.