r
Nosalty Logó

Vadraguleves Nimród módra

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Mártika és Feri
Vadraguleves Nimród módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 336 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3366 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 111 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.3 g

Zsír

  • Összesen
    14.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    561.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    334 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    225.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    264 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    743 micro
  • β-karotin
    1804 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 336 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    352.8 g

Zsír

  • Összesen
    147.2 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5617 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    232 mg
  • Kálcium
    516 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    404 mg
  • Foszfor
    3337 mg
  • Nátrium
    1054 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.6 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    2259.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2642 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    59 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    64 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    186 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    94 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    257 micro
  • Kolin:
    328 mg
  • Retinol - A vitamin:
    830 micro
  • α-karotin
    7427 micro
  • β-karotin
    18041 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    735 micro
Összesen 3366 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    186 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    246 micro
  • β-karotin
    597 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 111 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kiolvasztott vadhúst inaktól, hártyától megtisztítjuk, és apró (1x1 cm-es) kockákra vágjuk.
  2. Egy nagy fazékban, vagy bográcsban a finomra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a vadhúst és sózzuk, borsozzuk.
  3. Felöntjük a vízzel elkevert fehérborral, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk a húst.
  4. Ha a víz elfő, vízzel higított borral pótoljuk.
  5. Ha a hús már eléggé puha, hozzákeverjük a kockákra vágott vegyes zöldséget, majd vízzel felöntjük, beletesszük a lestyánt és a petrezselyemzöldet, a babérlevelet és lassú tűzön jól összefőzzük. (Tartalmas raguleves alakja legyen!) Az összekötözött petrezselyemzöldet, lestyánt és babérlevelet kivesszük.
  6. Hozzáadjuk a raguleveshez a gombát, majd ha a gomba is megpuhult (kb. 15-20 perc után), tárkonyecettel, vadhúsfűszerekkel, sóval, borssal utánízesítjük.
  7. A legvégén adjuk hozzá a mustárt, mert a savas anyagok megkeményítik a húst. (Pikáns savanykásra ízesítjük.) Csomómentesen elkeverjük a lisztet a tejszínnel, és besűrítjük vele a levest. Lágy, tartalmas lesz a leves.
  8. Tehetünk bele levesbetétként csipetkét vagy burgonyagombócot.
  9. Tálaláskor kevés friss lestyán zöldjével díszítjük.
  • Receptkönyvben: 157
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 26
  • Össznézettség: 68459
  • Feltöltés dátuma: 2009. október 03.

Ajánló

Könnyen elkészíthető, és ízében gazdag, tartalmas leves.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vadraguleves Nimród módra
Mártika és Feri 107 recept

Tárkonyos vadragulevest szerettünk volna készíteni, sajnos a tárkonyunk elfogyott. Sebaj, a konyhakertből hoztam fel lestyánt. A lestyán az ernyősvirágzatúak családjába tartozó évelő faj. Régóta ismert fűszer- és gyógynövény, már Nagy Károly frank uralkodó is elrendelte termesztését. Levelét és gyökerét egyaránt felhasználja az élelmiszeripar és a gyógyászat is. Bővebb olvasnivaló a lestyánról: Kéry Ágnes (szerk.): Gyógynövényekkel az egészségért, Képzőművészeti Kiadó és Nyomda, 2000 Romváry Vilmos: Fűszerek könyve, Natura Kiadó Budapest, 1972. Szalay Pál in: Hornok László (szerk.): Gyógynövények termesztése és feldolgozása, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1990.  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...