Szarvashús

A szarvashús előkelő választás a magas gasztronómiát kedvelők számára, főleg, ha szeretik a vadhúsok jellegzetes, markáns ízét. A szarvashús alacsony zsírtartalma mellé kifejezetten magas fehérjetartalom társul.
A szarvashús íze és jellege sokak szerint a marhahúshoz hasonlít. Ha jól készítik őket, mindkettő jellegzetes, szép, vöröses színű, de nem túlzottan erős ízvilággal és kellemes állaggal rendelkező húsféle. A szarvashús egyre több helyen elérhető, fogyasztása pedig számos egészségügyi előnnyel jár.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A szarvas a párosujjú patások közé tartozó emlősállat, melynek húsa különleges minőségű csemege. A vöröshúsok világában a szarvashús mindig a legelőkelőbb fogások között foglalt helyet: a gasztronómia az állat combját, lapockáját, gerincét, lábszárát és nyakát is felhasználja. A frissen vágott szarvashús állaga akkor tökéletes, ha nem túlzottan kemény, így könnyen szeletelhetővé válik. A belőle készült fogások hétköznapokon is megállják helyüket, de főleg ünnepnapokon készítjük őket.
A nyári szezon után érdemes vadhúst vásárolni, a tenyésztett szarvashúsrészek viszont az év minden napján elérhetők az éttermek és a vásárlók számára. Mindig megbízható forrást keressünk, hiszen ez egy különleges, ritkább húsféle, így fordítsunk kiemelt figyelmet a beszerzési forrásra. Delikáteszboltokban, különlegesebb henteseknél is kereshetjük.
A szarvashús sovány húsféle, zsírtartalma kifejezetten átlag alatti a vöröshúsok között is. Mindez magas fehérjetartalommal párosul, amelynek köszönhetően igazán tápanyagdús: sportolók, tudatosan étkezők étrendjében is helyet kaphat. A szarvaslapocka, szarvascomb, illetve a nyak és lábszár egyaránt vasban gazdag részei, ezért fogyasztásuk vérszegénység esetén is ajánlott. A húsban található jelentős mennyiségű B2- és B3-, továbbá B6- és B12-vitaminok fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A szarvashús linolsavban is kifejezetten gazdag, amely kutatások szerint a rákos megbetegedések és szívbetegségek ellen is hatásos lehet.
Lehet belőle szarvasgerinc diókéregben sütve céklapürével és vörösboros céklaraguval, csodás szarvaspörkölt áfonyával, különleges szarvashúsos-rókagombás ravioli diós tokaji mártással, de bográcsos szarvaspörkölt is.
Még több szarvashúsos receptért görgess lejjebb!
Szarvashúst frissen főleg a vadászidényben, vagy fagyasztva vásárolhatunk, főként különlegesebb delikátboltokban és henteseknél, húsboltokban.
A friss szarvashúst lehetőleg hamar használjuk fel, addig is hűtőben tároljuk, maximum 1-2 napig. Hosszabb időre mélyhűtőbe tegyük.
fehérjetartalom
22.96 g
zsírtartalom
85002.09 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
73.57 g
Foszfor
202 mg
Nátrium
51 mg
Magnézium
23 mg
Kalcium
5 mg
B6 vitamin
0.37 g
Niacin - B3 vitamin
6.37 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.48 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.22 mg
fehérje
22.96 g
Zsír
telített zsírsav
0.95 g
egyszeresen telített zsírsav
0.67 g
többszörösen telített zsírsav
0.47 g
koleszterin
85 g
ásványi anyagok
Kalcium
5 mg
Vas
3.4 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
202 mg
Nátrium
51 mg
Cink
2.09 mg
Réz
0.253 mg
Mangán
0.041 mg
Szelén
9.7 µg
szénhidrát
víz
73.57 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.22 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.48 mg
Niacin - B3 vitamin
6.37 mg
Folát
4 µg
E vitamin
0.2 mg
K vitamin
1.1 µg
B12 vitamin
6.31 µg
B6 vitamin
0.37 g
Bár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
NosaltyMa krémlevessel kedveskedünk, hátha maradt még sárgarépa, amit nem rágott el a nyuszi húsvétkor, és egy könnyed citrusos tésztasalátát kínálunk főételnek, garnélával. A desszertnek is hagyjunk időt és helyet, mert narancsos palacsintára szavaztunk.
NosaltyHatalmas érvágás ennek az országnak, hiszen évente több millió tonna rizs fogy náluk.
NosaltyAz életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
Mai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
Április 21-én, húsvéthétfőn hunyt el a katolikus egyház 266. pápája, Jorge Mario Bergoglio. Rá emlékezve összegyűjtöttük kedvenc ételeit, melyek között argentin és olasz fogások kaptak helyet. Mi így emlékezünk rá.
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Egyszerűen elkészíthető, és mindemellett nagyszerű étel, nem fogyókúrás, de ez kell a magyar gyomornak, isteni volt, érdemes kipróbálnotok...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!