Szarvashús

Szarvashús

Leírás

Szarvashús – receptek, leírás, tippek

A szarvashús előkelő választás a magas gasztronómiát kedvelők számára, főleg, ha szeretik a vadhúsok jellegzetes, markáns ízét. A szarvashús alacsony zsírtartalma mellé kifejezetten magas fehérjetartalom társul.

A szarvashús íze és jellege sokak szerint a marhahúshoz hasonlít. Ha jól készítik őket, mindkettő jellegzetes, szép, vöröses színű, de nem túlzottan erős ízvilággal és kellemes állaggal rendelkező húsféle. A szarvashús egyre több helyen elérhető, fogyasztása pedig számos egészségügyi előnnyel jár.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a szarvashús?

A szarvas a párosujjú patások közé tartozó emlősállat, melynek húsa különleges minőségű csemege. A vöröshúsok világában a szarvashús mindig a legelőkelőbb fogások között foglalt helyet: a gasztronómia az állat combját, lapockáját, gerincét, lábszárát és nyakát is felhasználja. A frissen vágott szarvashús állaga akkor tökéletes, ha nem túlzottan kemény, így könnyen szeletelhetővé válik. A belőle készült fogások hétköznapokon is megállják helyüket, de főleg ünnepnapokon készítjük őket.

Hogyan vásároljuk?

A nyári szezon után érdemes vadhúst vásárolni, a tenyésztett szarvashúsrészek viszont az év minden napján elérhetők az éttermek és a vásárlók számára. Mindig megbízható forrást keressünk, hiszen ez egy különleges, ritkább húsféle, így fordítsunk kiemelt figyelmet a beszerzési forrásra. Delikáteszboltokban, különlegesebb henteseknél is kereshetjük.

Mire jó a szarvashús?

A szarvashús sovány húsféle, zsírtartalma kifejezetten átlag alatti a vöröshúsok között is. Mindez magas fehérjetartalommal párosul, amelynek köszönhetően igazán tápanyagdús: sportolók, tudatosan étkezők étrendjében is helyet kaphat. A szarvaslapocka, szarvascomb, illetve a nyak és lábszár egyaránt vasban gazdag részei, ezért fogyasztásuk vérszegénység esetén is ajánlott. A húsban található jelentős mennyiségű B2- és B3-, továbbá B6- és B12-vitaminok fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A szarvashús linolsavban is kifejezetten gazdag, amely kutatások szerint a rákos megbetegedések és szívbetegségek ellen is hatásos lehet.

Mi készülhet a szarvashúsból?

Lehet belőle szarvasgerinc diókéregben sütve céklapürével és vörösboros céklaraguval, csodás szarvaspörkölt áfonyával, különleges szarvashúsos-rókagombás ravioli diós tokaji mártással, de bográcsos szarvaspörkölt is.

Még több szarvashúsos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Szarvashúst frissen főleg a vadászidényben, vagy fagyasztva vásárolhatunk, főként különlegesebb delikátboltokban és henteseknél, húsboltokban.

hogyan tároljam

A friss szarvashúst lehetőleg hamar használjuk fel, addig is hűtőben tároljuk, maximum 1-2 napig. Hosszabb időre mélyhűtőbe tegyük.

100g Szarvashús

fehérjetartalom

22.96 g

zsírtartalom

85002.09 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

73.57 g

gramm szarvashús?

Top ásványi anyagok

Foszfor

202 mg

Nátrium

51 mg

Magnézium

23 mg

Kalcium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.37 g

Niacin - B3 vitamin

6.37 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.48 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.22 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

22.96 g

Zsír

telített zsírsav

0.95 g

egyszeresen telített zsírsav

0.67 g

többszörösen telített zsírsav

0.47 g

koleszterin

85 g

ásványi anyagok

Kalcium

5 mg

Vas

3.4 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

202 mg

Nátrium

51 mg

Cink

2.09 mg

Réz

0.253 mg

Mangán

0.041 mg

Szelén

9.7 µg

szénhidrát

víz

73.57 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.22 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.48 mg

Niacin - B3 vitamin

6.37 mg

Folát

4 µg

E vitamin

0.2 mg

K vitamin

1.1 µg

B12 vitamin

6.31 µg

B6 vitamin

0.37 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 étel, amit Ferenc pápa nagyon szeretett

Április 21-én, húsvéthétfőn hunyt el a katolikus egyház 266. pápája, Jorge Mario Bergoglio. Rá emlékezve összegyűjtöttük kedvenc ételeit, melyek között argentin és olasz fogások kaptak helyet. Mi így emlékezünk rá.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Tejszínes carbonara spagetti

Egyszerűen elkészíthető, és mindemellett nagyszerű étel, nem fogyókúrás, de ez kell a magyar gyomornak, isteni volt, érdemes kipróbálnotok...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!