Gombás-tejfölös szarvaspaprikás
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
Páchoz
-
417g szarvashús500 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
33g sárgarépa12 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
42g vörösbor35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
Pörkölt
-
83g csiperkegomba18 kcal
-
58g vöröshagyma21 kcal
-
5g fokhagyma7 kcal
-
33g bacon131 kcal
-
13g mangalica zsír113 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
42g sárgarépa15 kcal
-
67g tejföl132 kcal
-
3g paprikakrém0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
42g zöldpaprika7 kcal
-
42g paprika7 kcal
-
3 kcal
-
250g víz0 kcal
-
42g vörösbor35 kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
Páchoz
-
5000g szarvashús6000 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
500g vörösbor425 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
Pörkölt
-
1000g csiperkegomba213 kcal
-
700g vöröshagyma255 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
400g bacon1572 kcal
-
150g mangalica zsír1353 kcal
-
1g tárkony3 kcal
-
500g sárgarépa182 kcal
-
800g tejföl1584 kcal
-
30g paprikakrém0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
500g zöldpaprika82 kcal
-
500g paprika82 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
3000g víz0 kcal
-
500g vörösbor425 kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
Páchoz
-
34.2g szarvashús41 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
2.7g sárgarépa1 kcal
-
1.8g fehérrépa1 kcal
-
3.4g vörösbor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.8g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
Pörkölt
-
6.8g csiperkegomba1 kcal
-
4.8g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
2.7g bacon11 kcal
-
9 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
3.4g sárgarépa1 kcal
-
5.5g tejföl11 kcal
-
0.2g paprikakrém0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.4g zöldpaprika1 kcal
-
3.4g paprika1 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
20.5g víz0 kcal
-
3.4g vörösbor3 kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107.2 g
Zsír
-
Összesen 48.7 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 427 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2096.2 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 59 mg
-
Kálcium 174 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 158 mg
-
Foszfor 1121 mg
-
Nátrium 556 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.3 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 974.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 681 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 27 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 83 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 2341 micro
-
β-karotin 5960 micro
-
β-crypt 67 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 605 micro
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1286.2 g
Zsír
-
Összesen 584.5 g
-
Telített zsírsav 240 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 202 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 74 g
-
Koleszterin 5129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 25154.2 g
-
Cink 126 mg
-
Szelén 707 mg
-
Kálcium 2086 mg
-
Vas 194 mg
-
Magnézium 1899 mg
-
Foszfor 13447 mg
-
Nátrium 6667 mg
-
Réz 18 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 363.3 g
-
Cukor 162 mg
-
Élelmi rost 78 mg
VÍZ
-
Összesen 11697.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8177 micro
-
B6 vitamin: 27 mg
-
B12 Vitamin: 320 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 865 mg
-
D vitamin: 285 micro
-
K vitamin: 303 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 15 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 31 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 389 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 991 micro
-
Kolin: 835 mg
-
Retinol - A vitamin: 1012 micro
-
α-karotin 28094 micro
-
β-karotin 71516 micro
-
β-crypt 808 micro
-
Likopin 8 micro
-
Lut-zea 7258 micro
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 172.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 80.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 192 micro
-
β-karotin 489 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Hozzávalók
Páchoz
-
5 kg szarvashús
-
10 db babérlevél
-
10 db borókabogyó
-
3 kk kakukkfű
-
3 teáskanál borsikafű
-
5 közepes db sárgarépa
-
3 közepes db fehérrépa
-
0.5 l vörösbor
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
3 közepes db vöröshagyma
-
5 gerezd fokhagyma
Pörkölt
-
1 kg csiperkegomba
-
0.7 kg vöröshagyma
-
1 közepes fej fokhagyma
-
10 ek mangalica zsír
-
1 kk tárkony
-
0.5 kg sárgarépa
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
3 ek fűszerpaprika
-
0.5 l vörösbor
Elkészítés
Páchoz
- A húsokat feldaraboljuk kb. 3x3-as kockákra (pörkölt méretűre).
- A fehérrépát és sárgarépából 5 közepes darabot megtisztítunk, és karikára vágunk. Három közepes fej hagymát megtisztítunk és felszeletelünk. Öt gerezd fokhagymát megtisztítunk, és a kés lapjával összezúzzuk.
- A zöldségeket és a fűszereket ( borókabogyó, babérlevél, borsikafű, kakukkfű) egy edénybe tesszük, és felöntjük fél liter vörösborral. Alaposan összekeverjük.
- A húst nagy rozsdamentes edénybe tesszük, és ráöntjük a páclét. Kézzel alaposan összeforgatjuk. Hűtőszekrénybe vagy hűvös helyre téve, négy-öt napig pácolódni hagyjuk.
Pörkölt
- A főzés megkezdése előtt a felkockázott húsokat kivesszük a pácléből, a fűszerek és a zöldségek nélkül. Nagy tésztaszűrőbe rakjuk, és hagyjuk jól lecsöpögni. (Természetesen edényt kell a tésztaszűrő alá tenni, ami a lecsöpögő páclevet felfogja.)
- A megmaradt sárgarépákat és hagymákat megtisztítjuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a hagymát apróra felkockázzuk. A maradék fokhagymát szintén megtisztítjuk, és összezúzzuk. A gombákat alaposan megmossuk és felszeleteljük. A hegyes zöld és piros paprikákat megmossuk és felkarikázzuk.
- A bográcsba beletesszük a mangalica zsírt és a kockázott bacont. Közepes tűzön a szalonnát megpirítjuk. Beletesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Amikor a hagyma kész, beletesszük a felkarikázott sárgarépákat, és egy kicsit pirítunk rajta.
- A húst beletesszük a megpirult zöldségekbe, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Közben beletesszük (a titkos fegyveremet) a darált sós pritaminpaprikát. A bogrács alá óvatosan tüzelünk, és zsírjára sütjük a húst.
- A tűzről levesszük a bográcsot, és rászórjuk az őrölt fűszerpaprikát, belekeverjük a zúzott fokhagymát, és ráöntjük a maradék bort. Visszatéve a tűzre, ha szükséges, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a húst.
- Amikor már forr, a tetejére rakjuk a felkarikázott paprikákat. Folyamatosan tüzelünk a bogrács alá, és pótoljuk vízzel az elfőtt levet. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a gombákat és a tárkonyt. (Szükség szerint sózom, borsozom, és kóstolgatom a vendéglátóink tavalyi borát.)
- A tejfölt átöntjük egy megfelelő méretű edénybe, és a bográcsból kiveszünk kb. ugyanannyi levet. Csomómentesen elkeverjük a tejfölt. Amikor már a hús teljesen puha, óvatos kevergetés közben visszacsurgatjuk a tejfölös levet. Egyet még forralunk a paprikáson, és levesszük a tűzről.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 13
- 7 napos nézettség: 41
- Össznézettség: 14913
- Feltöltés dátuma: 2015. október 13.
Ajánló
Főtt krumplival (nekem a diétám miatt főtt kölessel) és kovászos uborkával tálaltuk. Mellé a háziak száraz fehérborát fogyasztottuk. Igazi őszi szüreti vagy vadász étel. Főzése és evése közben az ember elfelejtkezik, a borongós, esős időjárásról.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kedves barátaink ismét meghívtak a kis zalai szőlőjükbe, ezúttal szüretelni. Egyben megkértek, hogy húsz fő részére bográcsban főzzek valami finomat. Vadász ugyan nem vagyok, de a kezdődő szarvasbőgésre tekintettel, tejfölös-gombás szarvaspaprikás elkészítése ötlött fel bennem. Székesfehérváron a Fejér megyei vadfeldolgozónak van egy boltja, ahol mindenféle fagyasztott vadhús, az egyéb kereskedések áraihoz képest nagyon baráti áron vásárolható. Az unokáink miatt gyakran megfordulunk a koronázó városban, ezért nem okozott gondot öt kilogramm szarvashús beszerzése. A szüret előtti héten kivettem a húsokat a fagyasztóból és négy napig pácoltam. Jól záródó műanyag vödörben a páclével együtt vittük a tetthelyre. A jó kis bográcsolás eredményeként (amihez a saját bográcsomat is elvittem), már előzetesen meghívást kaptunk a jövő évi szüretre. Ennél nagyobb siker nem is kell.