r
Nosalty Logó

Gombás-tejfölös szarvaspaprikás

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Zoli
Gombás-tejfölös szarvaspaprikás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Páchoz

Pörkölt

Összesen 1060 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Páchoz

Pörkölt

Összesen 12729 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Páchoz

Pörkölt

Összesen 88 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.2 g

Zsír

  • Összesen
    48.7 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    427 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2096.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    59 mg
  • Kálcium
    174 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    1121 mg
  • Nátrium
    556 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.3 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    974.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    681 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    27 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    2341 micro
  • β-karotin
    5960 micro
  • β-crypt
    67 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    605 micro
Összesen 1060 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1286.2 g

Zsír

  • Összesen
    584.5 g
  • Telített zsírsav
    240 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    202 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    74 g
  • Koleszterin
    5129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    25154.2 g
  • Cink
    126 mg
  • Szelén
    707 mg
  • Kálcium
    2086 mg
  • Vas
    194 mg
  • Magnézium
    1899 mg
  • Foszfor
    13447 mg
  • Nátrium
    6667 mg
  • Réz
    18 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    363.3 g
  • Cukor
    162 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

VÍZ

  • Összesen
    11697.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8177 micro
  • B6 vitamin:
    27 mg
  • B12 Vitamin:
    320 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    865 mg
  • D vitamin:
    285 micro
  • K vitamin:
    303 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    15 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    31 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    389 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    991 micro
  • Kolin:
    835 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1012 micro
  • α-karotin
    28094 micro
  • β-karotin
    71516 micro
  • β-crypt
    808 micro
  • Likopin
    8 micro
  • Lut-zea
    7258 micro
Összesen 12729 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    172.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    192 micro
  • β-karotin
    489 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 88 kcal

Hozzávalók

Páchoz

Pörkölt

Elkészítés

Páchoz

  1. A húsokat feldaraboljuk kb. 3x3-as kockákra (pörkölt méretűre).
  2. A fehérrépát és sárgarépából 5 közepes darabot megtisztítunk, és karikára vágunk. Három közepes fej hagymát megtisztítunk és felszeletelünk. Öt gerezd fokhagymát megtisztítunk, és a kés lapjával összezúzzuk.
  3. A zöldségeket és a fűszereket ( borókabogyó, babérlevél, borsikafű, kakukkfű) egy edénybe tesszük, és felöntjük fél liter vörösborral. Alaposan összekeverjük.
  4. A húst nagy rozsdamentes edénybe tesszük, és ráöntjük a páclét. Kézzel alaposan összeforgatjuk. Hűtőszekrénybe vagy hűvös helyre téve, négy-öt napig pácolódni hagyjuk.

Pörkölt

  1. A főzés megkezdése előtt a felkockázott húsokat kivesszük a pácléből, a fűszerek és a zöldségek nélkül. Nagy tésztaszűrőbe rakjuk, és hagyjuk jól lecsöpögni. (Természetesen edényt kell a tésztaszűrő alá tenni, ami a lecsöpögő páclevet felfogja.)
  2. A megmaradt sárgarépákat és hagymákat megtisztítjuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a hagymát apróra felkockázzuk. A maradék fokhagymát szintén megtisztítjuk, és összezúzzuk. A gombákat alaposan megmossuk és felszeleteljük. A hegyes zöld és piros paprikákat megmossuk és felkarikázzuk.
  3. A bográcsba beletesszük a mangalica zsírt és a kockázott bacont. Közepes tűzön a szalonnát megpirítjuk. Beletesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Amikor a hagyma kész, beletesszük a felkarikázott sárgarépákat, és egy kicsit pirítunk rajta.
  4. A húst beletesszük a megpirult zöldségekbe, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Közben beletesszük (a titkos fegyveremet) a darált sós pritaminpaprikát. A bogrács alá óvatosan tüzelünk, és zsírjára sütjük a húst.
  5. A tűzről levesszük a bográcsot, és rászórjuk az őrölt fűszerpaprikát, belekeverjük a zúzott fokhagymát, és ráöntjük a maradék bort. Visszatéve a tűzre, ha szükséges, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a húst.
  6. Amikor már forr, a tetejére rakjuk a felkarikázott paprikákat. Folyamatosan tüzelünk a bogrács alá, és pótoljuk vízzel az elfőtt levet. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a gombákat és a tárkonyt. (Szükség szerint sózom, borsozom, és kóstolgatom a vendéglátóink tavalyi borát.)
  7. A tejfölt átöntjük egy megfelelő méretű edénybe, és a bográcsból kiveszünk kb. ugyanannyi levet. Csomómentesen elkeverjük a tejfölt. Amikor már a hús teljesen puha, óvatos kevergetés közben visszacsurgatjuk a tejfölös levet. Egyet még forralunk a paprikáson, és levesszük a tűzről.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 14790
  • Feltöltés dátuma: 2015. október 13.

Ajánló

Főtt krumplival (nekem a diétám miatt főtt kölessel) és kovászos uborkával tálaltuk. Mellé a háziak száraz fehérborát fogyasztottuk. Igazi őszi szüreti vagy vadász étel. Főzése és evése közben az ember elfelejtkezik, a borongós, esős időjárásról.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kedves barátaink ismét meghívtak a kis zalai szőlőjükbe, ezúttal szüretelni. Egyben megkértek, hogy húsz fő részére bográcsban főzzek valami finomat. Vadász ugyan nem vagyok, de a kezdődő szarvasbőgésre tekintettel, tejfölös-gombás szarvaspaprikás elkészítése ötlött fel bennem. Székesfehérváron a Fejér megyei vadfeldolgozónak van egy boltja, ahol mindenféle fagyasztott vadhús, az egyéb kereskedések áraihoz képest nagyon baráti áron vásárolható. Az unokáink miatt gyakran megfordulunk a koronázó városban, ezért nem okozott gondot öt kilogramm szarvashús beszerzése. A szüret előtti héten kivettem a húsokat a fagyasztóból és négy napig pácoltam. Jól záródó műanyag vödörben a páclével együtt vittük a tetthelyre. A jó kis bográcsolás eredményeként (amihez a saját bográcsomat is elvittem), már előzetesen meghívást kaptunk a jövő évi szüretre. Ennél nagyobb siker nem is kell.

Hozzávalók

Páchoz

Pörkölt

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...