Bacon

A bacon húsos szalonna, a sertés hasából, hátából vagy oldalából. Kapható főzve vagy nyersen, füstölve, vékonyra szeletelve vagy egészben. Fogyaszthatjuk önmagában, készíthetünk belőle klasszikus angol reggelit (bacon and eggs), tehetjük pizzára, vagy ízesíthetjük vele a szárazabb pulyka- és csirkehúsból készült ételeket.
A bacon története az ókorig nyúlik vissza, amikor a sertéshúst már sózással tartósították. Túlzott fogyasztása egészségi problémákhoz vezethet, például magas vérnyomáshoz vagy szívbetegségekhez. Léteznek azonban csökkentett sótartalmú, például pulykabacon-alternatívák, amelyek valamivel egészségesebb opciót jelentenek.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A bacon egy népszerű feldolgozott hústermék, amely általában sertéshúsból készül a hús sózással, pácolással vagy füstöléssel való tartósításával. A bacon világszerte számos ételben használatos, és jellegzetes sós, füstös íze miatt kedvelt.
Bacont bármelyik szuper- és hipermarketekben tudunk venni, általában többféle márka közül tudunk választani, de megtaláljuk a hentesnél is. A bacon többnyire a sertés hasaljából származik, amely zsírosabb, de más húsrészekből is készülhet, például karajból (angolszalonna) vagy tarjából.
A bacon nem tartozik az egészséges ételek közé magas zsír- és sótartalma miatt, azonban találunk benne B-vitaminokat, cinket, szelént és vasat is. Sokféleképpen felhasználhatjuk, például megpirítva tehetjük krémleves tetejére vagy tojásba, tésztába és salátákba is. A zsírszegény húsokat, mint a csirkét vagy pulykát gyakran tekerik be baconnel sütés előtt, hogy ne száradjanak ki.
Készülhet aszalt szilvával göngyölt csirkemell baconköntösben, őzgerincformában sült baconös-sajtos csirke, ünnepi pulykatekercs dióval és aszalt áfonyával, juhtúrós-újhagymás töltött burgonya, pikáns paprikakrémes penne, kovászos uborkás kenyérlángos, quiche lorraine egyszerűen, a tökéletes hawaii csirke, spárgás-ricottás ravioli, spárga leveles tésztában baconnel, ördögi tojássaláta, azaz deviled egg salad, kimchis pirított rizs (Kimchi Bokkeumbap, 김치볶음밥), fullos burger, olasz rakott bab, kapros-túrós palacsinta, roppanós ínyenc sajtgolyócskák, BBQ-sajtos húsrolád, színpompás cobbsaláta, kimchi Carbonara és BLT gofriszendvics sült krumpliból.
Még több baconös receptért görgess lejjebb!
Bármikor tudunk venni bacont szuper- és hipermarketekben, illetve hentesnél.
Hűtőszekrényben tároljuk bontatlanul vákuumcsomagolásban, felbontás után fóliába csomagolva.
fehérjetartalom
13.66 g
zsírtartalom
66034.294 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
46.74 g
Nátrium
751 mg
Foszfor
166 mg
Magnézium
13 mg
Kalcium
6 mg
B6 vitamin
0.266 g
Kolin
47.8 mg
Niacin - B3 vitamin
4.022 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.555 mg
fehérje
13.66 g
Zsír
telített zsírsav
12.615 g
egyszeresen telített zsírsav
15.922 g
többszörösen telített zsírsav
5.757 g
koleszterin
66 g
ásványi anyagok
Kalcium
6 mg
Vas
0.38 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
166 mg
Nátrium
751 mg
Cink
1.14 mg
Réz
0.046 mg
Mangán
0.012 mg
Szelén
20.1 µg
szénhidrát
cukor
0.35 g
víz
46.74 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.276 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.081 mg
Niacin - B3 vitamin
4.022 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.555 mg
Kolin
47.8 mg
Retinol
11 µg
E vitamin
0.43 mg
D vitamin
16 µg
B12 vitamin
0.5 µg
A vitamin
11 µg
B6 vitamin
0.266 g
Sokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyLehet, hogy hallottunk már a pH-szintre koncentráló alkáli diétáról, de pontosan nem tudtuk, hogy mire is jó – ha egyáltalán jó valamire. Most körüljárjuk az étkezési mód szabályait és kitérünk arra is, hogy tényleg megfelelő választás-e, ha például az a célunk, hogy egészségesebbek legyünk.
Szabó AnnaLevesbe főzzük, megsütjük, felkockázzuk, rizzsel keverjük, salátával tálaljuk - a csirkemell és a csirkecomb lesz e hetünk két főszereplője, keressétek őket a napi levesben vagy a főételben! Ja, és mint mindig, most is lesz valami finom édes desszert a menüsorok végén!
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!