Krémes, lágy rakott burgonya
- 7% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
167g burgonya96 kcal
-
5g sertészsír45 kcal
-
33g bacon131 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
67g főzőtejszín87 kcal
-
83g tej47 kcal
-
33g tömlős krémsajt60 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
17g gyulai kolbász75 kcal
-
17g trappista sajt59 kcal
-
3g vaj24 kcal
-
3g zsemlemorzsa13 kcal
- 7% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
1000g burgonya578 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
200g bacon786 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
400g főzőtejszín524 kcal
-
500g tej280 kcal
-
200g tömlős krémsajt360 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
100g gyulai kolbász452 kcal
-
100g trappista sajt352 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
- 7% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
34g burgonya20 kcal
-
1g sertészsír9 kcal
-
6.8g bacon27 kcal
-
6.1g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
13.6g főzőtejszín18 kcal
-
17g tej10 kcal
-
6.8g tömlős krémsajt12 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
5.1g tejföl10 kcal
-
3.4g gyulai kolbász15 kcal
-
3.4g trappista sajt12 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
-
0.7g zsemlemorzsa3 kcal
- 7% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24 g
Zsír
-
Összesen 50.3 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 93 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1443.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 334 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 291 mg
-
Nátrium 747 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.7 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 220.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 175 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 172 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 15 micro
- 7% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 144.1 g
Zsír
-
Összesen 302 g
-
Telített zsírsav 129 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 80 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 555 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8660.2 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 94 mg
-
Kálcium 2005 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 312 mg
-
Foszfor 1748 mg
-
Nátrium 4479 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 244.1 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1325.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1048 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 168 mg
-
D vitamin: 92 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 213 micro
-
Kolin: 343 mg
-
Retinol - A vitamin: 1031 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 196 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
- 7% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 294.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 152 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Hozzávalók
-
2 ek sertészsír
-
20 dkg bacon
-
2 közepes db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
2 evőkanál finomliszt
-
4 dl főzőtejszín
-
5 dl tej
-
0.5 tk szerecsendió
-
1.5 dl tejföl
Elkészítés
- Először a meghámozott, megmosott burgonyát sós vízben, egészben, puhára főzzük, majd leöntjük róla a vizet, hagyjuk kihűlni.
- Amíg hűl, a zsírt felforrósítjuk, a csíkokra vágott, szeletelt baconszalonnát kissé megpirítjuk - nem kell túlsütni -, rászórjuk az apró kockára vágott hagymákat, az átnyomott fokhagymát, sózzuk - csak óvatosan -, borsozzuk, s addig pirítjuk tovább, míg a hagyma üveges lesz.
- Ekkor rászórjuk a lisztet, kissé így is pirítjuk, majd felöntjük a tejjel, állandó kavargatás mellett.
- A tejszínt, a szerecsendiót, a krémsajtot is hozzáadjuk, kavargatjuk, addig főzzük közepes tűzön, amíg a sajt felolvad, s az egész mártás sűrűségűvé válik. Ha szükséges, sózzunk.
- Ekkor a gázt lekapcsoljuk, félretesszük. Egy tűzálló tepsit, jénai, magas falú tálat kivajazunk, beszórjuk a zsemlemorzsával.
- A kihűlt burgonyát vékonyra felkarikázzuk, 3 egyenlő részre elkülönítjük őket.
- Egy rész burgonyát lerakunk a tepsi aljára, a tejföl harmadát szétpötyögtetjük rajtuk, a mártás harmadát "rálocsoljuk" egyenletesen a burgonyára, majd erre a vékonyra szeletelt kolbász harmadát rakosgatjuk.
- Ugyanígy járunk el a többi résszel is - újra burgonya, tejföl, mártás, kolbász, amíg el nem fogynak. A tetejére kerül az utolsó harmad a tejfölből, a mártásból és kolbászból is. Végül befedjük a szeletelt (előrecsomagolt) sajttal - természetesen lehet reszelt sajtot is használni -, s mehet a sütőbe!
- Először 200 fokon - sercegésig - sütjük, majd 150 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, s szép pirosra sütjük! S lám, kész is, a csodálatos rakott burgonyánk! :) Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 21x26x6
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 19 alkalommal
- Receptkönyvben: 657
- Tegnapi nézettség: 92
- 7 napos nézettség: 859
- Össznézettség: 318915
- Feltöltés dátuma: 2016. szeptember 29.
Ajánló
Én csak magában, savanyúság nélkül szeretem, eszem, de adhatunk mellé - a képen látható - bébi céklát szeletelve, mini csemegeuborkát, illetve ki mit kívánna hozzá, mit szeret, ez már ízlés dolga! Ebben nem a kolbász a lényeg, el is hagyható - van, amikor én is kihagyom, s úgy is isteni -, amikor ez készült, volt felkezdve egy csomagolt kolbász, s fel szerettem volna használni! Így is, kolbász nélkül is isteni finom! Egyszer kolbásszal - de csak ilyen kevéssel -, egyszer nélküle készítem! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Szeretjük a hagyományos rakott burgonyát is, de kell a változatosság, arról nem is beszélve, így zseniális.......ennek az alapreceptje egy más nemzetiségű rakott burgonya, mely csupán az alapötletet adta, a saját elképzelésem, kis családom ízlésére formáltam át, mert eredetiben nem jött be :)........de egyébként is, manapság nagy kérdés, melyik is az eredeti :).........kicsit megbolondítottam, felturbóztam..... mindenesetre, így nagyon bejött :).......ízletes, lágy, krémes állagú, ahogyan minden ételt szeretünk.....ennyi elég is......aki kedvet érez hozzá, az bátran próbálja ki így is......fergetegesen finom :)......