Trappista sajt

A trappista sajt tehéntejből készült érlelt sajt. Először franciaországi trappista szerzetesek készítették, ott még mindig apátságokban vagy külső sajtüzemekben szerzetesek felügyeletével készül. Magyarországon ez a legkedveltebb sajtféle, sok gyártó termékei közül válogathatunk.
A trappista sajt zsírtartalma 45% körül mozog, íze enyhén sós, jellegzetes, mégis semleges. A trappista hazánkban tulajdonképpen egyeduralkodó a sajtok között, ezt használjuk tésztaételekhez, hidegtálakhoz, rántani, csőben sült ételekhez, de még magában, szendvicsekhez is szinte kizárólag trappistát fogyasztunk.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A trappista sajt egy félkemény, érlelt sajt, amely Magyarországon az egyik legnépszerűbb sajtféleség. Eredetileg a trappista szerzetesek készítették Franciaországban, és innen terjedt el Európában. Magyarországon a 19. században kezdtek el nagyobb mennyiségben gyártani.
Az igazi, érlelt trappista sajt legalább 4-6 hónapig érlelődik és legalább 45 százalékos zsírtartalmú. A silányabb minőségek ezeknek a kritériumoknak általában nem felelnek meg. A jó minőségű trappista sajt fő összetevői: tej, só, oltóenzim, kultúrák. Azokat a termékeket, melyekben sok adalékanyag van mindenképp javasolt kerülni. Hentesnél, sajtboltban vagy piacon nagyobb eséllyel kapsz jobb minőségűt, mint a hipermarketekben.
Felhasználása széles körű, hiszen szendvicsekben, rántva, pizzákon, melegszendvicsekben, rakott ételekben is megállja a helyét, mivel jól olvad. A boltokban általában natúr és füstölt változatban is kapható. Viszont sokan kritizálják, hogy a magyar bolti trappista sajtok minősége nagyon változó lehet, mivel a gyártók gyakran olcsóbb, tömeggyártott verziókat kínálnak, amelyek kevésbé érleltek és vizesebb állagúak.
A trappista sajt magas fehérje és kalcium tartalmú, valamint B-vitaminokban is gazdag alapanyag.
Készülhet nyári töltött tök, a tökéletes milánói makaróni, hagyományos rakott kel, ropogós cannelloni zöldfűszeres sajtkrémmel töltve, egyszerű sajttekercs, duplán sajtos masni, sokmagvas rántott sajt rizibizivel, tartárral, sajttal besütött brokkoli, ropogós duplasajtos stangli, villámgyors sajtchips, sajtos Dundi Rudi és tökipompos, a légiesen könnyű tésztájú kenyérlángos.
Még több trappista sajtos receptért görgess lejjebb!
Bármikor tudunk venni szuper-és hipermarketben, sajtboltban és kisebb élelmiszerboltokban is.
Hűtőben tároljuk, felbontás után légmentesen csomagoljuk be.
fehérjetartalom
23.78 g
zsírtartalom
123026.758 g
szénhidráttartalom
0.57 g
víztartalom
45.45 g
Kalcium
650 mg
Nátrium
534 mg
Foszfor
360 mg
Magnézium
24 mg
B6 vitamin
0.053 g
Kolin
15.4 mg
A vitamin
315 µg
Retinol
313 µg
fehérje
23.78 g
Zsír
telített zsírsav
16.691 g
egyszeresen telített zsírsav
9.338 g
többszörösen telített zsírsav
0.729 g
koleszterin
123 g
ásványi anyagok
Kalcium
650 mg
Vas
0.43 mg
Magnézium
24 mg
Foszfor
360 mg
Nátrium
534 mg
Cink
2.6 mg
Réz
0.022 mg
Mangán
0.011 mg
Szelén
14.5 µg
szénhidrát
cukor
0.57 g
víz
45.45 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.014 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.24 mg
Niacin - B3 vitamin
0.06 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.21 mg
Folát
18 µg
Kolin
15.4 mg
Retinol
313 µg
Béta-karotin
29 µg
E vitamin
0.24 mg
D vitamin
21 µg
K vitamin
2.4 µg
B12 vitamin
1.5 µg
A vitamin
315 µg
B6 vitamin
0.053 g
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
NosaltyHa valaha is elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet a Vatikán hivatalos fagylaltja, akkor jó hírünk van: megkóstoltuk a Halleluja névre keresztelt különlegességet, és egyértelműen állíthatjuk, hogy megér minden falatot!
NosaltySokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!