Trappista sajt

Trappista sajt

Leírás

Trappista sajt – receptek, leírás, tippek

A trappista sajt tehéntejből készült érlelt sajt. Először franciaországi trappista szerzetesek készítették, ott még mindig apátságokban vagy külső sajtüzemekben szerzetesek felügyeletével készül. Magyarországon ez a legkedveltebb sajtféle, sok gyártó termékei közül válogathatunk.

A trappista sajt zsírtartalma 45% körül mozog, íze enyhén sós, jellegzetes, mégis semleges. A trappista hazánkban tulajdonképpen egyeduralkodó a sajtok között, ezt használjuk tésztaételekhez, hidegtálakhoz, rántani, csőben sült ételekhez, de még magában, szendvicsekhez is szinte kizárólag trappistát fogyasztunk.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a trappista sajt?

A trappista sajt egy félkemény, érlelt sajt, amely Magyarországon az egyik legnépszerűbb sajtféleség. Eredetileg a trappista szerzetesek készítették Franciaországban, és innen terjedt el Európában. Magyarországon a 19. században kezdtek el nagyobb mennyiségben gyártani.

Hogyan vásároljuk?

Az igazi, érlelt trappista sajt legalább 4-6 hónapig érlelődik és legalább 45 százalékos zsírtartalmú. A silányabb minőségek ezeknek a kritériumoknak általában nem felelnek meg. A jó minőségű trappista sajt fő összetevői: tej, só, oltóenzim, kultúrák. Azokat a termékeket, melyekben sok adalékanyag van mindenképp javasolt kerülni. Hentesnél, sajtboltban vagy piacon nagyobb eséllyel kapsz jobb minőségűt, mint a hipermarketekben.

Mire jó a trappista sajt?

Felhasználása széles körű, hiszen szendvicsekben, rántva, pizzákon, melegszendvicsekben, rakott ételekben is megállja a helyét, mivel jól olvad. A boltokban általában natúr és füstölt változatban is kapható. Viszont sokan kritizálják, hogy a magyar bolti trappista sajtok minősége nagyon változó lehet, mivel a gyártók gyakran olcsóbb, tömeggyártott verziókat kínálnak, amelyek kevésbé érleltek és vizesebb állagúak.

A trappista sajt magas fehérje és kalcium tartalmú, valamint B-vitaminokban is gazdag alapanyag.

Mi készülhet a trappista sajtból?

Készülhet nyári töltött tök, a tökéletes milánói makaróni, hagyományos rakott kel, ropogós cannelloni zöldfűszeres sajtkrémmel töltve, egyszerű sajttekercs, duplán sajtos masni, sokmagvas rántott sajt rizibizivel, tartárral, sajttal besütött brokkoli, ropogós duplasajtos stangli, villámgyors sajtchips, sajtos Dundi Rudi és tökipompos, a légiesen könnyű tésztájú kenyérlángos.

Még több trappista sajtos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor tudunk venni szuper-és hipermarketben, sajtboltban és kisebb élelmiszerboltokban is.

hogyan tároljam

Hűtőben tároljuk, felbontás után légmentesen csomagoljuk be.

100g Trappista sajt

fehérjetartalom

23.78 g

zsírtartalom

123026.758 g

szénhidráttartalom

0.57 g

víztartalom

45.45 g

gramm trappista sajt?

Top ásványi anyagok

Kalcium

650 mg

Nátrium

534 mg

Foszfor

360 mg

Magnézium

24 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.053 g

Kolin

15.4 mg

A vitamin

315 µg

Retinol

313 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

23.78 g

Zsír

telített zsírsav

16.691 g

egyszeresen telített zsírsav

9.338 g

többszörösen telített zsírsav

0.729 g

koleszterin

123 g

ásványi anyagok

Kalcium

650 mg

Vas

0.43 mg

Magnézium

24 mg

Foszfor

360 mg

Nátrium

534 mg

Cink

2.6 mg

Réz

0.022 mg

Mangán

0.011 mg

Szelén

14.5 µg

szénhidrát

cukor

0.57 g

víz

45.45 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.014 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.24 mg

Niacin - B3 vitamin

0.06 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.21 mg

Folát

18 µg

Kolin

15.4 mg

Retinol

313 µg

Béta-karotin

29 µg

E vitamin

0.24 mg

D vitamin

21 µg

K vitamin

2.4 µg

B12 vitamin

1.5 µg

A vitamin

315 µg

B6 vitamin

0.053 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!