r
Nosalty Logó

Sárgaborsó leves

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Harmathy Ildikó
Sárgaborsó leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 17% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 550 kcal
  • 17% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2204 kcal
  • 17% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 300 kcal
  • 17% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1347.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    419 mg
  • Nátrium
    689 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    172 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    90 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 550 kcal
  • 17% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    119.8 g

Zsír

  • Összesen
    39.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5391.4 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    455 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    347 mg
  • Foszfor
    1674 mg
  • Nátrium
    2755 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    351.8 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    98 mg

VÍZ

  • Összesen
    194.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    246 micro
  • Kolin:
    686 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    359 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 2204 kcal
  • 17% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    734.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    228 mg
  • Nátrium
    375 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 300 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Asárgaborsót hideg vízben legalább 2 órán átáztatjuk.
  2. Közben a hagymát kockára vágjuk.
  3. A borsót a hagymával feltesszük főni úgy, hogy a víz szintje 2 ujjnyival a borsó felett legyen.
  4. Forráskor kis lángra vesszük, puhára főzzük.
  5. A bacont csíkokra vágjuk, serpenyőben megpirítjuk,kenyérszeletekről levágjuk a héjat, és ugyanabban a serpenyőben, amelyben a bacont pirítottuk a kenyérszeleteket is megpirítjuk.
  6. Botmixerrel a borsó egy részét pürésítjük.
  7. Tálaláskor a levesre tesszük a pirított kenyeret, arra a pirított bacont.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 591
  • Tegnapi nézettség: 109
  • 7 napos nézettség: 787
  • Össznézettség: 326594
  • Feltöltés dátuma: 2009. január 16.

Ajánló

Mindenféle diétához melegen ajánlható: liszt nélkül sűrítjük, ami azt jelenti, hogy gluténmentes kenyérrel vagy kenyér nélkül lisztérzékenyeknek is ajánlom. Vega leveskockával és sárgarépa-chips-szel a bacon helyett a vegáknak. Leveskocka és -betét nélkül fogyókúrához: magas fehérje- és rosttartalom, nincs zsír.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sárgaborsó leves
Harmathy Ildikó 313 recept

Azt olvastam egyszer valahol, hogy amennyiben az ember legyűri a menzai előítéletét és nekiáll megfőzni, akkor rádöbben, hogy a sárgaborsó milyen finom étel! Határozottan így van! Nem is értem, miért hanyagoljuk ennyire! Amellett, hogy tényleg ízletes, nagyon tápláló és egészséges hüvelyes, lévén, hogy magas a növényi fehérje és B-vitamin tartalma, viszont kevés benne a zsiradék, ráadásul csökkenti a koleszterint, stabilizálja a vércukor szintjét, a flavonoidok pedig - mint antioxidánsok - többek között a rákmegelőzésben hasznosak. Elvégre biológus-mérnök vagyok, vagy mi a fene.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...