Kenyér

A kenyér gabonafélék, ill. kukorica lisztjéből sült, kovászolt/erjesztett tészta, az egyik legalapvetőbb élelmiszer világszerte. Magyarországon a legerterjedtebb és legtöbbet fogyasztott kenyérfajta a fehér és a félbarna kenyér.
A fehér kenyér 100% búzalisztből, a félbarna kenyér 85% félfehér kenyérlisztből és 15% világos rozsliszből, kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő kovászkészítmény felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, kelesztéssel, sütéssel előállított termék. A Pékek Világszövetsége 2001-ben jelölte ki október 16-át a Kenyér Világnapjaként.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kenyér a világ népességének egyik legalapvetőbb élelmiszere és pékterméke, amely lisztből, vízből, sóból és általában kovászból (vagy valamilyen élesztőből) készül. A kenyér lehet fehér, barna, félbarna, teljes kiőrlésű, rusztikus kovászos, szódás, rozsos, kovásztalan, édes vagy sós, hiszen a világ különböző tájain más-más formában és recept alapján készítik.
A szabályozott összetételű és elnevezésű kenyereken kívül számos kenyérféle létezik, pl. kalács, cipó, lepénykenyér, gyümölcskenyér, pita (kicsi lapos kenyér), Graham-kenyér. A pászka egy kovásztalan kenyérféle: tésztája száraz, vékony lapokban sütik. Az ősi zsidó hagyományoknak megfelelően kizárólag liszt és víz felhasználásával készül, sót, zsiradékot nem tartalmaz. A népvándorlás korában terjedt el a rozs, a búza pedig a hagyományok szerint Ázsiából származik.
Ha lehet, ne a felfújt, élesztős, adalékanyaggal dúsított bolti vagy csomagolt kenyereket válasszuk: ha mindenképpen boltban vesszük a kenyeret, mindig olvassuk el az összetevőket. Minél kevesebb, annál jobb! Az igazi kenyér csupán kovász, liszt, só és víz. Inkább menjünk a helyi pékhez, és ott is figyeljünk arra, hogy igazi kovászos kenyeret vásároljunk!
A kenyér, ha nem túlzott mértékben és a megfelelő típust fogyasztjuk (pl. teljes kiőrlésű kenyeret), számos jótékony élettani hatással bír, mint például az emésztés segítése, a rostbevitel növelése és az energia biztosítása. Ha viszont túlzásba visszük a fogyasztását, különösen a bolti, adalékanyaggal teli, finomított lisztből készült kenyerekét, akkor az káros hatásokkal is járhat, mint a vércukorszint ingadozása, túlsúly vagy egyéb anyagcsere- és emésztési problémák.
A kenyér glikémiai indexe (GI) az étel vércukorra gyakorolt hatását jelzi: a fehér kenyér, amely finomított lisztből készül, magas GI-vel rendelkezik, ami gyors vércukorszint-emelkedést okozhat, az ezutáni gyors csökkenés (hipoglikémia) pedig fáradtságot és újabb éhséget válthat ki.
A teljes kiőrlésű kenyerek (pl. rozskenyér) viszont alacsonyabb glikémiai indexszel rendelkeznek, és lassabban emelik a vércukorszintet, így hosszabb távú energiát biztosítanak. Jelentős mennyiségű rostot is tartalmaznak, amelyek fontosak az emésztés egészségének: segítenek a bélflóra fenntartásában, javítják a bélműködést, csökkenthetik a székrekedés kockázatát, és hozzájárulnak a teltségérzethez, ami segíthet a testsúly szabályozásában.
A legjobb, ha változatos étrendet követünk, amely magában foglalja a teljes kiőrlésű kenyereket, és figyelünk a kenyérfogyasztás mennyiségére is.
A hagyományos, gabonából készült kenyér glutént is tartalmaz, ami gondot jelenthet azok számára, akik cöliákiában vagy gluténérzékenységben szenvednek. A glutén a búza, rozs és árpa fehérjéje, amely emésztési nehézségeket és gyulladást okozhat az erre érzékenyekben, ez pedig napjainkban egyre több embert érintő egészségügyi probléma, főleg a rengeteg adalékanyaggal és élesztővel teli, ipari műkenyerek térnyerése miatt, melyeknek semmi köze az igazi kovászos kenyérhez.
Készülhet belőle spanyol kenyérmentő fokhagymaleves, padlizsángombócos spaghetti, kovászos zöldségek, spanyol bundás kenyér (Torrijas), bundáskenyér-gofri, cukkinis olasz kenyérrakottas, de természetesen köménymagleves is.
Még több kenyeres receptért görgess lejjebb!
Bármikor, pékségekben és élelmiszerboltokban.
Száraz, hűvös helyen, nyáron akár hűtőszekrényben is tárolhatjuk. Mélyhűtőben is frissen tartható.
fehérjetartalom
10.67 g
zsírtartalom
2.924 g
szénhidráttartalom
47.54 g
víztartalom
35.25 g
Nátrium
473 mg
Foszfor
129 mg
Kalcium
125 mg
Magnézium
41 mg
B6 vitamin
0.111 g
Kolin
18.7 mg
Niacin - B3 vitamin
5.59 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.82 mg
fehérje
10.67 g
Zsír
telített zsírsav
0.697 g
egyszeresen telített zsírsav
0.612 g
többszörösen telített zsírsav
1.615 g
ásványi anyagok
Kalcium
125 mg
Vas
3.6 mg
Magnézium
41 mg
Foszfor
129 mg
Nátrium
473 mg
Cink
1.04 mg
Réz
0.148 mg
Mangán
1.026 mg
Szelén
28.8 µg
szénhidrát
rost
4 g
cukor
5.73 g
víz
35.25 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.411 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.252 mg
Niacin - B3 vitamin
5.59 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.82 mg
Folát
85 µg
Folsav
20 µg
Kolin
18.7 mg
Béta-karotin
1 µg
Lutein+zeaxantin
44 µg
E vitamin
0.19 mg
K vitamin
4.9 µg
C vitamin
0.2 mg
B6 vitamin
0.111 g
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
NosaltyHa valaha is elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet a Vatikán hivatalos fagylaltja, akkor jó hírünk van: megkóstoltuk a Halleluja névre keresztelt különlegességet, és egyértelműen állíthatjuk, hogy megér minden falatot!
NosaltySokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyÚjabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...
Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...
A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel. Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel. Hogy miért vadász a címe? Mert így ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!