Szarvaspörkölt bográcsban
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Országh Kitti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
- 18% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
375g szarvashús450 kcal
-
25g sertészsír226 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
-
13g paprika2 kcal
-
6g paprikakrém0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g majoranna1 kcal
-
3 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
13g vörösbor11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
716
kcal
- 18% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
3000g szarvashús3600 kcal
-
200g sertészsír1804 kcal
-
360g vöröshagyma131 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
50g paprikakrém0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g majoranna8 kcal
-
23 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
5725
kcal
- 18% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
75.9g szarvashús91 kcal
-
5.1g sertészsír46 kcal
-
9.1g vöröshagyma3 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
2.5g paradicsom0 kcal
-
2.5g paprika0 kcal
-
1.3g paprikakrém0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.1g majoranna0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
2.5g vörösbor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
144
kcal
- 18% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87.2 g
Zsír
-
Összesen 34.3 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 343 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1188.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 98 mg
-
Foszfor 787 mg
-
Nátrium 196 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 346.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 24 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 358 micro
-
β-crypt 63 micro
-
Likopin 322 micro
-
Lut-zea 250 micro
Összesen
716
kcal
- 18% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 697.3 g
Zsír
-
Összesen 274.6 g
-
Telített zsírsav 107 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 111 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 2740 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9506.1 g
-
Cink 65 mg
-
Szelén 298 mg
-
Kálcium 378 mg
-
Vas 108 mg
-
Magnézium 785 mg
-
Foszfor 6294 mg
-
Nátrium 1567 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 2774 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 266 micro
-
B6 vitamin: 12 mg
-
B12 Vitamin: 189 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 114 mg
-
D vitamin: 204 micro
-
K vitamin: 74 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 15 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 194 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 219 micro
-
Kolin: 148 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 166 micro
-
β-karotin 2862 micro
-
β-crypt 503 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 1998 micro
Összesen
5725
kcal
- 18% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.6 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 240.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 159 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 70.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 72 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 65 micro
-
Lut-zea 51 micro
Összesen
144
kcal
Hozzávalók
-
3 kg szarvashús
-
20 dkg sertészsír
-
4 közepes db vöröshagyma
-
0.5 fej fokhagyma
-
1 közepes db paradicsom
-
1 közepes db paprika
-
50 g paprikakrém
-
2 db babérlevél
-
1 ek majoranna
-
2 ek fűszerpaprika
-
4 db borókabogyó
-
1 dl vörösbor
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Készítsünk elő mindent. A hús tisztítsuk, mossuk meg. Úgy készüljünk, hogy a vadhús másképp viselkedik, mint a megszokott csirke- és sertéshúsok, nem ereszt csak minimális vizet, így a hús nem fog összeesni. A hagymát vágjuk apró kockákra, aprítsuk a fokhagymát.
- Mehet a bográcsba a vöröshagyma, sózzuk meg, így levet ereszt, és jobban pirul. Lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával, majd vissza, kevés ideig pirítjuk. Jöhet rá a hús, éppen annyi vízzel, amennyi ellepi.
- Mikor felforr a pörkölt, mehet bele a paradicsom és paprika, csumájuktól megszabadítva. Akit zavar, a főzés végén kiveheti őket. Borókabogyó, babérlevél, majoranna, fokhagyma, só.
- Közepes lánggal főzzük a pörköltet, éppen hogy rotyogjon, miután elkezd besűrűsödni, pótolhatjuk az elpárolgott vizet.
- Három óra egészen biztosan kell neki, ha már majdnem teljesen puha, rálocsoljuk a vörösbort, és a rászórjuk frissen őrölt borsot, ha kell, a színe miatt további pirospaprikát adunk hozzá.
- A főzés során sokszor kevergessük a pörköltet, ne hagyjuk felügyelet nélkül. A végén mehet bele némi chilipaprika is (opcionális). Naná, hogy friss, ropogós házi kenyérrel és savanyúsággal kínáljuk.
- Receptkönyvben: 356
- Tegnapi nézettség: 72
- 7 napos nézettség: 746
- Össznézettség: 443469
- Feltöltés dátuma: 2013. május 07.
Ajánló
A megmaradt vörösbort akár főzés közben is elkortyolgathatjuk!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Országh Kitti
34 recept
Kapott a család ajándékba jó három kiló szarvashúst, ami azért ugye elég becses dolog, tekintve, hogy nem mindennap adódik alkalom ilyen nemes húst enni. Tanakodtunk, mi készüljön bele, majd konszenzusosan a kerti bográcsozás mellett döntöttünk. Az eredmény fantasztikus volt, még azt sem bántuk, hogy az ebéd délután öt órára tolódott, az első idei szabadban főzés mindig maradandó emlék. A recepten ugyan kissé módosítottunk, az eredeti gabojsza oldaláról származik.