Szarvaspörkölt/vadpörkölt fővadász módra
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
István 2021
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
200g szarvashús240 kcal
-
32g sárgarépa12 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g marha alaplé0 kcal
-
60g száraz vörösbor49 kcal
-
8g ribizlidzsem22 kcal
-
8g vaj57 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
28 kcal
-
40g főzőtejszín52 kcal
Összesen
469
kcal
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
1000g szarvashús1200 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
500g marha alaplé0 kcal
-
300g száraz vörösbor246 kcal
-
40g ribizlidzsem111 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
Összesen
2346
kcal
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
42.5g szarvashús51 kcal
-
6.8g sárgarépa2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
21.3g marha alaplé0 kcal
-
12.8g száraz vörösbor10 kcal
-
1.7g ribizlidzsem5 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
8.5g főzőtejszín11 kcal
Összesen
98
kcal
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.8 g
Zsír
-
Összesen 19.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 201 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 772.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 462 mg
-
Nátrium 150 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.2 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 275.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 331 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 92 micro
-
α-karotin 990 micro
-
β-karotin 2381 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
Összesen
469
kcal
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 239.1 g
Zsír
-
Összesen 96.1 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1006 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3863.7 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 106 mg
-
Kálcium 357 mg
-
Vas 35 mg
-
Magnézium 279 mg
-
Foszfor 2309 mg
-
Nátrium 752 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.2 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 1378.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1657 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 64 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 65 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 458 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 11906 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 369 micro
Összesen
2346
kcal
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 164.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 58.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 211 micro
-
β-karotin 506 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
98
kcal
Hozzávalók
-
1 kg szarvashús
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
6 db borókabogyó
-
kakukkfű ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
6 szem bors
-
0.5 l marha alaplé
-
3 dl száraz vörösbor
-
2 ek ribizlidzsem
-
4 dkg vaj
-
2 db babérlevél
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- Forró serpenyőben pirítsuk meg a kockára vágott húst az olajon. A húst a serpenyőbe helyezéskor, 1-2 percig NE keverjük, hagyjuk pirulni! Nagy mennyiségű húst legalább 2 részletben pirítsunk, egyébként levet enged, és elkezd főni a saját levében.
- Tegyük az egészet egy lábasba, és nagy lángon tovább melegítve adjuk hozzá a felkockázott répát, a felvágott hagymát és a szétnyomott fokhagymagerezdeket.
- Füszerezzük: só, egész (vagy frissen őrölt) bors, borókabogyó, kakukkfű, 2 babérlevél.
- Engedjük fel 3 dl száraz vörösborral, és továbbra is nagy lángon fedés nélkül főzve forraljuk el a bor egyharmadát.
- Öntsük fel fél liter marha alaplével, és főzzük lassú tűzön, lefedve másfél óráig (amíg a hús meg nem puhul), ha elfőne a leve, adjunk hozzá vizet.
- Ha a hús megpuhult, szűrjük le a levét, adjunk hozzá 4 dkg vajat, 2 ek pirosribizli-lekvárt (más savanykás piros levár is jó).
- Adjuk hozzá a tejfölt vagy főzőtejszínt, és kevergetve addig forraljunk, amíg kellemes állagú szószt nem kapjunk.
- Polentával tálaljuk.
- Receptkönyvben: 25
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 28
- Össznézettség: 3244
- Feltöltés dátuma: 2021. március 16.
Ajánló
Az ételt szarvasból készítettem, de bármilyen pörköltnek való vadhús jó hozzá. Testes vörösbor illik hozzá.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
István 2021
3 recept
A "Sauce Grand veneur" a francia konyha klasszikus szósza vadhúshoz. Nevét a hajtóvadászat irányítójáról a fő (vad)hajtól kapta. A franciák a vadakhoz kakukkfüvet és borókabogyót használnak alapfűszernek (+ só bors, babérlevél). A bort ehhez az ételhez is a főzés elején kell hozzáadni, majd hagyni kell az alkoholt elfőni. A borból a zamatokra és a savakra van szükségünk, nem az alkoholra. Ezt a receptet azért közöltem, hogy bemutassak egy pörköltszerű, de attól teljesen eltérő ízvilágú fogást.