Olasz lencseleves parmezánkrémes rókagombával
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
125g lencse440 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
1 kcal
-
11g olívaolaj94 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
500g zöldség alaplé35 kcal
-
3 kcal
-
125g rókagomba40 kcal
-
20g parmezán sajt78 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g fekete bors1 kcal
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
500g lencse1760 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
5 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
2000g zöldség alaplé140 kcal
-
13 kcal
-
500g rókagomba160 kcal
-
80g parmezán sajt314 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
4g só0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
14.5g lencse51 kcal
-
1.4g vöröshagyma1 kcal
-
2.3g sárgarépa1 kcal
-
1.2g halványító zeller0 kcal
-
1.2g olívaolaj11 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2.9g fehérbor2 kcal
-
58g zöldség alaplé4 kcal
-
0.5g sűrített paradicsom0 kcal
-
14.5g rókagomba5 kcal
-
2.3g parmezán sajt9 kcal
-
0.2g petrezselyem0 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 40.5 g
Zsír
-
Összesen 23.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3247.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 321 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 94 mg
-
Foszfor 584 mg
-
Nátrium 2219 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 190.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 254 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 269 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 615 micro
-
Kolin: 131 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 620 micro
-
β-karotin 1690 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1151 micro
-
Lut-zea 184 micro
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 161.9 g
Zsír
-
Összesen 93.6 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12990.1 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 1284 mg
-
Vas 53 mg
-
Magnézium 375 mg
-
Foszfor 2336 mg
-
Nátrium 8874 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 372.5 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 77 mg
VÍZ
-
Összesen 762.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1016 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 1075 micro
-
K vitamin: 209 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 35 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2462 micro
-
Kolin: 523 mg
-
Retinol - A vitamin: 349 micro
-
α-karotin 2480 micro
-
β-karotin 6759 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 4603 micro
-
Lut-zea 734 micro
- 12% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 2.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 376.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 257 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 22.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 72 micro
-
β-karotin 196 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 133 micro
-
Lut-zea 21 micro
Hozzávalók
-
0.5 dl olívaolaj
-
1 db babérlevél
-
2 l zöldség alaplé
-
8 szál petrezselyem
-
0.5 tk só
Elkészítés
- Kezdjük a soffritto elkészítésével, ami minden olasz ragufogás alapja (három egyszerű hozzávaló szükséges hozzá: hagyma, sárgarépa, angol zeller). Tisztítsuk meg, és vágjuk apró darabokra a vöröshagymát, 1 közepes zellerszárat és 2 db kisebb sárgarépát.
- Melegítsünk fel fél deciliter olívaolajat egy nagy edényben közepesen alacsony lángon, amíg csillogó nem lesz. Adjuk hozzá a hagymás keveréket és 1 babérlevelet, majd főzzük gyakran kevergetve, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak (körülbelül 10-15 percig). Eközben öblítsük le a szárított barna lencsét.
- Ha összeállt a soffritto, adjuk hozzá a lencsét, és keverjük össze. Töltsünk hozzá 1 dl száraz fehérbort, és főzzük, amíg az alkohol elpárolog (körülbelül 1 percig). Adjunk hozzá 2 liter zöldségalaplevet és 2 evőkanál paradicsompürét (sűrített paradicsomból elég 1 evőkanállal is), és keverjük össze. Lefedve pároljuk, időnként megkeverve, és szükség szerint csökkentve a hőt, amíg a lencse megpuhul, de nem esik szét (25-35 percig). A leves legyen sűrű, de legyen leve is. Ha a lencse még nem főtt meg, de az összes folyadékot magába szívta, adjunk hozzá még 1 dl zöldségalaplevet, és folytassuk a főzést.
- Eközben vágjuk falatnyi darabokra a rókagombát. Reszeljünk le egy fél szelet (nagyjából 75g) parmezán sajtot a reszelőnk legkisebb lyukain. Szedjük leveleire 6-8 friss ágról a petrezselymet, és vágjuk vagy tépjük apróra.
- Ha kész a lencse, kóstoljuk meg, és ízlés szerint ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal. Vegyük le az edényt a tűzről.
- Olvasszunk fel 2 evőkanál sótlan vajat egy közepes tapadásmentes vagy öntöttvas serpenyőben, közepes lángon. Adjuk hozzá a gombát, és főzzük 4-5 percig, amíg megpuhul. Fűszerezzük 1/2 teáskanál sóval és egy kis őrölt fekete borssal. Hozzáadjuk a parmezánt, és addig keverjük, amíg elolvad, és fényes bevonat képződik a gombán. Vegyük le a serpenyőt a tűzről. Adjuk hozzá a petrezselymet, és keverjük össze.
- Osszuk el a levest 4-6 tálba. Tegyük rá feltétként a sajtos gombát, és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
- Receptkönyvben: 111
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 6654
- Feltöltés dátuma: 2021. december 20.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Ez a kiadós lencseleves sajtos gombafeltéttel egy igazán kiadós, mégis könnyen elkészíthető fogás, ami jól jöhet az év első napjára (pénzt hozó ételként az új évre), de akár egy hétköznapi ételként is, melyet elkészítve több napig is fogyaszthatunk. Szeretem a hét elején megfőzni, és napokig enni - egy jó éjszakai pihenés után még finomabb. Mint sok olasz étel, ez a recept is egy hagymás-sárgarépás-zelleres soffritto elkészítésével kezdődik. A soffritto itt az alap: ez adja meg a leves tónusát, mélységet, állagot és ízt kölcsönöz neki. Állagra akkor tökéletes, ha valahol a nálunk közismert lencsefőzelék és -leves között lesz, így nyugodtan nevezhetjük gombás lencseragunak. Kruton helyett próbáljuk ki a vajas-parmezános rókagombafeltétet, de bármilyen más apró, vadon élő vagy termesztett, markánsabb, diós ízjegyű gombával elkészíthető. Csiperkével neki se álljunk, mert nem azt az ízélményt adja.