Zsálya

A zsálya a Földközi-tenger mellékéről származó növény, és bár elsősorban fűszerként ismert, az egyik legrégebbi gyógynövény is. (Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti "gyógyítani".) Erős íze jól illik a zsíros ételekhez (sertés, liba). Nyersen nem kerül felhasználásra.
A zsálya nemcsak fűszerként, hanem dísznövényként is népszerű, mivel vonzó megjelenésű és könnyen nevelhető a (konyha)kertekben, de kaspóban is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A zsálya egy fűszer- és gyógynövény, amely a mentafélék családjába tartozik. Számos fajtáját használják kulináris és gyógyászati célokra is. A legismertebb és leggyakrabban használt fajok közé tartozik a mezei zsálya (Salvia officinalis), amelyet főként fűszerként és gyógyhatású növényként alkalmaznak. A zsálya levelei jellegzetesen íveltek, szürkés-zöldesek, hosszúkás alakúak és erőteljes illatúak. Ilata hasonlatos a mentához és a rozmaringhoz, íze pedig enyhén kesernyés, fűszeres.
A zsálya nálunk főleg szárított, morzsolt formában elérhető a legtöbb élelmiszerboltban, de frissen is megtalálhatjuk egyes áruházak és természetesen piacok fűszernövényei közt. Sőt, otthon is termeszthetjük - a kertben és kaspóban egyaránt.
A zsályát gyakran használják húsételekhez, különösen sertés-, baromfi- és vadételekhez. Jól illik például töltelékekhez, sültekhez és különböző pácokhoz. Serpenyőben picike olvaolajon megpirítva a zsályaleveleket isteni aromája lesz - krémlevesek, főleg sütőtökkrémleves, (édes)burgonyaleves tetején különösen finom.
A gyógyászatban a zsálya leveleit és olaját hagyományosan különböző egészségügyi problémák kezelésére vetik be: antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A zsályateát például torokfájás, emésztési zavarok vagy izzadásproblémák esetén használják.
A zsálya illóolaját az aromaterápiában alkalmazzák, különösen tisztító és nyugtató hatása miatt. Segíthet a stressz enyhítésében, és javíthatja a mentális állapotunkat..
Készülhet belőle bazsalikomos-zsályás ecetes uborka, tejben főtt sertéskaraj, isteni kakaspörkölt, Pasta e fagioli, avagy az olaszok bablevese, sütőtökös Mac and Cheese zsályával, édesburgonyafasírt káposztasalátával és sült burgonyával vagy isteni Saltimbocca alla Romana is.
Még több zsályás receptért görgess lejjebb!
Cserépben beszerezhető nagyobb zöldségeseknél és élelmiszerboltokban. Morzsolt, szárított formában bármikor.
Ha már leszedtük a leveleit, benedvesített konyhai papírtörlőbe csomagolva a hűtőben tárolva még két-három napig felhasználható marad. A cserepes zsályát napos, szélvédett helyen tartsuk. A morzsolt zsálya sokáig eláll hőtől, fénytől védett helyen.
fehérjetartalom
10.63 g
zsírtartalom
10.66 g
szénhidráttartalom
60.73 g
víztartalom
7.96 g
Kalcium
1652 mg
Magnézium
428 mg
Foszfor
91 mg
Vas
28.12 mg
B6 vitamin
2.69 g
Kolin
43.6 mg
C vitamin
32.4 mg
E vitamin
7.48 mg
fehérje
10.63 g
Zsír
telített zsírsav
7.03 g
egyszeresen telített zsírsav
1.87 g
többszörösen telített zsírsav
1.76 g
ásványi anyagok
Kalcium
1652 mg
Vas
28.12 mg
Magnézium
428 mg
Foszfor
91 mg
Nátrium
11 mg
Cink
4.7 mg
Réz
0.757 mg
Mangán
3.133 mg
Szelén
3.7 µg
szénhidrát
rost
40.3 g
cukor
1.71 g
víz
7.96 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.754 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.336 mg
Niacin - B3 vitamin
5.72 mg
Folát
274 µg
Kolin
43.6 mg
Béta-karotin
3485 µg
Béta-kriptoxantin
109 µg
Lutein+zeaxantin
1895 µg
E vitamin
7.48 mg
K vitamin
1714.5 µg
A vitamin
295 µg
C vitamin
32.4 mg
B6 vitamin
2.69 g
Itt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaVannak, akik szeretnek meginni egy pohár bort főzés közben, különösen, ha valamilyen összejövetelre készülnek – de nem ez az egyetlen módja az alkohol felhasználásának a konyhában.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Puffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!