Zsálya
Leírás
Zsálya – receptek, leírás, tippek
A zsálya a Földközi-tenger mellékéről származó növény, és bár elsősorban fűszerként ismert, az egyik legrégebbi gyógynövény is. (Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti "gyógyítani".) Erős íze jól illik a zsíros ételekhez (sertés, liba). Nyersen nem kerül felhasználásra.
A zsálya nemcsak fűszerként, hanem dísznövényként is népszerű, mivel vonzó megjelenésű és könnyen nevelhető a (konyha)kertekben, de kaspóban is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a zsálya?
A zsálya egy fűszer- és gyógynövény, amely a mentafélék családjába tartozik. Számos fajtáját használják kulináris és gyógyászati célokra is. A legismertebb és leggyakrabban használt fajok közé tartozik a mezei zsálya (Salvia officinalis), amelyet főként fűszerként és gyógyhatású növényként alkalmaznak. A zsálya levelei jellegzetesen íveltek, szürkés-zöldesek, hosszúkás alakúak és erőteljes illatúak. Ilata hasonlatos a mentához és a rozmaringhoz, íze pedig enyhén kesernyés, fűszeres.
Hogyan vásároljuk?
A zsálya nálunk főleg szárított, morzsolt formában elérhető a legtöbb élelmiszerboltban, de frissen is megtalálhatjuk egyes áruházak és természetesen piacok fűszernövényei közt. Sőt, otthon is termeszthetjük - a kertben és kaspóban egyaránt.
Mire jó a zsálya?
A zsályát gyakran használják húsételekhez, különösen sertés-, baromfi- és vadételekhez. Jól illik például töltelékekhez, sültekhez és különböző pácokhoz. Serpenyőben picike olvaolajon megpirítva a zsályaleveleket isteni aromája lesz - krémlevesek, főleg sütőtökkrémleves, (édes)burgonyaleves tetején különösen finom.
A gyógyászatban a zsálya leveleit és olaját hagyományosan különböző egészségügyi problémák kezelésére vetik be: antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A zsályateát például torokfájás, emésztési zavarok vagy izzadásproblémák esetén használják.
A zsálya illóolaját az aromaterápiában alkalmazzák, különösen tisztító és nyugtató hatása miatt. Segíthet a stressz enyhítésében, és javíthatja a mentális állapotunkat..
Mi készülhet a zsályából?
Készülhet belőle bazsalikomos-zsályás ecetes uborka, tejben főtt sertéskaraj, isteni kakaspörkölt, Pasta e fagioli, avagy az olaszok bablevese, sütőtökös Mac and Cheese zsályával, édesburgonyafasírt káposztasalátával és sült burgonyával vagy isteni Saltimbocca alla Romana is.
Még több zsályás receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Cserépben beszerezhető nagyobb zöldségeseknél és élelmiszerboltokban. Morzsolt, szárított formában bármikor.
hogyan tároljam
Ha már leszedtük a leveleit, benedvesített konyhai papírtörlőbe csomagolva a hűtőben tárolva még két-három napig felhasználható marad. A cserepes zsályát napos, szélvédett helyen tartsuk. A morzsolt zsálya sokáig eláll hőtől, fénytől védett helyen.
100g Zsálya
fehérjetartalom
10.63 g
zsírtartalom
10.66 g
szénhidráttartalom
60.73 g
víztartalom
7.96 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
1652 mg
Magnézium
428 mg
Foszfor
91 mg
Vas
28.12 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
2.69 g
Kolin
43.6 mg
C vitamin
32.4 mg
E vitamin
7.48 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
10.63 g
Zsír
telített zsírsav
7.03 g
egyszeresen telített zsírsav
1.87 g
többszörösen telített zsírsav
1.76 g
ásványi anyagok
Kalcium
1652 mg
Vas
28.12 mg
Magnézium
428 mg
Foszfor
91 mg
Nátrium
11 mg
Cink
4.7 mg
Réz
0.757 mg
Mangán
3.133 mg
Szelén
3.7 µg
szénhidrát
rost
40.3 g
cukor
1.71 g
víz
7.96 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.754 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.336 mg
Niacin - B3 vitamin
5.72 mg
Folát
274 µg
Kolin
43.6 mg
Béta-karotin
3485 µg
Béta-kriptoxantin
109 µg
Lutein+zeaxantin
1895 µg
E vitamin
7.48 mg
K vitamin
1714.5 µg
A vitamin
295 µg
C vitamin
32.4 mg
B6 vitamin
2.69 g