Tejben főtt sertéskaraj zsályával (Maiale al Latte)
- 21% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
375g sertés rövidkaraj623 kcal
-
90g tej50 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2g rozmaring2 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
- 21% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
1500g sertés rövidkaraj2490 kcal
-
360g tej202 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
4g citromhéj2 kcal
- 21% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
76.7g sertés rövidkaraj127 kcal
-
18.4g tej10 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.4g rozmaring0 kcal
-
3.1g fokhagyma4 kcal
-
1.2g olívaolaj11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
- 21% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.7 g
Zsír
-
Összesen 39.2 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 240 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1422.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 101 mg
-
Kálcium 160 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 832 mg
-
Nátrium 224 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 272.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 218 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
- 21% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 334.6 g
Zsír
-
Összesen 156.8 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 115 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 960 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5689.3 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 405 mg
-
Kálcium 641 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 380 mg
-
Foszfor 3328 mg
-
Nátrium 897 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.3 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 1091.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 11 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 315 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 84 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 872 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
- 21% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.1 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 291 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 170 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 55.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
1.5 kg sertés rövidkaraj (kicsontozott sertés- vagy borjúkaraj egyben, összekötözve, esetleg sertéslapocka)
-
2 db babérlevél
-
3 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- A húst bőségen szórjuk meg sóval és borssal. Ha tehetjük, hagyjuk állni szobahőmérsékleten legalább 1 órát, de még jobb, ha előző este a hűtőbe tesszük egy éjszakára, majd sütés előtt 1 órán át szobahőmérsékleten tartjuk.
- Egy nagy, vasserpenyőben (vagy egy vastag, széles serpenyőben) melegítsük fel az olajat közepes lángon. Adjuk hozzá a fokhagymát, vágott oldalával lefelé, és körülbelül 1 perc alatt süssük aranybarnára. Tegyük át a fokhagymát egy tányérra. A sertéshúst serpenyőben pirítsuk aranybarnára, minden oldalát 3-5 percig. Forgassuk meg, és ha szükséges, csökkentsük a hőt közepesre, hogy ne égjen meg, de minden oldala egyenletesen süljön, aranybarnára. Szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre.
- Tegyük a friss zsályaleveleket, a babérlevelet, a friss rozmaringágat (és opcionálisan a két vékony csík citromhéjat) a serpenyőben maradt olajba, pirítsuk illatosra 1 percig.
- Rakjuk vissza a sült sertéshúst és a fokhagymát a serpenyőbe, és öntsük rá a tejet. Ha sütőben sütjük, süssük fedetlenül, 30 percenként forgatva a sertéshúst, amíg a hús nagyon puha és könnyen átszúrható lesz, és a tej nedvességtartalma elfő, karamellizálódik, szinte krémes túróvá válik, 1,5-2 óra alatt. Ha tűzhelyen sütjük, forraljuk fel a húst a tejjel együtt, majd csökkentsük a hőt alacsonyra, és fedő nélkül főzzük tovább. Közben szintén többször forgassuk meg, és addig főzzük, amíg a hús átsül, a tej pedig sűrű mártássá nem változik (nagyjából 1-1,5 óra alatt). Ha van húshőmérőnk, bökjük meg a sült legvastagabb részén, ideális esetben 63 fokot kell mutatnia.
- Egy kanál segítségével távolítsuk el a zsírosabb és a túrósabb részt a mártásról, vegyük ki a zsályát és a citromhéjat. Kóstoljuk meg a szószt, és ízlés szerint sózzuk. A szósz állagának sűrűnek kell lennie, az sem baj, ha kissé csomós tejszószt kapunk. Ha simább mártást szeretnénk, akkor szűrjük át egy finom szemű konyhai szűrőn vagy szitán, majd turmixgépben homogenizáljuk.
- A húst szeleteljük fel, tegyük tányérokra, és kanalazzuk rá a besűrűsödött tejszószt. Ha szeretjük, mellé helyezhetjük a sült fokhagymát is. Szórhatunk rá friss petrezselymet is.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Receptkönyvben: 126
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 29
- Össznézettség: 9218
- Feltöltés dátuma: 2022. március 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
A Maiale al Latte egy hagyományos olasz fogás, melynek receptúrája tejben párolja a sertéshúst, ami ettől hihetetlenül puha és finom lesz. Ráadásul az elkészítése is egyszerű! Lehet, hogy eddig csak borral vagy alaplével próbálkoztunk, de a tej is nagyon hatásos, hiszen a benne lévő tejsav segít megbontani a sertéshúst, így garantáltan vajpuha és omlós lesz. Igen, a tej megdermed, besűrűsödik, és így nem biztos, hogy a legvonzóbb látványt fogja nyújtani, de a sertéssült íze kárpótolni fog mindenért. Az elkészítéshez az Emilio-Romagna régióból származó hagyományos olasz „maiale al latte" stílust választottam. Ez az olasz terület a comfort foodjairól és rengeteg tejtermékéről ismert (itt készül például az eredetvédett Parmigiano Reggiano parmezánsajt is).