Sertésszűz pirított erdei gombákkal és sütőtöknudlival
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Pikács Árpád
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
60 °C
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
Zsályás-citrusos sertésszűz
-
167g sertés szűzpecsenye182 kcal
-
10g fokhagyma13 kcal
-
3g zsálya8 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
74 kcal
Pirított erdei gombaragu
-
50g vargánya gomba11 kcal
-
50g shiitake gomba17 kcal
-
67g laskagomba20 kcal
-
17g fehérbor14 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
15g petrezselyem5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
17g vaj120 kcal
Sütőtöknudli
-
83g sütőtök32 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g olívaolaj74 kcal
Összesen
804
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
Zsályás-citrusos sertésszűz
-
1000g sertés szűzpecsenye1090 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
15g zsálya47 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
50g napraforgó olaj442 kcal
Pirított erdei gombaragu
-
300g vargánya gomba64 kcal
-
300g shiitake gomba102 kcal
-
400g laskagomba117 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
90g petrezselyem32 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g vaj717 kcal
Sütőtöknudli
-
500g sütőtök189 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g olívaolaj442 kcal
Összesen
4805
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
Zsályás-citrusos sertésszűz
-
30.1g sertés szűzpecsenye33 kcal
-
1.8g fokhagyma2 kcal
-
0.5g zsálya1 kcal
-
3g vaj22 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
Pirított erdei gombaragu
-
2 kcal
-
3 kcal
-
12g laskagomba4 kcal
-
3g fehérbor2 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
2.7g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g vaj22 kcal
Sütőtöknudli
-
15g sütőtök6 kcal
-
3.3g tojás4 kcal
-
4.5g finomliszt16 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.5g olívaolaj13 kcal
Összesen
144
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 46.4 g
Zsír
-
Összesen 50.3 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 240 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1204.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 147 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 124 mg
-
Foszfor 698 mg
-
Nátrium 147 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 383.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 698 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 56 micro
-
K vitamin: 298 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 101 micro
-
Kolin: 234 mg
-
Retinol - A vitamin: 249 micro
-
α-karotin 584 micro
-
β-karotin 3874 micro
-
β-crypt 2434 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 969 micro
Összesen
804
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 278.3 g
Zsír
-
Összesen 301.8 g
-
Telített zsírsav 126 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 119 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 1440 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7227.9 g
-
Cink 32 mg
-
Szelén 454 mg
-
Kálcium 881 mg
-
Vas 35 mg
-
Magnézium 744 mg
-
Foszfor 4190 mg
-
Nátrium 882 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 251.2 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 2301.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4188 micro
-
B6 vitamin: 11 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 44 mg
-
C vitamin: 236 mg
-
D vitamin: 337 micro
-
K vitamin: 1787 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 12 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 116 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 608 micro
-
Kolin: 1404 mg
-
Retinol - A vitamin: 1497 micro
-
α-karotin 3503 micro
-
β-karotin 23242 micro
-
β-crypt 14603 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5812 micro
Összesen
4805
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 217.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 126 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 105 micro
-
β-karotin 699 micro
-
β-crypt 439 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 175 micro
Összesen
144
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Zsályás-citrusos sertésszűz
-
1 kg sertés szűzpecsenye
-
1 csokor zsálya
-
100 g vaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
50 ml napraforgó olaj
Pirított erdei gombaragu
-
300 g vargánya gomba
-
300 g shiitake gomba
-
400 g laskagomba
-
1 dl fehérbor
-
2 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
100 g vaj
Sütőtöknudli
-
500 g sütőtök
-
2 db tojás
-
150 g finomliszt
-
só ízlés szerint
-
50 ml olívaolaj
Elkészítés
Zsályás-citrusos sertésszűz
- A sertésszűzpecsenyét első körben tisztítsuk meg a hártyáktól. Tipp: A sertésszűz leeső részeit tegyük el pl. a fagyasztóba, amit később fel lehet használni egy húsleveshez, alapléhez, mártásokhoz.
- Vágjuk fel nagyobb, egyenlő darabokra a sertésszüzet, ezután tegyük őket egy tepsibe. Szórjuk meg bőségesen, egyenletesen a sertésszüzet sóval, citromhéjjal, zsályával és borssal. 60°C-os sütőben legalább 20 percet készítsük.
- Az elősütött húsokat vegyük ki a sütőből, és mossuk le róluk a sós fűszerezést, majd itassuk le róluk a nedvességet.
- Forró serpenyőben vajon és citromhéjon kérgezzük meg a húsokat. Figyeljünk rá, hogy egyenletesen süljenek, forgassuk időnként körbe, közben locsolgassuk vajjal.
- Miután elkészültek, szedjük ki, és hagyjuk pihenni pár percet szeletelés előtt.
Pirított erdei gombaragu
- A gombákat ne mossuk meg, mert úgy működnek, mint egy szivacs. Egy papírtörlő segítségével törülgessük le ott, ahol piszkos.
- A megtisztított gombákat ezután vágjuk nagyobb darabokra. Több részletben pirítsuk le a gombákat kevés olajon, extrém forró serpenyőben, hogy rendesen tudjanak pirulni, különben főni fognak. A lepirított gombákat tegyük félre egy tálba.
- A petrezselyem szárát vágjuk fel finomra, és futtassuk meg egy kevés vajon. Ezután öntsük fel fehérborral, és redukáljuk vissza.
- Mehet bele a lepirított gomba, sózzuk meg, adjunk hozzá még vajat, és még több finomra vágott petrezselymet.
- Forgassuk át, majd húzzuk félre a tűzhelyről.
Sütőtöknudli
- A megpucolt, felkockázott sütőtököt sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és törjük át. Főzés helyett természetesen sütve is elkészíthető a sütőtök, ami 200°C-on kb. 20 perc alatt elkészül.
- A már kissé kihűlt sütőtökhöz adjuk hozzá a tojást, sózzuk meg egy kicsit, majd keverjük át. Adjuk hozzá a lisztet, végül gyúrjuk össze sűrű tésztává. Ha túl lágy, adjunk hozzá még annyi lisztet, amennyit felvesz. Tegyük félre letakarva pihenni legalább 15 percre.
- A pihentetett tésztát bő liszten kezdjük el kinyújtani, majd vágjuk fel falatnyi csíkokra. Formázzuk, gyúrjuk meg a tésztákat, majd lobogó, sós vízbe tegyük őket. Miután feljöttek a víz tetejére, hagyjuk még kicsit főni, végül szűrjük le őket.
- A leszűrt nudlit pirítsuk meg egy kevés olajon abban a serpenyőben, amiben a hús sült, így nem vesznek kárba az aromák.
- Adjuk hozzá a gombaragut is, forgassuk át, végül tálaljuk ki. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 60 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 21
- 7 napos nézettség: 126
- Össznézettség: 1061
- Feltöltés dátuma: 2023. november 03.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi főételek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Pikács Árpád
15 recept
Ez az ősz színeiben pompázó erdei gombás fogás a karácsonyi asztalon is stabilan megállná a helyét. Citrusos-zsályás sertésszűzzel lett megkoronázva az étel, ami a sütőtökös nudlival és pirított gombákkal nagyszűren harmonizál.