r
Nosalty Logó

Sertésszűz pirított erdei gombákkal és sütőtöknudlival

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pikács Árpád
Sertésszűz pirított erdei gombákkal és sütőtöknudlival
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
60 °C
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Zsályás-citrusos sertésszűz

Pirított erdei gombaragu

Sütőtöknudli

Összesen 804 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Zsályás-citrusos sertésszűz

Pirított erdei gombaragu

Sütőtöknudli

Összesen 4805 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Zsályás-citrusos sertésszűz

Pirított erdei gombaragu

Sütőtöknudli

Összesen 144 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    46.4 g

Zsír

  • Összesen
    50.3 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1204.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    698 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    383.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    698 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    298 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    234 mg
  • Retinol - A vitamin:
    249 micro
  • α-karotin
    584 micro
  • β-karotin
    3874 micro
  • β-crypt
    2434 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    969 micro
Összesen 804 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    278.3 g

Zsír

  • Összesen
    301.8 g
  • Telített zsírsav
    126 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    119 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7227.9 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    454 mg
  • Kálcium
    881 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    744 mg
  • Foszfor
    4190 mg
  • Nátrium
    882 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    251.2 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    2301.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4188 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    44 mg
  • C vitamin:
    236 mg
  • D vitamin:
    337 micro
  • K vitamin:
    1787 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    12 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    116 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    608 micro
  • Kolin:
    1404 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1497 micro
  • α-karotin
    3503 micro
  • β-karotin
    23242 micro
  • β-crypt
    14603 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5812 micro
Összesen 4805 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    217.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    126 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    105 micro
  • β-karotin
    699 micro
  • β-crypt
    439 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 144 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Zsályás-citrusos sertésszűz

Pirított erdei gombaragu

Sütőtöknudli

Elkészítés

Zsályás-citrusos sertésszűz

  1. A sertésszűzpecsenyét első körben tisztítsuk meg a hártyáktól. Tipp: A sertésszűz leeső részeit tegyük el pl. a fagyasztóba, amit később fel lehet használni egy húsleveshez, alapléhez, mártásokhoz.
  2. Vágjuk fel nagyobb, egyenlő darabokra a sertésszüzet, ezután tegyük őket egy tepsibe. Szórjuk meg bőségesen, egyenletesen a sertésszüzet sóval, citromhéjjal, zsályával és borssal. 60°C-os sütőben legalább 20 percet készítsük.
  3. Az elősütött húsokat vegyük ki a sütőből, és mossuk le róluk a sós fűszerezést, majd itassuk le róluk a nedvességet.
  4. Forró serpenyőben vajon és citromhéjon kérgezzük meg a húsokat. Figyeljünk rá, hogy egyenletesen süljenek, forgassuk időnként körbe, közben locsolgassuk vajjal.
  5. Miután elkészültek, szedjük ki, és hagyjuk pihenni pár percet szeletelés előtt.

Pirított erdei gombaragu

  1. A gombákat ne mossuk meg, mert úgy működnek, mint egy szivacs. Egy papírtörlő segítségével törülgessük le ott, ahol piszkos.
  2. A megtisztított gombákat ezután vágjuk nagyobb darabokra. Több részletben pirítsuk le a gombákat kevés olajon, extrém forró serpenyőben, hogy rendesen tudjanak pirulni, különben főni fognak. A lepirított gombákat tegyük félre egy tálba.
  3. A petrezselyem szárát vágjuk fel finomra, és futtassuk meg egy kevés vajon. Ezután öntsük fel fehérborral, és redukáljuk vissza.
  4. Mehet bele a lepirított gomba, sózzuk meg, adjunk hozzá még vajat, és még több finomra vágott petrezselymet.
  5. Forgassuk át, majd húzzuk félre a tűzhelyről.

Sütőtöknudli

  1. A megpucolt, felkockázott sütőtököt sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és törjük át. Főzés helyett természetesen sütve is elkészíthető a sütőtök, ami 200°C-on kb. 20 perc alatt elkészül.
  2. A már kissé kihűlt sütőtökhöz adjuk hozzá a tojást, sózzuk meg egy kicsit, majd keverjük át. Adjuk hozzá a lisztet, végül gyúrjuk össze sűrű tésztává. Ha túl lágy, adjunk hozzá még annyi lisztet, amennyit felvesz. Tegyük félre letakarva pihenni legalább 15 percre.
  3. A pihentetett tésztát bő liszten kezdjük el kinyújtani, majd vágjuk fel falatnyi csíkokra. Formázzuk, gyúrjuk meg a tésztákat, majd lobogó, sós vízbe tegyük őket. Miután feljöttek a víz tetejére, hagyjuk még kicsit főni, végül szűrjük le őket.
  4. A leszűrt nudlit pirítsuk meg egy kevés olajon abban a serpenyőben, amiben a hús sült, így nem vesznek kárba az aromák.
  5. Adjuk hozzá a gombaragut is, forgassuk át, végül tálaljuk ki. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 60 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 37
  • Össznézettség: 786
  • Feltöltés dátuma: 2023. november 03.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi főételek

Receptjellemzők

Sertésszűz pirított erdei gombákkal és sütőtöknudlival
Pikács Árpád 14 recept

Ez az ősz színeiben pompázó erdei gombás fogás a karácsonyi asztalon is stabilan megállná a helyét. Citrusos-zsályás sertésszűzzel lett megkoronázva az étel, ami a sütőtökös nudlival és pirított gombákkal nagyszűren harmonizál.

Hozzávalók

Zsályás-citrusos sertésszűz

Pirított erdei gombaragu

Sütőtöknudli

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...